Jaki antywirus, co do czyszczenia, defragmentacji i w ogóle jak?

wwd

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
257
Ale nikt Ci tego nie zabrania, a że zwykle nie słuchasz to zrobisz co zechcesz.
Jak już skończysz testować to zarzuć wyniki :)

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
Ale nikt Ci tego nie zabrania, a że zwykle nie słuchasz to zrobisz co zechcesz.
Jak już skończysz testować to zarzuć wyniki :)

Bardzo dziękuję wszystkim, że uświadomiliście mi, że wielogodzinne skanowanie mojej dziesiątki, za pomocą SuperAntiSpyware Free nie ma sensu... Bo ów soft najwyżej wykryje FP... Wpierw uruchomiłam normalny skan, ale po około 20 minutach zreflektowałam się, że stracę co najmniej parę godzin, aby sprawdzić ile FP wykryje SAS. Bo skanowanie trwało wolno. W każdym razie SAS nie wykrył nic w rejestrze, ani w pamięci. Potem uruchomiłam szybkie skanowanie i ów soft wykrył: jedno śledzące ciasteczko... Nie usunęłam go, zrestartowałam kompa i wyszłam z trybu Shadow Mode.

Jednak uważam że Shadow Defender jest przydatny.

• Lubię to
Reactions: wwd

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
Byłam na pewnym polskim forum, poświęconemu bezpieczeństwu i ktoś tam stwierdził, że Emsisoft się skończył... Że skasowali pewne funkcje i będzie bezobsługowy... Mam licencję na ponad 200 dni... Czy przesiąść się teraz na coś innego, np. darmową Avirę lub AVG, tylko nie Avast? Mam 8 GB RAM i jakoś dla mnie Emsisoft AntiMalware nie jest zasobożerny... Obok byłby Malwarebytes Premium. Wiem, że teraz ma gorszą wykrywalność, jednak nie wykrył u mnie wiele FP. Trwać przy Emsisoft AntiMalware, czy zdecydować się na zmianę? Polubiłam Emsisoft AntiMalware i używam go od paru lat- parę razy wygrałam jego roczne licencje... Ponoć Avira nie jest aż taka zła... Nawet miałam kiedyś AVG, a po nim Avast i on nie wykrył jakoś wielu wirusów... Wolałabym aby Emsisoft AntiMalware samoczynnie nie usuwało zagrożeń... A ponoć na to się zanosi...

Edit: mogłabym też przetestować darmową Pandę, tzw. Pandę Dome... Bo ona chyba potrzebuje sporo RAM? Czy mam rację?

Edit 2: ponoć Malwarebytes Premium, edycja trial, blokował jakiś adres Pandy... Czyli byłby potencjalny konflikt...

Edit3: ponoć Panda Dome nie jest zasobożerna, tak napisali na dwóch stronach... Ale czy ma dobrą wykrywalność?

Ostatnia edycja:

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29990
Miasto
Trololololo
Byłam na pewnym polskim forum, poświęconemu bezpieczeństwu i ktoś tam stwierdził, że Emsisoft się skończył... Że skasowali pewne funkcje i będzie bezobsługowy... Mam licencję na ponad 200 dni... Czy przesiąść się teraz na coś innego, np. darmową Avirę lub AVG, tylko nie Avast? Mam 8 GB RAM i jakoś dla mnie Emsisoft AntiMalware nie jest zasobożerny... Obok byłby Malwarebytes Premium. Wiem, że teraz ma gorszą wykrywalność, jednak nie wykrył u mnie wiele FP. Trwać przy Emsisoft AntiMalware, czy zdecydować się na zmianę? Polubiłam Emsisoft AntiMalware i używam go od paru lat- parę razy wygrałam jego roczne licencje... Ponoć Avira nie jest aż taka zła... Nawet miałam kiedyś AVG, a po nim Avast i on nie wykrył jakoś wielu wirusów... Wolałabym aby Emsisoft AntiMalware samoczynnie nie usuwało zagrożeń... A ponoć na to się zanosi...

Edit: mogłabym też przetestować darmową Pandę, tzw. Pandę Dome... Bo ona chyba potrzebuje sporo RAM? Czy mam rację?

Edit 2: ponoć Malwarebytes Premium, edycja trial, blokował jakiś adres Pandy... Czyli byłby potencjalny konflikt...

Edit3: ponoć Panda Dome nie jest zasobożerna, tak napisali na dwóch stronach... Ale czy ma dobrą wykrywalność?
1.Co to za forum :??
2.Przestań się sugerować tym co jakiś Bronek :myśli2 gdzieś napisał i trzymaj się dalej Emsisoft'a.Dla jednego problemem będzie to że program sam pracuje a dla innego już nie. Nowym Antywirusem interesuj się jak skończy się Tobie licencja.

Dajmy na to że jednak zasugerujesz się komentarzem tego Bronka :jarankoi zainstalujesz nowego antywirusa, po kilku dniach przeczytasz gdzieś inny komentarz w którym ktoś niepochlebnie wyrazi się odnośnie Twojego nowego antywirusa, i co znowu zmienisz antywirusa :scratch :??
Skoro Emsisoft Tobie pasuje to po co zmieniać, instalując tak ciągle nowe i nowe antywirusy zrobisz przysłowiowy chlew z systemu.

3.Antywirusy Pandy to lekkie antywirusy z bardzo dobrą wykrywalnością malware, działają też automatycznie choć można to w ustawieniach zmienić.

Malwarebytes blokował bo ich moduł blokowania stron nie tylko opiera się na czarnych listach ale też ma heurystykę a ta we wszystkich antywirusach blokuje za dużo.

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
1.Co to za forum :??
2.Przestań się sugerować tym co jakiś Bronek :myśli2 gdzieś napisał i trzymaj się dalej Emsisoft'a.Dla jednego problemem będzie to że program sam pracuje a dla innego już nie. Nowym Antywirusem interesuj się jak skończy się Tobie licencja.

Dajmy na to że jednak zasugerujesz się komentarzem tego Bronka :jarankoi zainstalujesz nowego antywirusa, po kilku dniach przeczytasz gdzieś inny komentarz w którym ktoś niepochlebnie wyrazi się odnośnie Twojego nowego antywirusa, i co znowu zmienisz antywirusa :scratch :??
Skoro Emsisoft Tobie pasuje to po co zmieniać, instalując tak ciągle nowe i nowe antywirusy zrobisz przysłowiowy chlew z systemu.

3.Antywirusy Pandy to lekkie antywirusy z bardzo dobrą wykrywalnością malware, działają też automatycznie choć można to w ustawieniach zmienić.

Malwarebytes blokował bo ich moduł blokowania stron nie tylko opiera się na czarnych listach ale też ma heurystykę a ta we wszystkich antywirusach blokuje za dużo.

1. To forum to: safegroup.pl.
2. Emsisoft mi pasuje, ale ponoć Panda Dome miewa lepszą wykrywalność. Nie chcę co chwila zmieniać antywirusa...
3. Ok, to może przetestuję Pandę jak mi licencja na Emsisoft AntiMalware wygaśnie. A czy na lapku mojej Mamy pozostawić Avast czy zamienić go na Pandę Dome? Tam nie ma Malwarebytes... Jest tam min. zapora Comodo... O tym czym chronię lapka mojej Mamy napisałam we właściwym temacie... Ponoć Panda Dome ma lepszą wykrywalność od Avast, AVG, Aviry... Czytałam komentarze dotyczące Panda Dome, na DP.

MLJ

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
5233
Nie chce być złośliwy, ale czekam na temat założony przez @joa87 że coś jej w systemie nie bangla..

Ps. Panda Dome jest lekka, bardzo dobra wykrywalność. Z pewnością lepszy wybór niż cukierkowy avast z masą reklam..

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
@MLJ poza tym raz były problemy z zainstalowaniem dużej aktualizacji Microsoft przez użytkowników Avasta. Doszło do tego, że te aktualizacje były blokowane... Tego się obawiam jeśli chodzi o laptopa mojej Mamy.

S

spamtrash

Tu byl sobie post, ale @Kamelka ma pretensje ze jestem "ich ekspertem do wszystkiego". Wiec juz nie ma.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
@spamtrash, jutro planuję zaktualizować system na lapku mojej Mamy i z powodu obecności tam Avasta, spodziewam się blue screena. Mam zainstalować małą aktualizację, ale nie wiem jak to się skończy. Na szczęście tak mam tam ustawione, przez pana z serwisu komputerowego, że przed zainstalowaniem aktualizacji automatycznie tworzone są punkty przywracania systemu. Potem pożegnam się z Avast i zainstaluję Panda Dome i przeskanuję nią kompa. Ponoć w niej można wyłączyć reklamy.

yyy

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
427
@wwd ale Malwarebytes Premium nie nadaje się na samodzielnego antywirusa... Według @al nie nadaje się do niczego... Miałabym system chronić tylko za pomocą Malwarebytes Premium? Kiedyś skończy mi się licencja Emsisoft AntiMalware* i wówczas zainstaluję darmową Avirę... Avirka to raczej słabszy antywirus niż EAM.

* Raczej w końcu przestanę wygrywać roczne licencje tego programu...
Jak przedłużasz licke na emsisoft to raczej możesz liczyć na dobre zniżki w zależności od czasu używania,ostatnio jak zerkałem na ich odnowienie to wyszoby ok 100zł za 3 lata ,więc nie ma co zmieniać jak pasuje ten soft :)

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
@yyy troszeńkę jestem zmęczona tym antywirusem... Mam go chyba od 2015 roku... Albo i trochę dłużej... On, oraz Malwarebytes Premium idealnie się sprawdzały, jak instalowałam duże aktualizacje Microsoft. Nie wiem co zrobię, jak licencja wygaśnie... Może wówczas skontaktuję się z ich supportem i sprawdzę ile będzie kosztować przedłużenie jego licencji.

yyy

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
427
@yyy troszeńkę jestem zmęczona tym antywirusem... Mam go chyba od 2015 roku... Albo i trochę dłużej... On, oraz Malwarebytes Premium idealnie się sprawdzały, jak instalowałam duże aktualizacje Microsoft. Nie wiem co zrobię, jak licencja wygaśnie... Może wówczas skontaktuję się z ich supportem i sprawdzę ile będzie kosztować przedłużenie jego licencji.
Ja tam używam od chyba 2009 jak był w jakieś gazecie i tak mi jakoś spasował [choć nowy wygląd i jego rozmiary niekoniecznie],że nie mam zamiaru zmieniać. Raz kupuje raz z reflinków mam za darmo i tak jakoś leci teraz nie muli dobrze wykrywa jest w dobrej cenie ,więc po co kombinować :) Nie wiem czy wiesz ,ale ten soft ma program reflinków i jak ktoś zainstaluje z twojego polecenia to masz miesiąć free ,a jak kupi licke to masz pół roku free.

Do góry