Windows 10 Final -informacje, pytania, porady, odpowiedzi

A

Anonymous

Re: Windows 10 Final -informacje, pytania, porady, odpowiedz

kuba-xp napisał:
Dzięki :hi Pozostaje pytanie czy warto, czy jest w tym większy sens... Ale to już osobna kwestia :guma
zainstaluj i sprawdź, masz czas do końca lipca aby zdecydować czy chcesz zostać przy 10 tce , czy wrócić do 7 demki :guma

qwer0

Świeżak
Reakcje/Polubienia
1

Zupdate'owałem tablet do Win10 i po jakimś czasie wpuściłem na niego "poprawkę" treshold2, niedawno podjąłem decyzję o zaktualizowaniu mojego głónego PC-ta z 8.1 na "Dziesiątkę". Weszło gładko chyba godzinkę niecałą był gotowy i aktualny.
Teraz mam 2 problemy:
1. PC-ta "ciężko" wyłączyć, tj po pierwszej próbie czy to z cmd czy z buttona w OS - zazwyczaj wstaje po cold boocie za drugim razem waruje prawidłowo :) Znalazłem, że jedną z przyczyn może być mały przydatny sofcik Gigabyte do ładowaia urządzeń na USB i trzeba go odinstalować.. zobaczę w wolnej chwili czy to właśnie jest przyczyną.
2. jak już mam tablet i PC na tej samej windzie to pomyślałem, że ulżę w korzystaniu mej kobiecie (no dobra sobie też bo człek z wiekiem leniwieje) i założę tzw HomeGroup. Założył, drugi komp został dodany po weryfikacji hasłem i to tyle - nie udostępniają zasobów. Gdzieś czytałem że to właśnie treshold2 popsuł coś z protokołem ipv6 z któego wynalazek "homegroup" korzysta ale nie znajdę teraz gdzieś mi umknęło. Spotkał się już ktoś z czymś takim?

A

Anonymous

Abstrahując od tego,że system ten zdobył już miano Legendarnego Szpiega to TH2 zamieniło go w PRAWDZIWY DRAMAT :chory .
Pododawali jakieś usługi (których pierwotnie jest i tak za dużo).Te usługi są w jakiś dziwny sposób powiązane ze sobą i trudno je wyłączyć.Spieprzyli coś z bootowaniem(tzw.podwójny boot) przez co dłużej się uruchamia.Z TH1 to całkiem inny system i dlatego wróciłem do starszej wersji.

A

Anonymous

Hornet napisał:
Abstrahując od tego,że system ten zdobył już miano Legendarnego Szpiega to TH2 zamieniło go w PRAWDZIWY DRAMAT :chory .
Pododawali jakieś usługi (których pierwotnie jest i tak za dużo).Te usługi są w jakiś dziwny sposób powiązane ze sobą i trudno je wyłączyć.Spieprzyli coś z bootowaniem(tzw.podwójny boot) przez co dłużej się uruchamia.Z TH1 to całkiem inny system i dlatego wróciłem do starszej wersji.
Z dramatem się nie zgodzę, ale fakt , TH2 minimalnie dłużej się uruchamia :zawsty
sam trochę czasu spędziłem nad wyłączeniem zbędnych usług :guma
powiem szczerze ze wiele pomógł mi również stary ale nadal jary AnVir Task Manager i teraz jest git :ok

A

Anonymous

jorn napisał:
Z dramatem się nie zgodzę, ale fakt , TH2 minimalnie dłużej się uruchamia :zawsty
powiem szczerze ze wiele pomógł mi również stary ale nadal jary AnVir Task Manager i teraz jest git :ok
Ze swojakami nie polemizuję :) .Ile usług i RAM-u na starcie Ci łyka ?

A

Anonymous

Hornet napisał:
jorn napisał:
Ze swojakami nie polemizuję :) .Ile usług i RAM-u na starcie Ci łyka ?
ju odpowiadam
ueO1WHx.png

9TeEa2j.png

innymi słowy 44 procesy , ok 21-23 proc ramu (4 giga ddr3)
a nawet o dwa mniej bo włączyłem Anvir Task i Greenshot :jezyk (domyślnie to jest wyłączone)

A

Anonymous

U mnie wszystkiego 30 procesów :

ewiH0m1.png

A

Anonymous

czyli o 12 mniej ... co co jeszcze z windowsowych wywaliłeś ??

A

Anonymous

- kopia zapasowa i przywracanie systemu
- pomoc,
- tablet
- język naturalny,
- łatwy transfer,
- Defender
- centrum akcji,
- rozpoznawanie mowy, języki, egzotyczne układy klawiatur,
- wszystkie aplikacje ModernUI
- pozostałości indeksu wydajności,
- Windows media center,
- wygaszacze ekranu, dźwięki systemowe

A

Anonymous

Swoją drogą polecam fajny i darmowy programik
Easy Service Optimizer1.2

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
czasami moze się przydać :ok

qwer0

Świeżak
Reakcje/Polubienia
1

Ja mam bardzo rozpasany OS, tj ok rok temu postawiony na czysto i używany "jak jest" bez ingerencji, za to nie instaluję tony softu. Mimo wszystko, porównując z Waszymi wynikami to mój zostaje daleeko za górką..
procesy w tle: 54 (sama NVIDIA 10 procesów i 4 różnych procesów licencyjnych od softu)
procesy systemu Windows: 28
ramu zużywa: 3.4GB

Powywalałbym mu różnego rodzaju Groove Music, kalendarze, usługi i inne szity których i u Was już pewnie nie ma, ale nie wiem który obecnie soft robi to naprawdę w dopracowany sposób że nie muszę się martwić o konsekwencje nieoczekiwane kiedyś tam w przyszłości że nie będę w stanie się domyślić co wywołuje jakiś tam błąd.

korben

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0

Czcionka na FHD 14 cali...

wykorzystane wszystkie dostępne programy i poradniki.

Czy ktoś zna sposób? czy jest gwarancja że po aktualizacji w sierpniu zostanie to naprawione? Pewnie 'nie'.

Spędziłem duuużo czasu testując, u znajomego na 15 Lenovo rozwiązało się, choć daliśmy ciała i użyliśmy najpierw clear type, następnie programu a potem restart zaktualizował system i w sumie nie wiadomo co mu pomogło.

A poza tym system chodzi świetnie, tylko to ale...

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
62
Miasto
Trójkąt Bermudzki

Zwlekam z Win 10 do ostatniej chwili i ciągle się waham.
Na Dell Latitude E6420 obecnie użytkuję Win 8.1. Jak myślicie czy warto aktualizować do Win 10.
Lepsze bywa wrogiem gorszego mawiają. Czy jesteście zadowoleni z Win 10 czy może "szału nie ma"

Orion

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
330
Miasto
somewhere in cyberspace....

Ja jakiś czas działałem na Windows 10, ale gdy się przekonałem o problemach z uruchomieniem starszych gier (z DRM) a mam ich sporą kolekcję to wróciłem do win 8,1.
I raczej nie zamierzam instalować 10-ki

Securitas

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
46
Miasto
Białystok

Uzywam 10 i jestem zadowolony. Jesli pasuje ci 8.1 to bedzie pasowac i 10, ktora moim zdaniem jest lepsza .

Do góry