Zdjęcia i wiadomości mniej śmieszne...

Status
Zamknięty.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30088
Miasto
Trololololo
Tańce Hulańce w psychiatryku

Swoją drogą świetny film
Berlin Calling :yes master :yes master , mniej więcej opisujący jak wygląda "ciemne" Disco w Berlinie

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4432
Miasto
Polska
.
Urzędnicy ze skarbówki i ZUS zabijają gospodarkę. Żegnaj Polsko

• Poniżej gorzki i mocny list od przedsiębiorcy wysłany na adres pewnego portalu. Treść pełna, bez przeróbek.

Niestety urzędnicy ze skarbówki i ZUS zabijają polską gospodarkę. Jestem tego przykładem: przez ponad 5 lat prowadziłem jednoosobową działalność gospodarczą. Popadłem w małe problemy ze względu na długie terminy płatności moich kontrahentów (norma w tym kraju - VAT płacisz od wystawionej faktury, a nie od momentu wpływu środków na konto).

Dług wynosił około 30 tysięcy złotych przy obrotach w skali roku około 350 tys. i zysku 100 tys. Blokada konta, co dla małej firmy oznacza zabójstwo. Nie mogę opłacić podwykonawców, więc wolę nawet nie podejmować biznesu.
    Poprosiłem naczelnika o rozłożenie na raty. Równocześnie wpłaciłem część długu z innego konta, prywatnego. Niestety, nie zgodzili się, a konto, z którego dobrowolnie wpłaciłem środki (co lepsze - konto na którym mam kredyt hipoteczny) zostało zablokowane.

Efekt? Tydzień temu zawiesiłem firmę. Obroty z 350 tysięcy spadły do zera, podwykonawcy nie maja zleceń, a ja podatki już odprowadzam w Wielkiej Brytanii, gdzie wyemigrowałem do pracy, aby szybciej spłacić dług (jak wspomniałem wcześniej, wolałem nie prowadzić biznesu, aby nie zadłużać się u podwykonawców).
    Liczyłem, że urząd zrozumie sytuację, jednak pozdrowił mnie środkowym palcem.

Po spłacie mojej zaległości nie dostaniecie już ani złotówki. Ani podatku ani ZUS. A w UK otworzę działalność, gdzie wysokość składki za ubezpieczenie społeczne to około 25 funtów. Dla porównania w Polsce to około 1000 zł czyli 10 razy więcej. Do tego tutaj mam niższy VAT i mniej papirologii we wszystkim co związane z prowadzeniem działalności.

Tak system zabija małe polskie firmy, a ogromne multikorporacje korzystają z wolnych stref podatkowych, więc płacą mniej podatku lub w ogóle. Politycy kupują nowe auta, urzędy robią z nami co chcą.

Z jednej strony tęsknię za krajem - chociaż może to już nie krajem, tylko za rodziną i przyjaciółmi. Jeśli chcesz być tu uczciwy, to jesteś pierwszy do odstrzału.

Przykre. Żegnaj Polsko.

Źródło: Biztok.pl

graf

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Za tym systemem stoją ludzie, a ci "ludzie" to skorumpowany rząd, który powinien prawie co do sztuki zostać osądzony za zbrodnie przeciwko Polsce i Narodowi Polskiemu.

programexe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Lodowy wir znad USA ciągnie nad Polskę. Zobacz kiedy dotrze nad Polskę
76abb67668e5313c5092195725246011.jpg

PAP/EPA
Amerykanie mają dość swojej mroźnej zimy i odsyłają ją.. nad Polskę. Naukowcy z USA źle nam wróżą. W drugiej połowie stycznia lodowy wir znad Ameryki Północnej przeniesie się nad Europę.

Polskę czekają wielkie mrozy i lodowe wichury.

Cały świat z przerażeniem śledzi to, co pogoda wyprawia w Stanach Zjednoczonych. Według Globalnego Systemu Prognozowania (GFS) tworzonego przez Amerykańską Narodową Służbę Oceaniczną i Meteorologiczną ten czarny scenariusz może powtórzyć się w Polsce - ostrzega "Super Express".

Najbliższy tydzień zacznie się lekkimi przymrozkami, potem będzie coraz gorzej. W kolejnym tygodniu w ciągu dnia temperatura spadać ma poniżej 17 st. Celsjusza.
W sobotę niż Dagmara przyniesie wichury na północy, a ochłodzenie nadejdzie w tę niedzielę, temperatura może wynieść miejscami -8 stopni, możliwy deszcz ze śniegiem i śnieg - mówi gazecie Waldemar Skałba z Biura Prognoz Cumulus.

Możemy mieć tylko nadzieję, że amerykańskie długoterminowe prognozy jednak się nie sprawdzą i Polskę ominie zimowy kataklizm.
Autor: JS

programexe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Wedle hiszpańskiego "El Mundo": Polska znalazła się pośród 19 krajów, które współpracują z amerykańskim NSA w zakresie pozyskiwania i przekazywania informacji (w tym kryptograficznych) przetwarzanych w sieciach komputerowych. Ma to wynikać z udostępnionego temu medium przez Edwarda Snowdena dokumentu pt. "Sharing computer network operations cryptologic information with foreign partners". Poprosiłem o komentarz do tych doniesień Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych.

Tekst "El Mundo" dostępny jest pod tytułem El CNI facilitó el espionaje masivo de EEUU a España. Wynika z niego, że Polska (obok Hiszpanii, Węgier, Włoch, Japonii, Holandii, Norwegii, Portugalii, Norwegii, Szwajcarii, Turcji, Belgii, Czech, Danii, Niemiec, Grecji, Austrii, Luksemburga i Korei Południowej) znalazła się w "grupie B" (Tier B, Focused Cooperation), czyli wśród krajów, które ułatwiają NSA dostęp do informacji służb specjalnych. W grupie A (Tier A, Comprehensive Cooperation) znalazły się Australia, Kanada, Nowa Zelandia oraz Wielka Brytania. "El Mundo" nie publikuje całości dokumentu, a jedynie jego omówienie oraz ilustrację przedstawiającą fragment dokumentu.

Poprosiłem dra Wojciecha Wiewiórowskiego, Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych, o komentarz do tych doniesień. Oto uzyskany komentarz:

[Z] posiadanych przez Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych informacji nie wynika, by istniała podstawa prawna umożliwiająca bezpośrednie przekazywanie przez Agencję Bezpieczeństwa Wewnętrznego i inne służby danych telekomunikacyjnych polskich obywateli amerykańskiej Agencji Bezpieczeństwa Narodowego (NSA). GIODO zwraca jednak uwagę, że na mocy art. 43 ust. 2 w związku z art. 43 ust. 1 i 1a ustawy o ochronie danych osobowych uprawnienia Generalnego Inspektora do kontroli działań Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego w wyżej wskazanym zakresie są znacząco ograniczone.

Wydaje się, że w konkretnych sprawach przekazanie informacji mogłoby nastąpić jedynie w ramach pomocy prawnej w trybie określonym Umową między Rzecząpospolitą Polską a Stanami Zjednoczonymi Ameryki dotyczącą stosowania Umowy między Rzecząpospolitą Polską a Stanami Zjednoczonymi Ameryki o wzajemnej pomocy prawnej w sprawach karnych, sporządzonej dnia 10 lipca 1996 r., zgodnie z artykułem 3 ustęp 2 Porozumienia o wzajemnej pomocy prawnej w sprawach karnych między Unią Europejską a Stanami Zjednoczonymi Ameryki, podpisanego w Waszyngtonie dnia 25 czerwca 2003 r. (Dz. U. z 2010, nr 17, poz. 91). Jednakże należy pamiętać, że zgodnie z jej art. 2 ust. 1 przekazywanie i przyjmowanie wniosków o pomoc prawną odbywa się za pośrednictwem organu centralnego, którym zgodnie z ust. 2 jest Minister Sprawiedliwości lub wyznaczona przez niego osoba.

Jednocześnie informuję, że Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych nie uzyskał żadnych informacji o przekazywaniu amerykańskiej Agencji Bezpieczeństwa Narodowego (NSA) danych telekomunikacyjnych przez działających na polskim rynku operatorów telekomunikacyjnych lub dostarczycieli usług internetowych.

Warto odnotować, że nie tak dawno, na fali informacij ujawnianych przez Edwarda Snowdena, grupa trzech organizacji pozarządowych, tj. Amensty International, Helsińska Fundacja Praw Człowieka oraz Fundacja Panoptykon, zwróciła się do władz - w trybie ustawy o dostępie do informacji publicznej - formułując swój wniosek w dokumencie 100 pytań o inwigilację do polskich władz.
« Kolejne kamienie milowe w walce z anomią... | Można mnie kupić, czyli okładka "Press" »
Opcje przeglądania komentarzy
Wybierz sposób przeglądania komentarzy oraz kliknij "Zachowaj ustawienia", by aktywować zmiany.
NSA i dane Google oraz Yahoo

The National Security Agency has secretly broken into the main communications links that connect Yahoo and Google data centers around the world, according to documents obtained from former NSA contractor Edward Snowden and interviews with knowledgeable officials.
--
[VaGla] Vigilant Android Generated for Logical Assassination

Można się chyba było tego spodziewać. Najpierw pojawiły się plotki dotyczące więzień CIA w Polsce. Obecnie już wiemy, że więzienie było, a nasz strona w naiwności zrobiła z tego nawet notatkę służbową (chcieli podpisać umowę z CIA zupełnie niezgodną z naszym prawem). Ta sprawa nie została wyjaśniona do dziś, nikt nie ma zarzutów. Prokuratura sprawę "rozmydla", za jakiś czas pewnie część zarzutów się przedawni, reszta zostanie zapomniana. Nie ma się chyba więc co dziwić, że nasze służby zrobiły następny krok. Stała współpraca ze służbami specjalnymi USA. A że pewnie nielegalna? Kto to sprawdzi, wszystko jest tajne/poufne. Jak się nawet wyda to sprawę się też "rozmydli" w prokuraturze. Zgadywać można, że pewnie nasza strona zapewniła służbą USA dostęp do strategicznych miejsc z których można zbierać dane (np. węzły telekomunikacyjne). Natomiast tajne służby USA pewnie nam w zamian udostępniają dane o które nasze służby poproszą. Współpraca nader wygodna, nasi nic nie przetwarzają, w nic nie inwestują, o co poproszą - to zazwyczaj dostają. I tylko problem braku legalności przedsięwzięcia maluczkich może czasem razić w oczy.

Nie wiem ile w tym prawdy, ale na podstawie losów innego systemu operacyjnego, zasłyszałem informację o "wklejaniu" backdoor'ów do jądra systemu operacyjnego.
Sytuacja miała miejsce chyba w 2008 roku i dotyczyła systemu serwerowego SuSe od firmy Novell. Wiadomo, że SuSe to dystrybucja linux'owa, a jako taka musi być dostarczana wraz z kodem źródłowym (Licencja GNU). Okazało się, że dociekliwi analitycy kodu źródłowego jądra linux, (znaleźli w określonej wersji dystrybucji SuSe, wypuszczonej przez Novell), zaimplementowany backdoor, umożliwiający analizowanie zawartości plików na serwerze, bez konieczności posiadania haseł administratora. Jak sprawa wyszła na jaw, to firma Novell wycofała tę wersję dystrybucji i prawie dwa lata walczyła o odzyskanie zaufania klientów do ich darmowego oprogramowania do serwerów bazodanowych.
Było dość "głośno" o tym na forach technicznych.
Dlaczego o tym piszę? Z prostego powodu. Otwarty kod systemu operacyjnego i aplikacji użytkowej, umożliwia dokonanie analizy bezpieczeństwa całości użytkowanego systemu. Owszem, zdaję sobie sprawę, że to zadanie dla mocno zaawansowanych użytkowników, ale tacy są na świecie.
A co mamy w urzędach i biurach? Wszechobecny produkt MicroSoft. Produkt obwarowany licencją i zakazem deasemblacji do wstecznej analizy kodu! I tak jest z każdym produktem tej firmy! A zatem, skoro nie można deasemblować, to nie można także sprawdzić czy nie ma backdoor'a! A jeśli jest takie wejście, standardowe dla każdej zainstalowanej licencji MS Windows czy MS Office... To kto zagwarantuje, że nikt nie analizuje zawartości plików bez wiedzy użytkownika? Maszyny są pracowite, choć ułomne i zapewne przeszukują zawartość na obecność określonych haseł. Co się dzieje gdy takie poszukiwane słówko się znajdzie, tego nie wie nikt. Najważniejsze, że pozostaje tylko wiara w to, że żaden boot nie grzebie w zasobach dysku komputera z systemem Windows.
Możliwe, że dowodem na istnienie potrzeby istnienia takich luk w systemie, jest podatność MS Windows na różnego rodzaju infekcje. Luka wejściowa w systemie jest jak drzwi. Można nimi wejść, albo się wślizgnąć. Analogią mogą być zamki w hotelu. Każdy klient ma klucz od pokoju, a służba ma jeden klucz uniwersalny, który otwiera wszystkie drzwi do pokoi hotelowych. Można? Można! A przecież program jest łatwiej skonstruować tak aby działał na jednym ogólnym haśle. Przykładem niech będzie konto admina czy supervisora. Ten osobnik ma dostęp do każdego pliku na serwerze, a użytkownik tylko do swoich albo udostępnionych!

Może właśnie dlatego jest taka popularność tego systemu w urzędach, bo urzędnicy się cieszą z windows'a, a zainteresowani być może mają otwarte drzwi. W sumie zastanawiającym jest, dlaczego urzędy wydają publiczną kasę i nikt z nadzoru finansowego nie protestuje. Przecież każdy zakup MS Windows czy MS Office, to pieniądze podatnika płacone na rzecz firmy płacącej podatki poza polskim urzędem skarbowym. Ale to już nie moja sprawa. Widocznie jest ważniejszy interes niż kasa od podatnika.

Chyba w 2008 r. to się okazało, że istnieje możliwość wbudowania backdoora w openSSH, w szczególności w dystrybucji RedHat, a nie w OpenSUSE. Sprawdź słowa kluczowe "red hat openssh backdoor vulnerability"

Z OpenSUSE jest na odwrót - od czasu wykrycia pewnej dziury w jądrze Linuxa umożliwiającej uzyskanie uprawnień roota wszystkie nowsze dystrybucje profilaktycznie uruchamiają łatę na tę dziurę, bo okazało się, że w kolejnych wersjach jądra dziura czasem znów się pojawia, choć trudniejsza do wykorzystania. Zobacz:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4432
Miasto
Polska
.
Najdroższa flaszka wódki na świecie ...

1,35 mln dolarów

Jakiej produkcji? Oczywiście rosyjskiej.

Butelka szczerozłota, na zakrętce rosyjski herb - orzeł cesarski zdobiony diamentami.

russobaltique-vodka3.jpg

Marka Russo-Baltique to ekskluzywne samochody.

23_1.jpg

A

Anonymous

antbil007 napisał:
.
Najdroższa flaszka na świecie ...

1,35 mln dolarów

Jakiej produkcji? Oczywiście rosyjskiej.
Tak z ciekawości zapytam: A jaka jest pojemność tej flaszko-chłodnicy? Znam jedną nominalnie droższą, ale za to pojemną. Można znaleźć też droższe alkohole... i niekoniecznie są to wódki.

1. Likier - D'Amalfi Limoncello Supreme - 44 mln dolarów
Butelkę zaprojektował jeden z najdroższych jubilerów świata - Anglik Stuart Hughes. Alkoholem zajęła się włoska destylarnia Antica Distilleria Russo. Na wysokość ceny wpłynęła nie zawartość, lecz sama butelka. Na jej szyjce umieszczono trzy diamenty o łącznej wadze 13 karatów. Natomiast w dolnej części znajduje się 18,5 karatowy diament.
aPLsmho.jpg

2. Wódka - Le Billionaire Vodka - 3,7 mln dolarów
Najlepsza wódka rosyjska od Leona Verresa. Butelka o pojemności 5 litrów, którą zdobi 3000 szlifowanych ręcznie diamentów. Butelkę okrywa biały, futrzany kubraczek ze sztucznego włosia. Pokryty jest on kryształami Swarovskiego. Wódka jest wyprodukowana z najlepszej rosyjskiej pszenica i wody źródlanej. Destylat poddany wielokrotnej filtracji, która odbywa się przy pomocy aparatury wykonanej m. in. z diamentów. Do butelki dołączana jest para białych rękawiczek.
mAIZhD4.jpg

3. Tequila - The Diamond Sterling - 3,5 mln dolarów
Pochodzi z destylarni Hacienda La Capilla w Los Altos. Butelka o pojemności 1,3 litra została zaprojektowana przez Fernando Altamirano. Ręcznie dmuchana i pokryta czterema kilogramami platyny i srebra oraz ponad 4000 diamentami o łącznej wielkości 328 karatów. Podobno została stworzona przez 32 meksykańskich rzemieślników.
hEshyBK.jpg

4. Szampan - Le Billionaire Champagne - 2,75 mln dolarów
Ponownie Leon Verres, który jest znany z produkcji oryginalnych i luksusowych towarów. Dziewięciolitrowa butelka ubrana w specjalnie zaprojektowany pokrowiec z rosyjskiego futra.
4Zgj3bQ.jpg

5. Koniak Henri IV Dudognon Heritage - 2 mln dolarów
Wyjątkowy alkohol. Nim rozleje się go do butelek, musi upłynąć sto lat. Wcześniej jest przetrzymywany w specjalnych beczkach suszonych uprzednio powietrzem przez pięć lat. Sama butelka została pokryta 24-karatowym złotem i platyną oraz 6,5 tysiącami diamentów. Zaprojektował ją Jose Davalos.
wGNEVNQ.jpg

A

Anonymous

antbil007 napisał:
Poprawiłem...

Chodziło mi o flaszkę wódki, co oczywiście nie wynikało z poprzedniego mojego postu....
Okazuje się jednak, że cena i tak nie jest najwyższa... :dziwak
Pytałem o pojemność z ciekawości. Na podstawie zdjęcia trudno to ocenić. Czy chłodnica jest dodatkowym opakowaniem butelki? Skoro taka cena tej flaszki, dobrze wiedzieć ile jest w niej alkoholu. :dziwak

Może Russo-Baltique nie jest najdroższą wódką, ale zdecydowanie ma najlepszy design spośród tych najdroższych. Z jednej strony firma zajmująca się na co dzień produkcją… samochodów, z drugiej zaś alkohol.W sumie samochody i wódka nie powinny być łączone, ale rosyjski temperament i charakter tłumaczą poniekąd ową wyrafinowaną fuzję.

programexe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Potężna burza śnieżna uderzyła w USA i Kanadę.
2143a7d41417e6035a8182bc98bc622f.jpg

Odwołano tysiące lotów. W stanie Nowy Jork i Nowej Anglii ogłoszono stan wyjątkowy - informuje BBC.

W Montrealu temperatura spadła do -26 stopni C, miasto atakują wichury śnieżne. W Quebecku termometry pokazały nawet -46 stopni C.
Pogoda nie poprawi sie w najbliższym czasie. Spadnie dużo śniegu i uderzą zamiecie - powiedział Jason Tuell z US National Weather Service.

Aż 55 cm śniegu spadło w Boxford (na północ od Bostonu) oraz w kilku miejscowościach stanów Massachusetts, Vermont, New Hampshire i Maine. Tam w tysiącach domów nie ma prądu.
Dane z satelity NASA wskazują, że w sierpniu 2010 r. padł rekord zimna wszech czasów. W tym roku, w tym samym miejscu na Antarktydzie było niewiele cieplej - 92,9 st. C. - informuje "The Guardian".
Autor: TM

graf

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Bo to wszystko to wynik globalnego ocieplenia... :jezyk
Amerykańska propaganda zmyślnie zmontowana w jakiejś wytwórni filmowej i skierowana przeciwko tym którzy wiz nie dostali i tyle. :szydera

programexe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
ty sie ciesz ale chodzą słuchy, plotki czy jak tam chcesz, że niedługo będzie przeprowadzka tego zimna do nas.
a tymczasem w lodówce czyli w usa

Zjawisko pogodowe zwane wirem polarnym, które zamroziło całą Amerykę, zrobiło wrażenie na wszystkich. To, co jest niezwykłe to, że mróz ogarnął jednocześnie całą Amerykę. Bardzo zaskakująca była też skala tego niżu, który okazał się być nawet mroźniejszy od osławionego niżu rosyjskiego. Unikalność tej formacji pogodowej sprowadziła pytanie, czy jest to naturalna anomalia, czy raczej efekt czyjegoś działania?

Mamy pewne nowe zjawisko atmosferyczne, ale usłyszeliśmy już zapowiedź, że mróz wkrótce ustąpi. Czyżby ktoś miał magicznego pilota do klimatu? Nawet jednak, jeśli HAARP byłby w stanie tworzyć coś takiego, jaki sens miałoby atakowanie siebie samego? Wielu internautów w USA wierzy w takie wyjaśnienie mroźnej anomalii.

O HAARP wspominał już nieżyjący prezydent Wenezueli Hugo Chavez. Otwarcie oskarżał USA o manipulowanie przy klimacie i na generowaniu trzęsień ziemi z wykorzystaniem tej machinerii. Chavez mówił to publicznie i wszyscy to słyszeli, nikt nie mówił, że on zwariował, po prostu nie komentowano jego słów.

Co ciekawe Rosjanie wierzą z kolei, że fala upałów, jaka wystąpiła u nich w 2010 roku była tak niezwykła i przedłużała się tak długo prowadząc do katastrofalnych pożarów, że musiał to być efekt celowego działania. Na temat prawdopodobieństwa indukowania tego zjawiska za pomocą HAARP wypowiadała się wtedy publicznie nie tylko grupka entuzjastów tematu, ale też dobrze znani naukowcy, którzy analizowali czy jest możliwa taka broń klimatyczna.

Chińczycy również twierdzą, że bezprecedensowa powódź, która miała miejsce w 2013 roku w północnych Chinach i rosyjskim Dalekim Wschodzie, była bardzo dziwnym zdarzeniem. Praktycznie nie miała się prawa zdarzyć, bo nie było tam rzek na tyle niebezpiecznych, aby zalało aż takie obszary. Gdy meteorolodzy przeanalizowali ten przypadek okazało się, że jedna z najgorszych klęsk w tej okolicy została spowodowana przez "naruszenie zwykłego obiegu mas powietrza nad dużym terytorium". Oczywiście można uznać, że powstało to naturalnie, ale poprzedni potop porównywalny do tego z zeszłego roku dotknął ten region świata ponad 1000 lat temu, więc nawet jeśli był to przypadek, to bardzo duży.

Obecnie w Rosji rozkwita teoria spiskowa, wedle które szczególnie ciepła zima w Europie, jaką obserwujemy obecnie jest spowodowana celowo, aby utrudnić przeprowadzenie Zimowych Igrzysk Olimpijskich, które lada moment odbędą się w kurorcie czarnomorskim Soczi. Obecnie jest tam +12C. Kto by pomyślał, że w styczniu nawet w Moskwie będą ciągle dodatnie temperatury.

Gdy okaże się, że jak za pstryknięciem włącznika w kontynentalnej części USA i Europy zrobi się na zmianę ciepło i zimno będzie można się zastanawiać czy jest to rzeczywiście naturalne czy też odbywa się na rozkaz. Stosowanie broni klimatycznej ma to do siebie, że jest zakamuflowane, bo obserwujemy zwykle skutki, które domyślnie uznajemy za naturalne. Takie wojny klimatyczne mogłyby się odbywać na oczach całego świata i niewielu byłoby świadomych, że obserwujemy starcia mocarstw, a nie kaprysy natury.

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4432
Miasto
Polska
.
GIODO nakazał wpisywanie apostazji w księgach chrztu

Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych po raz pierwszy wydał decyzje, w których nakazał proboszczom odnotowanie w księdze chrztu apostazji, czyli że dana osoba wystąpiła z Kościoła katolickiego.

Do tej pory zostało wydanych pięć takich decyzji: pierwsza w grudniu 2013 r., pozostałe w pierwszych dniach stycznia 2014 r. Wszystkie dotyczyły osób, które wystąpiły z Kościoła katolickiego i poskarżyły się GIODO, że ten fakt nie został odnotowany w parafialnej księdze chrztu. Podobne skargi składali też byli świadkowie Jehowy, a pytania prawne przysyłali do GIODO również protestanci.
Rozpatrując skargi byłych katolików, GIODO zwracał się o wyjaśnienia do proboszczów. Ci odpowiadali, że osoby skarżące wciąż były członkami Kościoła katolickiego, ponieważ nie przeszły procedury apostazji. Zgodnie z tą procedurą apostazji dokonuje się w parafii, w obecności dwóch świadków i proboszcza. Po takim akcie do dokumentów wpisywana jest odpowiednia adnotacja.

A

Anonymous

Securitas napisał:
vodka jak vodka i tak ryja wykrzywi...
Nie jestem co prawda profi,jeżeli chodzi o chlanie ale chciałbym stanowczo zaprotestować !
Taka "Wyborowa" czy "Bols" faktycznie buźkę wykrzywiają :chory ale już "Finlandia Blackcurrant" czy "Absolut Citron " absolutnie NIE.Wchodzą jak oranżadka a banię ryją elegancko :klawik. .

Status
Zamknięty.
Do góry