Windows 8

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
windows8logo-pan.png

Z informacji ujawnionych przez dziennik Zeit Online wynika, że Microsoft zaszył w nowych okienkach tylną furtkę, która może być wykorzystywana przez NSA nie tylko do szpiegowania komputerów, ale nawet do zdalnego przejęcia nad nimi dostępu. Sytuacja jest poważna.

Zeit Online informuje, że jest w posiadaniu dokumentów, które opracowali niemieccy specjaliści do spraw bezpieczeństwa komputerowego. Eksperci stwierdzają w nich, że Windows 8 może zawierać backdoory (czyli tylne furtki), które mogą być wykorzystane na przykład przez NSA (National Security Agency), agencji budzącej sporo kontrowersji już od wielu tygodni.

Okazuje się, że mechanizm zabezpieczeń oparty na TMP (Trusted Platform Module) w wersji 2.0 (jest to specjalny układ scalony montowany w komputerach, który wykorzystywany jest między innymi w okienkach przez funkcję BitLocker) połączony z komputerem w 2015 roku nie będzie mógł zostać dezaktywowany, gdy ktoś sobie tego zażyczy. Mówiąc prościej: dojdzie do swego rodzaju symbiozy pomiędzy systemem, a sprzętem, który pracuje w oparciu o Windows 8.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

A

Anonymous

Ten sam temat, ale moim zdaniem opisany lepiej:

Co zaś do furtek. Kumplowi ukradli laptopa. Miał z tym masę problemów, pozgłaszać, pozmieniać seriale itp..
Zdziwiony bylem reakcją Nortona. Zgłosił, dostał klucze bez problemu, natomiast zastanawia mnie jedno.
Usłyszał że gdyby mieszkał w USA, to bez problemu laptopa by zablokowano całkowicie, natomiast u nas nie jest to możliwe. Faktycznie mają takie możliwości, czy kumpel zalewał?

A

Anonymous

Re: Windows 8.1 już dostępny

Wczoraj wieczorem niespodziewanie Windows 8.1 RTM został udostępniony.
Subskrybenci MSDN i TechNet mogą już pobierać najnowsze okienka, zarówno w wersji 32-, jak i 64-bitowej.
Mimo że wcześniej nie miało być takiej możliwości.
Dostępne są również polskojęzyczne obrazy ISO.
Obrazy można znaleźć już w sieci.
1879498Przechwytywanie.PNG

A

Anonymous

Finalna wersja Windows 8.1 pojawi się18 października. Co prawda data ta nie została zmieniona, jednak Microsoft zdecydował się udostępnić gotowy produkt dla wszystkich subskrybentów usług MSDN i TechNet już teraz.

63417441.jpg

86694382.jpg

Jeżeli chcemy mieć konto lokalne to przy instalacji pomijamy przyłączenie do sieci.
Jeśli tego nie zrobimy to nie ma potem możliwości utworzenia konta lokalnie, bez powiązania z kontem Microsoftu.
(Jak to było w Windows 8)

7189445P1000013.JPG

Po instalacji system bez problemu się aktywował, (na Samsungu NP350V5C-S0APL z Windows 8)
Mimo że nie było jeszcze premiery są sterowniki i łata do pobrania przez Update.

105582622.jpg

830726300.jpg

578634444.jpg

Zainstalowałem tak z czystej ciekawości. Ale postanowiłem zostawić i używać.

A

Anonymous

Microsoft upraszcza politykę licencyjną dla Windows 8.1
Wraz z rozpoczęciem sprzedaży Windows 8.1 każdy będzie mógł teraz kupić, przez dowolny kanał sprzedaży, pakiet z instalacyjną płytą DVD. Będzie on zawierał kompletny system operacyjny, możliwy do zainstalowania na każdym PC, nawet takim, który nigdy wcześniej licencji na Windows nie widział.
Więcej:

FARMER

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Piernikowo
Mógłbyś podać linka do pobrania 8.1 ? Też mam subskrycję ale nie mogę znaleźć bym był wdzięczny

A

Anonymous

Oficjalny na razie jest Microsoft Windows 8.1 Professional N 32/64-bit (Polish)

Mniej oficjalny:
Z chomika:

Windows 8.1 - Pro/Core x64
Nazwa: 9600.16384.130821-1623_x64fre_Client_PL-PL-IRM_CCSA_DV5.iso
Język: Polski
SHA1: 657b47accd70ecea2355c599bc577e9b7b906565

Windows 8.1 - Pro/Core x86
Nazwa: 9600.16384.130821-1623_x86fre_Client_PL-PL-IRM_CCSA_DV5.iso
Język: Polski
SHA1: ab2d3ebcaa13702e479c1924e5cbb5db14e8df36

HASŁO do archiwum : winclub.pl
Jeśli mieliśmy Windows 8 to klucz jest w biosie, jeśli nie, aby zainstalować wpisujemy jeden z podanych kluczy :

FARMER

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Piernikowo
Dzięki uprzejme . Jestem ciekaw co tam wypłodzili . Jak przypasuje to zostawię jak nie to zostanę przy 8.0 . Robiłeś nakładkę czy instalowałeś na czysto ?

A

Anonymous

Raz nakładkę (wystarczy pobrać i instalować) żeby zobaczyć co i jak. Potem na czysto. Przez ultraiso na pędraka,
Instalacja bez problemu.

Avos

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1
Instalowałem z USB na czysto. Bootowalny obraz ISO zrobiłem za pomocą Rufus 1.3.4.
Szybko i przyjemnie .

FARMER

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Piernikowo
Nie wiem czemu , ale nie przyjmuje mojego klucza dziwne czy to na czysto czy uaktualnienie :ireful

A

Anonymous

W poprzednim wątku podałem klucze.
Mam włączony bios UEFI, podczas instalacji nawet nie wołał klucza.
Podczas instalacji żeby mieć konto lokalne pominąłem przyłączenie do sieci, i wtedy faktycznie system był nie aktywowany. Po dodaniu sieci system aktywował się automatycznie, nic nie musiałem klikać.

Lucca

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1277
Miasto
Kraków
Jak stworzyć własna płytę dla systemu windows 8

How to Create Your Own Windows 8 Disc for a Customized Clean Install

4aGIa1j.jpg

Bafo

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
slawektor napisał:
Oficjalny na razie jest Microsoft Windows 8.1 Professional N 32/64-bit (Polish)
Na DreamSpark jest juz dostepna normalna wersja Microsoft Windows 8.1 Professional (Polish)

Do góry