Jaki antywirus, co do czyszczenia, defragmentacji i w ogóle jak?

zmij

Wygadany
Reakcje/Polubienia
10
Do tego np Avast Secure Browser na chromie, oczywiście z poustawianymi zabezpieczenimi, które są w przegladarce. Do zwykłego użytkowania chyba wystarczy.

A do tego Avast Secure Browser , skonfigurować pod względem bezpieczeństwa (wszystko jest w przegladarce) i hulać. Do normalnego użytkowania zupełnie wystarczy.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
Ok, założyłam temat na forum Pandy, ich spec napisał mi, że skanowanie normalnie trwa parę godzin... Napisałam mu, czym chronię lapka mojej Mamy, a on na to, że powinnam powyłączać inne programy zabezpieczające... Stwierdził, że nie należy mieć wielu programów do ochrony... Posłuchałam go i wyłączyłam ochronę HIPS oraz Viruscope w zaporze Comodo, przedtem w połowie wyłączyłam ochronę w Zemanie AntiLogger i wówczas skanowanie przyśpieszyło... Czy na lapku mojej Mamy powinnam zmienić zaporę na jakąś prostszą? Np. na Zone Alarm Free? Lub na coś co współpracuje z zaporą systemową jak Xvirus Firewall Personal? Jaką byście polecili prostą zaporę, ale nadal aktualizowaną? Aby nie miała ochrony pro-aktywnej, jak Comodo Firewall? By nie było więcej konfliktu z Pandą Dome Free?

Czy zapora ZoneAlarm Free jest warta uwagi?

Ostatnia edycja:

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
@Elvis odinstaluję zaporę Comodo i zainstaluję tamtą nakładkę na zaporę... Ponoć systemowa zapora jest dobra, ale lepiej działa z nakładką...

Edit: Ok, odinstalowałam zaporę Comodo i zrestartowałam laptopa... Później zainstaluję tamtą, polecaną przez Ciebie nakładkę...

Skanowanie przy użyciu Panda Dome Free rozpoczęło się od nowa...

Wyłączyłam WinPatrol... Nie wyłączę całkiem ochrony w Zemanie AntiLogger Beta, ani McShield.

Ostatnia edycja:

wwd

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
257
Eh, po pierwsze może to zabrzmi jak banał, ale kobieta zmienną jest... ....
Ok, więc nie jestem aż taka zmienna...
Joasiu mam pewien szacunek do Ciebie - jako do kobiety - bo zazwyczaj one unikają tematów oprogramowania. ( Choć znam naprawdę cyknięte dziewczyny, które świetne sobie radzą z softem).
Jednak pytasz, szukasz porad, wszyscy Ci pomagają a Ty tak naprawdę chcesz potwierdzenia tego - że jest Ci to wszystko potrzebne...

Mam 8 GB RAM, dość dobry procesor, oraz jestem spokojna, zwłaszcza po odinstalowaniu z mojej dziesiątki zapory Comodo, bo stwierdziłam, że dwa programy typu HIPS, to trochę za dużo. Miałam tutaj jeszcze kiedyś SecureAPlus Premium, ale to było stanowczo za dużo- wówczas nie używałam jeszcze Emsisoft AntiMalware.
Wszyscy ciągle powtarzają Ci to samo.....

Ok, założyłam temat na forum Pandy, ich spec napisał mi, że skanowanie normalnie trwa parę godzin... Napisałam mu, czym chronię lapka mojej Mamy, a on na to, że powinnam powyłączać inne programy zabezpieczające... Stwierdził, że nie należy mieć wielu programów do ochrony... Posłuchałam go i wyłączyłam ochronę HIPS oraz Viruscope w zaporze Comodo, przedtem w połowie wyłączyłam ochronę w Zemanie AntiLogger i wówczas skanowanie przyśpieszyło...
Pana posłuchałaś a nas masz gdzieś...

@Elvis odinstaluję zaporę Comodo i zainstaluję tamtą nakładkę na zaporę... Ponoć systemowa zapora jest dobra, ale lepiej działa z nakładką...

Edit: Ok, odinstalowałam zaporę Comodo i zrestartowałam laptopa... Później zainstaluję tamtą, polecaną przez Ciebie nakładkę...

Skanowanie przy użyciu Panda Dome Free rozpoczęło się od nowa...

Wyłączyłam WinPatrol... Nie wyłączę całkiem ochrony w Zemanie AntiLogger Beta, ani McShield.

Nie wiem jak inni ale ja się poddaję.... Więcej nie będę Cię przekonywać.
Jak to mówią "rób co chcesz - bo i tak zrobisz co chcesz" :)

Ostatnia edycja:

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
Joasiu mam pewien szacunek do Ciebie - jako do kobiety - bo zazwyczaj one unikają tematów oprogramowania. ( Choć znam naprawdę cyknięte dziewczyny, które świetne sobie radzą z softem).
Jednak pytasz, szukasz porad, wszyscy Ci pomagają a Ty tak naprawdę chcesz potwierdzenia tego - że jest Ci to wszystko potrzebne...

Wszyscy ciągle powtarzają Ci to samo.....

Pana posłuchałaś a nas masz gdzieś...

Nie wiem jak inni ale ja się poddaję.... Więcej nie będę Cię przekonywać.
Jak to mówią "rób co chcesz - bo i tak zrobisz co chcesz" :)

@wwd, wprawdzie trwam uparcie przy swoim zdaniu, to jednak dociera do mnie to, co mi radzicie, ale powoli... Bo jestem uparta, chyba to zauważyliście. :scratchCenię Wasze porady i może kiedyś, jak mi wygaśnie licencja na Emsisoft AntiMalware, to zainstaluję free Kaspersky, o ile zniesie obecność Malwarebytes Premium... O ile się nie mylę, to Ty @wwd napisałeś mi o Harden Tools, nawet chciałam je zastosować, ale bez opcji: UAC Prompt- nie wiem czy ów soft nie uruchamia UAC? Użyłabym Harden Tools po zoptymalizowaniu kompa przy użyciu Kerish Doctor- na razie się z tym wstrzymuję...

Pana z forum Pandy posłuchałam, bo mi uświadomił, że prawdopodobnie był konflikt między zaporą Comodo Firewall, z włączoną ochroną pro-aktywną a Pandą Dome Free.

@wwd, @spamtrash, @Elvis oraz @yyy i inni, bardzo dziękuję Wam że wypowiadacie się w tym temacie... :róża

Nie zrażajcie się tym, że na swoim kompie wyprawiam przeróżne rzeczy, jednak o lapka mojej Mamy chcę zadbać... Dlatego tam później zainstaluję nakładkę na systemową zaporę, którą doradził mi @Elvis. Na razie jej nie zainstaluję, bo nie chcę przeszkodzić Panda Dome Free w skanowaniu laptopa mojej Mamy. Serdecznie dziękuję wszystkim za porady. :)

Edit: może kiedyś przetestuję 360 Total Security, z włączonym silnikiem Aviry i Bitka... Ciekawe czy gryzłby się z Malwarebytes Premium...

Ostatnia edycja:

yyy

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
427
Ok, założyłam temat na forum Pandy, ich spec napisał mi, że skanowanie normalnie trwa parę godzin... Napisałam mu, czym chronię lapka mojej Mamy, a on na to, że powinnam powyłączać inne programy zabezpieczające... Stwierdził, że nie należy mieć wielu programów do ochrony... Posłuchałam go i wyłączyłam ochronę HIPS oraz Viruscope w zaporze Comodo, przedtem w połowie wyłączyłam ochronę w Zemanie AntiLogger i wówczas skanowanie przyśpieszyło... Czy na lapku mojej Mamy powinnam zmienić zaporę na jakąś prostszą? Np. na Zone Alarm Free? Lub na coś co współpracuje z zaporą systemową jak Xvirus Firewall Personal? Jaką byście polecili prostą zaporę, ale nadal aktualizowaną? Aby nie miała ochrony pro-aktywnej, jak Comodo Firewall? By nie było więcej konfliktu z Pandą Dome Free?

Czy zapora ZoneAlarm Free jest warta uwagi?
Używałem kiedyś z Emsisoft i fajnie działaly razem napewno lepiej mi się używało tego zestawu niż duetu comodo emsisoft. Jednak teraz wrócilem do zestawu Emsisoft +Pctools firewall ,ale on już nie jest aktualizowany. Fajnie też współpracowały emsisoft +glasswire ,ale już nie jest darmowy niestety ,a płatny jest zdecydowanie za drogi :)
Edit: mamie nie wystarczy ta panda + systemowy firewall + np proste narzedzie do blokowwania programów typu OneClickFirewall + wtyczki do przeglądarki od blokowania reklam?Potrzebuje nie wiadomo jakiego bunkra na tym kompie.

Ostatnia edycja:

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
@yyy też kiedyś używałam zaporę PcTools... Testowałam też kiedyś zaporę ZoneAlarm Free. Na lapku zainstaluję nakładkę na zaporę, którą polecił mi @Elvis. Bo tam powinno być coś prostego, co nie wejdzie w konflikt z Pandą Dome Free.

Edit: oglądnęłam właśnie filmik na YouTube, na którym ktoś sprawdził skuteczność 360 Total Security i on całkiem nieźle wypadł...

Podaję linka do tego filmiku:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Ostatnia edycja:

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
Ok, na ogół testowałam dany soft jako zwykły użytkownik... Czy wejdzie w konflikt z innym oprogramowaniem, czy wywoła blue screena, czy zapora zablokuje czemuś dostęp do internetu, itp. Ogólnie przed zainstalowaniem nowego softu tworzyłam punkt przywracania systemu.

@spamtrash jaki filmik sprawdzający możliwości 360 Total Security byś mi polecił? I warto zainteresować się tym antywirusem? Ponoć aby wykorzystać jego wszystkie silniki, w tym dodatkowe: Bitdefender i Avirę, należy mieć 8 GB RAM, oraz procesor czterordzeniowy, mam taki: Intel Core i3-4160, 3.6GHz, 3MB, czyli dwurdzeniowy. Nie testowałam aż tylu paczek malware, co tamten youtuber, raz chciałam pobrać paczkę malware i ją niechcący otworzyłam... Potem na pewnym forum podałam logi z FRST, ale nie wykryło żadnej infekcji.

@wwd czy Harden Tools uruchamia UAC? Bo nie rozumiem o co chodzi z tym UAC Prompt. Mógłbyś mi wytłumaczyć o co chodzi? Może kiedyś go użyję, po zoptymalizowaniu systemu przez Kerish Doctor. Bo odwrotna kolejność by odblokowała cmd, oraz nie lubiany przeze mnie Power Shell.

@yyy moja Mama na razie nie używa swojego laptopa... Dlatego mogę z nim robić co zechcę... Ok, nie będę tworzyć bunkra na tym kompie. Panda Dome Free, o ile kiedyś przestanie skanować lapka, nada się na antywirusa. Na razie nie obciążą zanadto procesora w czasie skanowania. Firefox znów błyskawicznie się uruchamia, o wiele szybciej niż wtedy, gdy tam był Avast.

Edit: wyłączyłam tzw. ochronę rezydentną w Zemana AntiLogger Beta, nie chcę jej całkiem wyłączyć... Wyłączyłam McShield, WinPatrol Free, a to pierwsze skanowanie za pomocą Panda Dome Free tylko troszeńkę przyśpieszyło... Przecież po odinstalowaniu Comodo Firewall skanowanie powinno znacznie przyśpieszyć.

Edit2: w Zemana AntiLogger beta nie wyłączę tzw. ochrony tożsamości... Tylko to pozostało włączone... Tzw. pierwsze skanowanie może potrwać parę dni. :( A przecież wyłączyłam większość rzeczy. :(

Ostatnia edycja:

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
@Manila wówczas nie popisałam się roztropnością... To było dawno temu... Teraz nie ściągam już próbek malware.

Na forum Pandy ich moderator napisał mi, że mam nie przerywać pierwszego skanowania, że powinno trwać tylko parę godzin i oraz nigdy więcej się nie uruchomi... Ciekawe czy po aktualizacji Panda Dome znów włączy się pierwsze skanowanie systemu?

Ostatnia edycja:

yyy

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
427
@spamtrash jaki filmik sprawdzający możliwości 360 Total Security byś mi polecił? I warto zainteresować się tym antywirusem? Ponoć aby wykorzystać jego wszystkie silniki, w tym dodatkowe: Bitdefender i Avirę, należy mieć 8 GB RAM, oraz procesor czterordzeniowy, mam taki: Intel Core i3-4160, 3.6GHz, 3MB, czyli dwurdzeniowy. Nie testowałam aż tylu paczek malware, co tamten youtuber, raz chciałam pobrać paczkę malware i ją niechcący otworzyłam... Potem na pewnym forum podałam logi z FRST, ale nie wykryło żadnej infekcji.
360by jakiś rok temu miałem na kompie z dwurdzeniowym c2d 3.16Ghz + 4GB ram i napewno miałem avire włączoną co do bitka nie jestem pewny i nic nie muliło .Chyba ,że coś pozmieniali w tym AV i zaczął mulic.

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
@yyy czy 360 Total Security dobrze się u Ciebie spisał? Czy wykrył wiele wirusów? Sypał FP? Emsisoft AntiMalware wykryło po nim wiele wirusów?

Do góry