Windows 10 Final -informacje, pytania, porady, odpowiedzi

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Re: Windows 10 Final - pytania, porady, odpowiedzi

Jeśli wcześniej na komputerze mieliśmy zainstalowany i aktywowany system Windows 10, możemy w każdej chwili wykonać czystą instalację tego systemu . Wykorzystując klucz przypisany do maszyny (klucz jest ten sam dla wszystkich maszyn posiadających Windows 10) i obraz płyty pobrany z serwerów Microsoftu.. Po instalacji Windows zostanie aktywowany automatycznie przy pierwszym połączeniu z Internetem. Czysta instalacja może być wykonana na nowym dysku ale bez zmiany płyty głównej . W trakcie czystej instalacji pojawiają się małe trudności wynikające z niedoskonałości oficjalnego instalatora i jego błędów strukturalnych. Mam nadzieję, że wkrótce, kiedy pojawi się TH2 błędy te zostaną zauważone i naprawione.

mavio

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
11

Po kilkudniowym testowaniu windows10 chciałbym wrócic do siódemki. Jak moge to zrobić, aby zachowan wszystkie dane?

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
632
Miasto
okolice internetu

Jeżeli zachowałeś partycję Recovery z obrazem 7-ki - żaden problem

mavio

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
11

TajnyAgent napisał:
Jeżeli zachowałeś partycję Recovery z obrazem 7-ki - żaden problem
wgrałem 10-tkę poprzez update; mam folder windows.old; ale nie wiem jak to ruszyć;

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
632
Miasto
okolice internetu

Powrót do poprzedniego systemu jest możliwy przez trzydzieści dni od aktualizacji go do Windows 10. Druga ważna uwaga - po aktualizacji do Windows 10 na twoim dysku pojawił się folder Windows.old (powinien być na partycji C). Jeżeli go skasowałeś, powrót do poprzedniego systemu może okazać się niemożliwy. Masz go, więc no problem, jedziemy dalej.
1.Na wszelki wypadek wykonaj kopię zapasową ważnych danych.
2 Byłoby dobrze, gdybyś miał pod ręką swój klucz systemowy. Jest mała szansa, że będzie potrzebny, ale lepiej się zabezpieczyć.
3.Jeżeli potem znowu zechcesz powrócić do Windows 10, żaden klucz nie będzie Ci potrzebny - jest zapisany w rejestrze starszego systemu.
4.Gdy już wszystko gotowe, wejdź w Ustawienia, a tam w sekcję Aktualizacja i zabezpieczenia. Poszukiwana opcja kryje się w funkcji Odzyskiwanie. Po jej wybraniu masz do wyboru reset ustawień systemu do początkowych, powrót do poprzednio używanego (czyli 7), albo wejście w ustawienia zaawansowane.
5.Wybierz opcję 2 i czekaj, aż zostanie przywrócony poprzedni Windows.

wcpicker

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
121
Miasto
Łódzkie

Emmers napisał:
Jeśli wcześniej na komputerze mieliśmy zainstalowany i aktywowany system Windows 10, możemy w każdej chwili wykonać czystą instalację tego systemu . Wykorzystując klucz przypisany do maszyny (klucz jest ten sam dla wszystkich maszyn posiadających Windows 10) i obraz płyty pobrany z serwerów Microsoftu.. Po instalacji Windows zostanie aktywowany automatycznie przy pierwszym połączeniu z Internetem. Czysta instalacja może być wykonana na nowym dysku ale bez zmiany płyty głównej . W trakcie czystej instalacji pojawiają się małe trudności wynikające z niedoskonałości oficjalnego instalatora i jego błędów strukturalnych. Mam nadzieję, że wkrótce, kiedy pojawi się TH2 błędy te zostaną zauważone i naprawione.

Zaktualizowałem sobie win 7 pro do win 10 pro, gdybym chciał za jakiś czas wykonać czystą instalkę to gdzie mam sprawdzić jaki mam kluczyk do win 10 pro ?

A

Anonymous

Nie sprawdzisz ... klucz jest trzymany na serwerach Microsoftu
Przy ponownej instalacji system sam Ci sie aktywuje on-line

Ircus

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
54055

Zaktualizowałem sobie win 7 pro do win 10 pro, gdybym chciał za jakiś czas wykonać czystą instalkę to gdzie mam sprawdzić jaki mam kluczyk do win 10 pro ?
Instalujesz i pomijasz wpisywanie klucza,klucz jest przypisany do konta Microsoftu i do biosu, jeśli masz utworzone konto Microsoft, to poprosi cię zweryfikowanie konta i podania kodu weryfikacyjnego , komputer sam się aktywuje , także nie ma problemu..
Nie sprawdzisz ... klucz jest trzymany na serwerach Microsoftu
Sprawdzisz programem Speccy wyświetli ci klucz .

wcpicker

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
121
Miasto
Łódzkie

Ircus napisał:
Instalujesz i pomijasz wpisywanie klucza,klucz jest przypisany do konta Microsoftu, jeśli masz utworzone konto Microsoft, to poprosi cię zweryfikowanie konta i podania kodu weryfikacyjnego , komputer sam się aktywuje , także nie ma problemu..
Nie posiadam konta microsoft

Ircus

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
54055

wcpicker napisał:
Ircus napisał:
Instalujesz i pomijasz wpisywanie klucza,klucz jest przypisany do konta Microsoftu, jeśli masz utworzone konto Microsoft, to poprosi cię zweryfikowanie konta i podania kodu weryfikacyjnego , komputer sam się aktywuje , także nie ma problemu..
Nie posiadam konta microsoft
Co za problem utworzyć konto ..

wcpicker

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
121
Miasto
Łódzkie

jeżeli nie będę miał wyboru to założę , ale może uda się bez zakładania tego konta.
Ma ktoś jakieś pomysły?

Ircus

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
54055

wcpicker napisał:
jeżeli nie będę miał wyboru to założę , ale może uda się bez zakładania tego konta.
Ma ktoś jakieś pomysły?
Jeśli aktywowałeś 10 -tkę z 7- mki i nie musiałeś zakładać konta ,to i zainstalujesz na czysto 10 -tkę , tylko przy instalacji nie podajesz klucza , bo ja tak zrobiłem i wpisałem klucz i się nie aktywował i drugi raz ponowna instalacja nie wpisując klucza i nie było problemu..

wcpicker

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
121
Miasto
Łódzkie

Jak dokonać zmiany litery partycji w Windows 10?

wcpicker

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
121
Miasto
Łódzkie

Potrzebuję sterowniki do Lenovo T500 pod hybrydową kartę - Intel 4500MHD + ATI Radeon 3650 w Win 7 Pro 64bit używałem AMD Driver Autodetect i ten programik elegancko ściągnął mi odpowiedni sterownik, niestety jeżeli chodzi o Win 10 Pro 64bit program nie może odnaleźć sterownika do tego systemu, a ja po zainstalowaniu win 10 na sformatowanej partycji mam tak, że często podczas odpalania lapka w pewnym momencie pojawia się czarny ekran i nic, no to ja mu klapkę domykam żeby przeszedł w stan wstrzymania po czym z tego stanu wstrzymania niekiedy udaje mi się wyjść z normalnie świecącym ekranem a czasami taką próbę muszę podejmować kilka razy, jest to irytujące. Dziesiątka zaczęła mi się podobać więc chciałbym rozwiązać ten problem z hybrydową kartą grafiki

Do góry