Windows 8

Cetus

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
47
podobno windows 8 to chmura i Microsoft będzie miał wszystkie nasze dane na talerzu chyba że da się to jakoś ominąć....?

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29977
Miasto
Trololololo
Skąd takie info, ale w sumie nic nowego bo od XP takie informacje już :wariat miał.

Zapewne chodzi Tobie o ten nowy SmartScreen w Win 8 który ma zadanie sprawdzać czy pobrana aplikacja jest bezpieczna czy nie ale sprawdza to wysyłając i pobierając informacje do MS o danym programie czy tam instalatorze więc można to podczepić pod to że MS szpieguje zbierając takie informacje pod pretekstem ochrony użytkownika.To narzędzie sprawdzające można wyłączyć.

A

Anonymous

Jeśli chodzi o SmartScreen to warto przeczytać ten artykuł

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
w którym to Microsoft uspokaja i zapewnia, że nie zamierza zbudować bazy z historią wszystkich zainstalowanych kiedykolwiek aplikacji na każdym urządzeniu z nowym Windowsem

SmartScreen można wyłączyć wchodząc w Centrum akcji > Zmień ustawienia filtru Windows SmartScreen > W oknie ustawień filtru SmartScreen zaznacz opcję Nie rób nic (wyłącz filtr Windows SmartScreen)

B88OM.png

44kgp.png

A

Anonymous

Windows 8: sprzedaż na niskim poziomie. Mamy do czynienia z Vistą 2.0?

Microsoft nie jest zbyt zadowolony ze sprzedaży nowego systemu, jak i komputerów z Windows 8. Kto zawinił? Gigant z Redmond czy partnerzy OEM?

Microsoft już od wielu miesięcy (na długo przed premierą) zachwalał nowe okienka jako rewolucyjne na miarę Windows 95 sprzed 17 lat. System zadebiutował oficjalnie na rynku trzy tygodnie temu. Z analizy firmy statCounter wynika, że Windows 8 zadomowił się na świecie już na 3% wszystkich komputerów i tym samym prześcignął Linuksa. Czy jednak gigant z Redmond może mieć powody do zadowolenia?

Okazuje się, że niekoniecznie. Paul Thurrott - znany obserwator Microsoftu oraz autor książek poświęconych produktom firmy z Redmond raportuje (powołując się na własne, anonimowe źródła), że producent okienek wcale nie jest zadowolony z wyników sprzedaży Windows 8. W raporcie czytamy, że "sprzedaż nowego Windows jest na poziomie o wiele niższym niż pierwotnie zakładano w Microsofcie i dotychczasowe wyniki opisywane są w firmie jako rozczarowujące".

Thurrott nie ujawnił żadnych konkretnych liczb związanych ze sprzedażą Windows 8. Oficjalnie wiemy tylko, że w pierwsze trzy dni od rynkowej premiery Microsoft sprzedał cztery miliony uaktualnień systemu. Nic ponadto do tej pory nie zdradzono. Co jednak ciekawe, Microsoft wcale nie obwinia siebie winą. Poniekąd tak, ale częściowo wini również producentów sprzętu. Komputery, tablety i inne urządzenia partnerów OEM określane są wewnątrz firmy jako "nijakie". W zasadzie to trudno się z tym zgodzić. Producenci PC przygotowali już na dzień premiery bardzo wiele różnych konstrukcji z "ósemką" na pokładzie. Począwszy od prostych laptopów, na hybrydach będących połączeniem tabletu i notebooka z dwoma ekranami dotykowymi skończywszy.

Mniejsze zainteresowanie samym systemem, a przede wszystkim nowymi urządzeniami z Windows 8 wynikać może z ceny. Nie ukrywajmy, ale za około 500 dolarów możemy co najwyżej zakupić prosty tablet z Windows RT na pokładzie. Okienka dla architektury ARM nie są jednak tak cenione przez klientów. Głównie za sprawą braku kompatybilności z dotychczasowymi aplikacjami pisanymi z myślą o Windows. Doskonale widać to po wynikach sprzedaży Surface. Steve Ballmer co prawda nie ujawnił dokładnych danych liczbowych, ale niedawno przekazał francuskiej gazecie, że zainteresowaniem tabletem jest dosyć skromne.

Innym problemem związanym z mniejszą sprzedażą Windows 8 jest także światowy dołek ekonomiczny, który ma właśnie miejsce. Nie był to zbyt dobry moment na wprowadzenie nowego systemu do sprzedaży.

Czy więc Windows 8 powtórzy sukces… wróć, porażkę Windows Vista sprzed pięciu lat? Odpowiedź na to pytanie poznamy dopiero za kilka miesięcy. Na razie jest jeszcze za wcześnie, aby wydać ostateczny werdykt. Windows 7 sprzedał się w liczbie 90 milionów kopii w pierwsze trzy miesiące od premiery. Tak więc dopiero gdzieś pod koniec stycznia dowiemy się, jak nowe okienka wypadają na tle obecnie najpopularniejszego systemu operacyjnego na świecie.

A Wy jesteście zadowoleni z windows 8? (Jeżeli go macie)

Aguarius

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Ja jestem w takiej sytuacji, że mam zarówno W7 jak i W8 X64. I choć W8 otrzymałem za free, to jednak nie widzę najmniejszego sensu przesiadki! Powód jest taki, że po takiej zamianie za dużo bym musiał stracić, a niczego praktycznie bym nie zyskał. Mam sporo gierek i programów które działają bezproblemowo na W7, a które na dzień dzisiejszy nie są zgodne z nowym systemem MS , a więc musiałbym z nich zrezygnować lub w niektórych przypadkach wydać kasę na zakup aktualizacji. Same kafelki jak i cała reszta nowego systemu są nawet przyzwoite i dla mnie nie ma z tym kłopotu, że brakuje w nim np. przycisku „start”. Nie od razu spodobał mi się W8 przyznam, że miałem kilka podejść , ale w ostateczności chętnie bym skorzystał z nowej oferty tyle, że powstrzymują mnie od tego wspomniane już okoliczności. Jeśli ktoś nie ma takich jak ja oporów ani W7 to śmiało według mnie może kupić sobie W8 i być szczęśliwym. Z pewnością nie jest to VSTA bis lecz całkiem przyzwoity system.

Securitas

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
46
Miasto
Białystok
Aquarius a co ci nie działa pod 8? jakie gry? ...jak narazie nie spotkałem się z grą która uruchomiona na 7 nie działalaby na 8...gram bardzo dużo i w zasadzie nie spotkałem się z żadnymi problemami...co takiego byś stracił przesiadając sie na 8?..
Jak masz 7 to z niej nie rezygnuj ale nie wypisuj że tak wiele byś stracił ...

Aguarius

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Nie działa mi np: Airborne i tu dziwna sprawa bo działała ta gra jeden dzień potem była jakaś cicha bo w tle optymalizacja systemu, systemowym narzędziem i gra "przestała" już być pod W8! Nie działa też kilka programów np: Acronis 2012,to tak po krótce bo w tej chwili nie pamiętam wszystkich. Pełną listą tego co mi nie działało w tym momencie nie dysponuję, ale Acronis 2013 nie zamierzam piracić ani kupować muszę pozostać przy wersji 2012, a jest to program dla mnie naprawdę niezastąpiony. Gry też mnie już dawno nie pociągają ale są młodsi członkowie mojej rodziny którzy lubią sobie pograć. System na prawdę mi się spodobał( choć nie bez oporów), ale są minusy z którymi pogodzić mi się trudno, zwłaszcza gdy na W7 wszystko chodzi jak należy.

A

Anonymous

Microsoft łata lukę w systemie aktywacji. Nie spiracisz już Windows 8 za pomocą darmowego klucza
Microsoft niespecjalnie spieszył się z usunięciem luki w aktywacji nowych okienek. Problem udało się rozwiązać dopiero teraz. Dlaczego tak późno?

Okazało się, że (przez niedopatrzenie programistów w Redmond?) piracki Windows 8 można było aktywować za pomocą klucza do programu Windows Media Center, który Microsoft obecnie (ale już niedługo, bo tylko do 31 stycznia) oferuje w zupełności za darmo.

Wróćmy jednak do tematu. Proces aktywacji Windows 8 za pomocą klucza do Windows Media Center był bardzo prosty i sprowadzał się do triku z wykorzystaniem metody KMS. Dziś już możemy wam zdradzić jak to działało. W tym celu wystarczyło wykonać następujące kroki:

1. Należało uruchomić Wiersz polecenia na prawach administratora i następnie wpisać następujace komendy:

slmgr /ipk XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX
slmgr /skms fourdeltaone.net:1688
slmgr.vbs -ato
slmgr /ckms

Gdzie XXXXX-… stanowiło dowolny klucz dla licencji zbiorowych (w internecie oczywiście jest ich pełno).

2. Następnie wystarczyło za pomocą mechanizmu Dodaj funkcje systemu Windows wybrać Windows Media Center i wpisać klucz aktywujący dodatek. Po chwili piracka kopia systemu (jak za pomocą czarodziejskiej różdżki) stawała się oryginalną.

Powyższa metoda oczywiście już nie działa. Microsoft rozwiązał problem po stronie własnych serwerów i usunął już możliwość aktywacji nielegalnych kopii Windows 8 Pro za pomocą klucza Windows Media Center. Jeśli spróbujecie to zrobić, to po chwili ujrzycie komunikat w postaci "Activation error […] Error code: 0xC004C4AA"

Nie wiemy ile dokładnie kopii systemu zostało aktywowanych w ten sposób. Można się spodziewać, że całkiem sporo. Co ciekawe, tym z was, którym udało się to zrobić nic przykrego nie spotka. Systemy aktywowane w ten sposób nadal działają bez zarzutu (sprawdziliśmy sami).

Dlaczego jednak Microsoft tak długo borykał się z rozwiązaniem tego problemu? Odkąd internet obiegła informacja o tej metodzie aktywacji minęło już ponad trzy tygodnie i dopiero od wczoraj "sztuczka" nie działa. Czyżby zainteresowanie nowymi okienkami było tak słabe, że gigant z Redmond postanowił sobie nieco podnieść statystyki po premierze? Takie głosy również można znaleźć w sieci. Tak naprawdę nigdy się zapewne nie dowiemy czy było to umyślne działanie, czy też po prostu wielka wpadka.

Microsoft jeszcze przed premierą Windows 8 chwalił się, że systém posiada zupełnie nowe mechanizmy związane z aktywacją i mające na celu zmniejszyć proceder piractwa okienek. Jak widać... rozwiązania te na niewiele się zdały

Hmm... zakładam, że za jakiś czas w sieci pojawią się nowe sposoby na uzyskanie za darmo oryginalnego windows 8 :jezyk

A

Anonymous

Jest źle z Windows 8. Radzi sobie gorzej niż... (pewnie się domyślacie niż co :dziwak )

Mijają dwa miesiące od premiery najnowszej wersji systemu operacyjnego Microsoftu, a dane z rynku nie nastrajają optymistycznie.

Kto by pomyślał, że Windows 8 pod względem liczby użytkowników poradzi sobie gorzej niż niesławna Vista. Według danych Net Applications zebranych do 22 grudnia udział komputerów z Windows 8 w rynku wynosił symboliczne 1,6%.

Dla porównania, po dwóch miesiącach od premiery Windows Vista wskaźnik ten znajdował się nieco wyżej - na poziomie 2,2%.

windows8-vista-compare.jpg

Rynek dość chłodno przyjmuje najnowszą zoptymalizowaną pod kątem ekranów dotykowych wersję Windows. I póki co nic nie zapowiada wyraźnego przełamania tego trendu.

Źródło: tweaktown.com, komputerswiat.pl
fot. tweaktown.com, Microsoft

Securitas

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
46
Miasto
Białystok
heheh to faktycznie teraz siedzą i drapią się po zarośniętych zadkach i knują co z tym fantem zrobić :)
JA i tak przejdę na 8 bo mam 2 oryginalne Visty których nikt nie chce więc zrobię sobie upgrade za 169 złociszy ibędzie spox...a pozatym 8 całkiem nieżle mi pdpasowała.
tak sobie myślę że z tą 8 to tak jak z ubunty i ich unity...jedni chwalą inni ninawidzą ( ja zaliczam się do tych 2 )

terieron

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
7
Windows 8?-Moje 3 grosze.
Wg mnie podzieli niechlubny los Visty i stanie się os dla dotykowo-hybrydowych urządzeń.
Mnie się objawił jako rozwinięcie"cukierkowego" WP.
Taki sobie system do sprawdzania e-maili,przeglądania IT i Facebooka i to najlepiej na tablety.
Brak logiki i ergonomii interface podczas używania na klasycznym laptopie jest zauważalny od razu(menu start, wyłącz itp) i wymaga rekompensaty w postaci dodatkowych programów (Quick start,Pokki, lub kombinacje z regedit)
Wszystko inne, co można robić na Win7- jest karkołomnie i wymaga nie lada kombinacji.
Już instalacja oprogramowania daje znać o "niezwykłości" tego OS.
Włożony DVD z "nieodległą" wersją np. CorelDraw X5-informuje o problemach z instalacją i proponuję szybkie rozwiązanie-zakup uaktualnienia za złociszy niecałe 1500. Podobnie rzecz się ma z zabezpieczeniami:NIS chodzi stabilnie dopiero po poprawce a o antykeylogerach póki co można zapomnieć (spyshelter-jedynie 32b).
Oprócz problemów z kompatybilnością oprogramowania zauważyłem "schody" z niektórymi driverami i samym wyświetlaniem(Intel4000-błędy odwzorowania barw).A co do szybkości-po zainstalowaniu większości używanych na win7 programów i nawet po optymalizacji autostartu i usług-nie jest już tak zawrotna jak na gołym os.I to z cache ssd.
Generalnie fajnie go mieć pod jednym warunkiem-że mam drugie urządzenie z 7-demką...
:dziwak

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
K2o napisał:
JJeszcze nie rozgryzłem tych systemowych. Nie znam angielskiego, a po spolszczeniu system łapał zawiechy.
Natomiast na chwilę obecną zauważyłem, że nie działają na tej platformie takie programy jak: Comodo firewall oraz Internet Security, Trend Micro Internet Security, Total Commander, Perfect Disk 10, Paragon Backup & Recovery 10 Suite i Uncloker. Jak dla mnie jest to duży minus . Teraz jestem na etapie szukania zamienników. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak na razie to tyle.
Mam oryginalny , polski Windows 8 bez konieczności spolszczania, bo taki można pobrać kupując Upgrade, dodatkowo zainstalowałem pakiet Media Center, tak, że Windows 8 Pro komunikuje się ze mną w moim ojczystym języku. Nie zawiesza się, uruchamia w 3, góra 4 sekundy, jakikolwiek program bym nie zainstalował działa bez problemu, jeśli jest niezgodny z Windows 8 działa w trybie zgodności, Total Commander, programy ze stajni Paragon, Unlocker, działają bez problemu, więcej...można również uruchomić programy typowe dla Windows XP jak TweakUI czy nawet programy z Windows 98 jak wygaszacz ekranu z tego leciwego systemu i zmieniacz tła folderów. Tak, że wszystkie plotki o niedziałaniu programów na Windows 8 dementuję.

kris

Świeżak
Reakcje/Polubienia
1
Ja z Windy 8 korzystam w pracy. Jesteśmy partnerem MS, więc wszystko mamy w najlepszej wersji za darmo, ale niestety ma to swoje wady - np. musimy mieć WSZYSTKO / ZAWSZE najnowsze. Pechowo byłem 1 ofiarą Windowsa 8, bo nowy komputer przybył. :D Pomstowałem na wszystko co się dało, ale jak zacząłem korzystać - polubiłem go. Cholernie szybki, ładniejszy w detalach i po zainstalowaniu Classic Shella i wywaleniu durnych kafelków...

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
...wszystko jest naprawdę przyjemne dla użytkownika.
Nawet po przetestowaniu go w firmie zamówiłem sobie upgrade do domu niedawno, czekam teraz na płytkę i domowy laptop aktualizuję.

A

Anonymous

Emmers napisał:
Tak, że wszystkie plotki o niedziałaniu programów na Windows 8 dementuję.
Do tej pory na Windows 8 nie działały te softy...nie wiem czy tak jest dalej : GeSWall Pro,RollBack Rx.,BufferZone,MapaMap.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Wczoraj, mój kumpel zdecydował się na zakup uaktualnienia do Windows 8. Cała procedura przebiegła pomyślnie aż do momentu płatności i tu nagle niespodzianka:
Po wpisaniu danych z karty płatniczej i kliknięciu kup pojawia się komunikat: Nie możemy przetworzyć zamówienia.
Wypróbowaliśmy 3 różne karty, różne dane osobowe i nawet płatność przez PAYPAL i ...dupa. Próbowałem co kilkanaście minut przez pół dnia i całą noc. Doba zaraz minie i ciągle to samo. Na forach nie ma konkretnego rozwiązania problemu, Microsoft w odpowiedzi tylko podziękował za zainteresowanie aktualizacją, bank na pytanie w ogóle nie zareagował. A przecież pierwszego stycznia identyczną metodą kupiłem sobie uaktualnienie bez problemu i za pierwszym kliknięciem , płacąc jedną z tych 3 kart. Co więcej, kumpel ma niemal identyczny komputer jak ja i również oryginalny system Windows XP Professional, a zakupu próbowałem dokonać wykorzystując moje połączenie internetowe, to samo, które było wykorzystane podczas pierwszego, udanego zakupu. Namówiłem go na ósemkę i miałem ją mu zainstalować i skonfigurować, a teraz mam problem i zupełnie nie wiem jak z niego wybrnąć.

Do góry