Wybór telefonu

mavio

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
11
Jaki proponujecie telefon dla chłopaka na 18 urodziny?
Na chwilę obecną waham się między HTC one, a google nexus 5

Proszę o pomoc w wyborze odpowiedniego sprzętu.
pozdr :england

HrabiaDracula

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
6
Miasto
z klawiatury
HTC One git ale słaby aparat. Ja mam HTC One mini trochę uboższa wersja ale tel. wymiata. Teraz przy kupnie wahałbym się pomiędzy Samsung Galaxy S5 LTE a Sony Xperia Z2. Ale to już najwyższa półka. Jeśli nie liczysz się z kasą to ten wybór moim skromnym zdaniem będzie najlepszy. Nie poruszam tematu iPhone .....

majkel_93

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
LG G2 Jak dla mnie najlepsze co może być i jeszcze ceny teraz niskie. Nie posiadam tego tel ale od premiery za mną chodzi, wiec może i podpasuje.

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
Ja napiszę jako stały bywalec Elektrody :)

Odpowiedz na:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Wtedy wybór będzie łatwiejszy nieograniczony.

merkaba

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
16
a ja wiem co wybiorę telefon do rozmów a resztę w tablecie
bo jako tako telefon służy mi tylko do rozmów a tak z gadżetów to sporadycznie
i w telefonie to tylko zabawki np aparat

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
Najważniejsze pytanie - do czego ma służyć. Przedział cenowy mniej więcej widać.
Chociaż jeśli "na 18-tke" to raczej jako gadżet i zabaweczka niż narzędzie pracy.
Trzeba sprawdzić czym znajomi aktualnie się "zachwycają" bo w sumie to jest wybór tego, co "na topie".
Każdy z wymienionych tutaj jest fajnym telefonem.
HTC one, google nexus 5, Samsung Galaxy S5 LTE, Sony Xperia Z2 Sony Xperia Z1 Compact, LG G2 ......

graf

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Pytania od których moim zdaniem trzeba zacząć przy wyborze telefonu jako prezentu to:

- co ta osoba dla której ma być zakupiony prezent preferuje?
- na wydanie jakiej kwoty możemy sobie pozwolić?

Na nic nasze nawet najlepsze wybory, jeżeli ktoś komu chcemy sprawić radość nie będzie zadowolony. Zresztą, nawet te najlepsze wybory są najczęściej tylko subiektywne. Ile razy przecież zdarza się, że po tych wszystkich długich poszukiwaniach sami z naszych wyborów nie jesteśmy zadowoleni?
Jeżeli wiec ma to komuś sprawić radość, to dobrze by było upewnić się, że akurat taki telefon - w tym wypadku - jest marzeniem tej osoby, lub przynajmniej "jest gorąco". Wszystko inne przyniesie rozczarowanie i czasami lepiej jest nie robić takich prezentów.
Zrobienie rozeznania może być trudne w sytuacji gdy ma to być niespodzianka, jednak zdecydowanie lepiej jest zrezygnować z niespodzianki, niż sprawić zawód.

Może zaistnieć też taka sytuacja, że osoba której my chcemy coś kupić (tu telefon), akurat do tego rodzaju rzeczy nie przykłada szczególnej wagi lub ich wcale nie potrzebuje. Jeżeli tak jest, to nasze problemy wcale się nie kończą.
Cieszyć się i kupić coś względnie dobrego? A może po prostu podarować "w kopercie" tę kwotę którą zamiarowaliśmy wydać? Dziś przecież często takie właśnie rozwiązanie preferują np. biorący śluby i już w momencie rozdawania czy rozsyłania zaproszeń dają to do zrozumienia. :p

Zakup prezentu wydaje się być mimo wszystko moim zdaniem czymś lepszym. Pieniądze szybko się rozchodzą i chyba nawet jest łatwiej zapomnieć o tym, że się je od kogoś otrzymało. Bywa też, że są wydawane nie na to, na co powinny być wydane. "Bywa" a to nie znaczy że zawsze tak jest. Jeżeli jesteśmy pewni tego, że takiej osobie są bardziej potrzebne pieniądze, i że wykorzysta je na coś co jej się naprawdę przyda (np. na edukację, zrobienie prawa jazdy...), to zdecydowanie lepiej dać pieniądze. :yahoo
Można wtedy tylko dokupić do tego walutowego podarunku jakiś symboliczny prezent. :)

Jeżeli mimo wszystko ma to być telefon, to po zrobieniu rozeznania (o czym mowa wcześniej) warto skorzystać też z opinii i testów dostępnych w sieci.

Ja osobiście na dzień dzisiejszy zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami. Pierwsze to (w moim przypadku) Sony Xperia Z2, drugie to jakaś Nokia Lumia. Nie wiem na co się zdecydować. Biorąc dla przykładu taką optykę i jakość robionych zdjęć, wybrałbym chyba Lumię. Patrząc na niektóre z interesujących mnie aplikacji, wybrałbym Sony Xperia Z2 (lub inną Z-kę)...

Porównaj sobie i się męcz z tymi wyborami. :szydera

facecik

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
Filozof napisał:
Ja stawiam na Sony Xperia serii Z lub Nokię Lumię. No może jeszcze HTC. Dlaczego, bo są to telefony prestiżowe, świetnie wykonane i bardzo eleganckie.

Samsunga, czy nie daj Boże LG to bym sobie odpuścił. Wyglądają odpustowo, a ponadto ich tzw prestiż marki jest równy 0 . Telefon jest jak biżuteria czy wóz. Można jeździć samochodem KIA, a można Lexusem. Wybór należy do Ciebie :hi
No to widzę kolego , że jesteś z tych snobków co na pokaz kupują ,do tego nie wiesz chyba o czym mówisz, bo Sony Xperia Z to najgorszy wybór, ekrany w Sony to kompletna porażka, kolory, brak czerni , klapa totalna, gorsze niż w telefonach budżetowych ,taki Moto G .
Dochodzą do tego odklejające się obudowy tej niby wodoszczelnej maszynki :zawsty Ogólnie poza dobrym wyglądem ja nie widzę zalet tej marki wśród smartfonów.
Fakt, telefon robi bardzo dobre wrażenie , ale to SONY, ma wyglądać i nic więcej. Do tego monstrualna obudowa , ramki jak w obrazie , taki LG G2 do którego ten Soniacz się nie umywa , ma większy ekran i jest mniejszy ,że już o jakości samego ekranu nie wspomnę, bo to miazga dla takiego Sony.
No i ta paskudna nakładka od Sony , tragedia, no ale rzecz gustu.
Nokia... jakość wykonania jak to w Nokiach, zawsze dobra nawet w budżetowych modelach ,ale WP nie każdemu do gustu przypadnie.
Ja polecam czystego Androida, NEXUS 5 pomimo słabej baterii , ale dzień wytrzyma.
A jak nie musi być goły system , a taki w przypadku Androida jest po prostu najlepszy( aktualizacje, szybkość działania, zero lagów) to polecam właśnie LG G2 :jezyk
HTC to także świetny telefon, w zasadzie najlepiej wykonany z pośród wszystkich , ale ta ich nakładka mnie nie przekonuje , ciężka okrutnie , nie czuć tak mocnych podzespołów w tym sprzęcie , ale nie ukrywam że sprzęt wygląda super.

Bez urazy filozof , ale musiałem to napisać :piwko

kinimoD

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2
Przyganiał kocioł garnkowi :)

Może Z i Z1 rzeczywiście miały nie najlepsze ekrany ale już Z1 Compact i Z2 mają bardzo dobre ekrany. Co do wykonania to ja mam Z1 Compact i uważam, że jest bardzo dobrze wykonana, a już stylistyka mi najbardziej odpowiada ze wszystkich telefonów. Jeśli chodzi o ramki, na które tak wiele osób narzeka, to mam to gdzieś, mi to nie przeszkadza. Może dlatego, że nie mam nastu lat? Paskudna nakładka od Sony? Ciekawe, ale "de gustibus not est disputandum", przynajmniej lżejsza niż TouchWiz Samsunga.

Nie mam zamiaru krytykować LG G2, nie miałem z nią kontaktu a czytałem bardzo dużo pochlebnych opinii na jej temat.

Generalnie nie bardzo rozumiem tego jadu jaki jest wylewany na firmy przez różnych ludzi. Fanbojstwo to paskudna przypadłość. Proponuję się ograniczyć do polecania konkretnych telefonów i nie "hejcenia" na inne (szczególnie jak się nie miało z nimi kontaktu).

Ze swej strony mogę polecić, jeśli chłopak ma nieduże dłonie, Sony Xperia Z1 Compact. Chyba, że będą mu przeszkadzać za duże ramki i "kanciastość telefonu". Generalnie, każdy ma swój gust i ciężko jest polecić jeden telefon, który będzie pasował każdemu. Padło w tym wątku wiele propozycji i myślę, że niezależnie którą wybierzesz to będzie zadowolony. Wszystko to są świetne telefony.
Inna sprawa to robienie tak drogich prezentów chłopakowi. Że też ja nie trafiłem na tak bogatą kobietę ;)

:england

facecik

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
kinimoD napisał:
Przyganiał kocioł garnkowi :)

Może Z i Z1 rzeczywiście miały nie najlepsze ekrany ale już Z1 Compact i Z2 mają bardzo dobre ekrany. Co do wykonania to ja mam Z1 Compact i uważam, że jest bardzo dobrze wykonana, a już stylistyka mi najbardziej odpowiada ze wszystkich telefonów. Jeśli chodzi o ramki, na które tak wiele osób narzeka, to mam to gdzieś, mi to nie przeszkadza. Może dlatego, że nie mam nastu lat? Paskudna nakładka od Sony? Ciekawe, ale "de gustibus not est disputandum", przynajmniej lżejsza niż TouchWiz Samsunga.

Nie mam zamiaru krytykować LG G2, nie miałem z nią kontaktu a czytałem bardzo dużo pochlebnych opinii na jej temat.

Generalnie nie bardzo rozumiem tego jadu jaki jest wylewany na firmy przez różnych ludzi. Fanbojstwo to paskudna przypadłość. Proponuję się ograniczyć do polecania konkretnych telefonów i nie "hejcenia" na inne (szczególnie jak się nie miało z nimi kontaktu).

Ze swej strony mogę polecić, jeśli chłopak ma nieduże dłonie, Sony Xperia Z1 Compact. Chyba, że będą mu przeszkadzać za duże ramki i "kanciastość telefonu". Generalnie, każdy ma swój gust i ciężko jest polecić jeden telefon, który będzie pasował każdemu. Padło w tym wątku wiele propozycji i myślę, że niezależnie którą wybierzesz to będzie zadowolony. Wszystko to są świetne telefony.
Inna sprawa to robienie tak drogich prezentów chłopakowi. Że też ja nie trafiłem na tak bogatą kobietę ;)

:england

Nie wiem co rozumiesz po pojęciem bardzo dobre, ale jak na sprzęt za taką kasę,to mają co najwyżej przeciętne. Proponuje żebyś przeszedł się do najbliższego sklepu , gdzie będziesz miał możliwość porównać ekrany soniaczy , z takim jaki ma np LG G2 , HTC ONE M8 , czy naprawdę świetny AMOLED z S5-ki , a dopiero potem zabierał głos.
Nikt tutaj jadu na SONY nie wylewa, ale jak się wydaje taką kasę za model premium , to oczekuje się więcej niż od sprzętu z budżetowym ekranem , a taki poziom prezentują ekrany Sony , nawet ten z Z2.
Ekran jest lepszy niż w Z1 , nie wspominając o tragicznym z pierwszej wersji Z , ale to nadal ekran który nawet nie może być porównany do np. budżetowej Moto G....
O innych wadach tego sprzętu nawet nie wspomnę , bo nie mam zamiaru prowadzić tutaj jałowej dyskusji, wyraziłem swoje subiektywne zdanie, które popiera 99% ludzi wiedzących o czym mówię.
Dla większości kowalskich, na pewno SONY to świetny telefon, bo to SONY.
Ta marka dobre miała telewizory kineskopowe,ale 20 lat temu, od tamtej pory nie pokazują nic dobrego w cenach za jakie oferują swoje produkty.
Żądają dużo , za sprzęt ładnie wykonany ale o przeciętnych , żeby nie powiedzieć słabych parametrach , jadą po prostu na swojej marce.
Nie zrozum mnie źle , kompletnie nie jestem zwolennikiem żadnej marki , a na pewno nie LG czy Samsunga ,ale na pewno jestem przeciwnikiem wydawania kasy na sprzęt renomowanej marki , który oferuje mniej za więcej.
No ale kolega i tak wybierze to co uzna za słuszne. Ja tylko staram się uprzedzić przed zakupem tego sprzętu.

Armaros

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
20
Miasto
Warszawa
LG 2
LG Nexus 4 mała różnica do 5
Sonego Z1 mam mój brat jeżeli mam wybierac Sony -LG 2
biore LG bez namysłu. Parametry podone a icena LG
mniejsza.
Osobiscie mam Lumnie 925 i jestem bardzo zadowolony .

facecik

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
Jak byś tego nie ujął, to po prostu snobizm, brzydko mówiąc czysta głupota, no ale takie życie.

Do góry