lotto czy nie lotto oto jest pytanie :) - dużo obrazków

A

Anonymous

20..50..100 czy 500 postów.. tak,czy inaczej będą to posty w większości przypadków "wymuszone"... a jeśli coś jest wymuszone,nie ma zbyt wielkiej wartości.. i jestem pewny,że przyrost liczby postów będzie miał charakter jedynie tymczasowy bowiem po uzyskaniu granicznej liczby wielu ponownie zamilknie..
Moje zdanie? powinno się zachęcać do dyskusji..ale nigdy zmuszać..
Po drugie-im wyższa graniczna liczba postów,tym bardziej zacieśnia się grono uprawnionych do udziału w konkursach..czyli ta sama sytuacja choć w nieco innej formie..
Zapewne zdanie gościa z jednym postem nie ma znaczenia..ale uważam,że byłby to zdecydowanie krok wstecz bo rozwój nie polega na wprowadzaniu ograniczeń ale innowacji i udoskonaleń..ale to tylko moje skromne zdanie.
Pozdrawiam.

Eru

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2
Miasto
Sosnowiec
A teraz to co mamy ? :p
Zresztą jak koleś nale zamilknie bez podania jakiejś znaczącej przyczyny to można go wywalić z niej :p
Zauważ że do pomo trzeba będzie mieć np 10 - 20 postów ale nie typu SPAM - poza tym do grupy tylko niektórzy będą przyjmowani - najbardziej aktywni i przyczyniający się do jakiegoś rozwoju forum i uczestniczący w "życiu forum" - a limit postów jest po to żeby zachęcić do pisania a nie koleś założy konto - wbije i zgarnie lickę dosłownie za nic :p Nie wiem czy zrozumiecie mój tok rozumowania :D

mantisghost

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
helium napisał:
No tak, jeszcze się taki nie urodził żeby wszystkim dogodził. Osobiście uważam że najlepszym rozwiązaniem będzie przyznawanie licencji temu kto napisze coś sensownego oczywiście o programie a nie jakiś banał np. to dobry program, chciałbym go mieć.
@mantisghost, jeżeli jesteś rozżalony losowaniami to nic prostszego, napisz do Autora programu i przekonaj go żeby dał kilka licencji na konkurs, w takim układzie będziesz gwarantowanym posiadaczem licencji oczywiście na resztę licencji urządzisz konkurs i wtedy będziesz je rozdawał wedle swojego uznania. Ja jestem na tym forum zwykłym uczestnikiem który właśnie pisze do Autorów i tym sposobem za opis i recenzję programu dostaję kilka licencji którymi potem się z wami dzielę. Nie jest sztuka narzekać lepiej zacząć działać ;)

narzekanie to jest to w czym jestem dobry ;).

papf2 napisał:
Zresztą jak koleś nale zamilknie bez podania jakiejś znaczącej przyczyny to można go wywalić z niej :p
Zauważ że do pomo trzeba będzie mieć np 10 - 20 postów ale nie typu SPAM - poza tym do grupy tylko niektórzy będą przyjmowani - najbardziej aktywni i przyczyniający się do jakiegoś rozwoju forum i uczestniczący w "życiu forum" - a limit postów jest po to żeby zachęcić do pisania a nie koleś założy konto - wbije i zgarnie lickę dosłownie za nic :p Nie wiem czy zrozumiecie mój tok rozumowania :D

no ale o to przecież chodzi nie ? Czy też się mylę większość odwiedzających to nawet na forum nie wchodzi jak widzą wynik na głównej(no fakt nabiją te 20 postów ale potem hopsia siupsia na główna only).

poza tym podałem całkiem dobre 2 alternatywy dzięki którym da się uniknąć całego tego bajzlu z fąflami postami itp.
1. streaming na żywo z losowania
2. filmik na youtube z losowania

widzę, że te rozwiązania przerażają bo wszyscy o nich milczą :)

A

Anonymous

papf2 napisał:
Zauważ że do pomo trzeba będzie mieć np 10 - 20 postów ale nie typu SPAM - poza tym do grupy tylko niektórzy będą przyjmowani - najbardziej aktywni i przyczyniający się do jakiegoś rozwoju forum - a limit postów jest po to żeby zachęcić do pisania a nie koleś założy konto - wbije i zgarnie lickę dosłownie za nic :p Nie wiem czy zrozumiecie mój tok rozumowania :D

Wiesz...ja jestem tu od niedawna i nie znam realiów tego forum dlatego pozwoliłem sobie na jedynie ogólny komentarz...
Pewnie,że rozumiem..ale tak,jak napisałem wcześniej - zapewne aktywność większości zakończy się na tych 10..20 postach czyli osiągnięciu granicznej liczby uprawniającej do udziału w konkursach..
a co do wywalania-to już nie mnie o tym decydować :D

SE7EN

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
114
Moim zdaniem można ustawić zawsze limit konkursowy na 10-20 postów, wyeliminuje to wielokrotne zakładanie kont w celu zwiększenia szans, dodatkowo osoby które wygrały były by sprawdzane czy nie doszło do napisania 10-20 byle jakich postów tylko dla nabicia licznika. Jeśli taka aktywność została by stwierdzona osoba ta by nie dostawała licencji, a przeznaczona dla niej licencja była by rozlosowana jeszcze raz w kolejnym konkursie :) Oczywiście można by co jakiś czas robić konkurs na b.dobry program dla osób z rangą i inny typu FFA (Free For All), w przypadku dużej liczby licencji lub programu "mało rozchwytywanego".

A

Anonymous

mantisghost napisał:
poza tym podałem całkiem dobre 2 alternatywy dzięki którym da się uniknąć całego tego bajzlu z fąflami postami itp.

Moim zdaniem to chyba najlepszy pomysł..i zdecydowanie najbardziej sprawiedliwy sposób przeprowadzania losowań...

SE7EN napisał:
Moim zdaniem można ustawić zawsze limit konkursowy na 10-20 postów, wyeliminuje to wielokrotne zakładanie kont w celu zwiększenia szans, dodatkowo osoby które wygrały były by sprawdzane czy nie doszło do napisania 10-20 byle jakich postów tylko dla nabicia licznika. Jeśli taka aktywność została by stwierdzona osoba ta by nie dostawała licencji, a przeznaczona dla niej licencja była by rozlosowana jeszcze raz w kolejnym konkursie :) Oczywiście można by co jakiś czas robić konkurs na b.dobry program dla osób z rangą i inny typu FFA (Free For All), w przypadku dużej liczby licencji lub programu "mało rozchwytywanego".

Wielokrotne zakładanie kont to nic innego jak próba oszustwa..więc tu sprawa raczej jest jasna..
o ustalaniu limitów mam trochę odmienne zdanie... i wcale nie dlatego,że jestem "zielony" :D ale mniejsza z tym..
Jeśli jednak miałby zostać wprowadzony limit postów to ja proponowałbym sprawdzanie ich przed dopuszczeniem do konkursu..myślę,że to znacznie uprościłoby cały proces..
Ogólnie jestem przeciwny dzieleniu ludzi na lepszych i gorszych..ale? to przecież "władza" ustala zasady :D

ToGor

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
200
Miasto
Mazowieckie, Polska, Europa, Świat.
Jakby nie było udało mi się raz wygrać programik, to i apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Rozumiem rozżalenie "mniej szczęśliwych", ale dobrego sposobu na te losowania nie ma chyba ...
W lotto też niektórzy parę razy trafiają, a nikt nie chce zmieniać losującego ...
Jeśli idzie o rzetelne wpisy na forum-każdy chciałby być alfą i omegą, ale co z tymi, którzy są wdzięczni za te wpisy "wykształciuchów".
Mają być dyskryminowani za to, że dopiero uczą się od lepszych? Że mają do kogo zwrócić się o pomoc?
A myślę, że losowania są uczciwe - bo pierwszy raz w życiu cokolwiek wygrałem.
A stronkę przez przypadek znalazłem - więc nie ma mowy o żadnym "poplecznictwie"-samo mnie wylosowało...
Skutkuje to moim zaufaniem do Forum - Programy za darmo.
Pozdrawiam i zachęcam każdego do brania udziału w konkursach na tej stronce, bo tu każdy /bez wyjątku/ może coś wygrać.
:D

Dozamet1

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1
Miasto
Nowa Sól
papf2
maks028
Andy
olgixx
polak900
painkiller

To moi kandydaci(nie wszyscy ale to tych co pamiętam i się udzielają ) do tej rangi a co do nie pisania postów po uzyskaniu tej rangi to powinno się takie osoby usuwać np.Brak postów prze tydzień i out!

Olga

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1
Nieporozumienie...
- Dobranoc, kochanie.
- Nie będziesz mi mówiła co dobre, a co nie! :D

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29988
Miasto
Trololololo
olgixx napisał:
Nieporozumienie...
- Dobranoc, kochanie.
- Nie będziesz mi mówiła co dobre, a co nie! :D

a prościej :?? :D

Andy

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
64
Ufff, wreszcie dotarłem do końca wątku, ciężko to wszystko było przeczytać:)
Co do autora postu, który twierdzi, że kilka osób ma zbyt duże szczęście i to jest dziwne, mając w domyśle, że może organizatorzy mają swoich faworytów, to ja odpowiem tak:
Każdy mechanizm losujący ma swoją specyfikę, pamiętam jak dawno temu uczyłem się programować w Tubo Pascalu i była w nim opcja Random, wydawało się że ona losuje i nigdy nie wiadomo co wylosuje. A guzik prawda bo z innej ksiązki o Pascalu poznałem bliżej tą opcję i „poznałem” sposób na przewidywanie wyników losowania. Pisze poznałem w „…” cudzysłowie bo nigdy jej nie testowałem, ale autor tłumaczył, że jest to możliwe.
Wniosek ?
Osoby które często wygrywają mogły zwyczajnie całkiem przypadkowo wymyślić sobie nazwy, które są najczęściej losowane (bo akurat taki jest algorytm tego bębna losującego) i stąd to szczęście.
Rozwiązanie?
Może korzystać na przemian z różnych rozwiązań losujących? A może ktoś z nas kto zna PHP napisze własny skrypt losujący i Szef zamieści go na blogu :D

Co do propozycji, moja jest taka. Jeżeli, któryś z Szefów będzie miał dajmy na to 3 licencje, to dwie daje na losowanie dla Fąfli a jedną dla drugiej grupy, którzy jeszcze nie weszli do elitarnego klubu.
I druga propozycja a raczej apel aby brać udział w konkursach w których są licki na programy, których będziemy faktycznie używać i są nam potrzebne.

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
Dozamet1 napisał:
a co do nie pisania postów po uzyskaniu tej rangi to powinno się takie osoby usuwać np.Brak postów prze tydzień i out!
Jasne, jedziesz na tygodniowy urlop i cię skreślają .... to też trzeba wziąć pod uwagę ....

Co do losowanie nagrywanego lub na żywo, osobiście widzę 2 wady:
1. nie eliminuje się wpisów "duchów" tylko konkursowych
2. osoba która organizuje konkurs ma dodatkową robotę, co w zamian za to ??? Nie dość, że stara się o licencje, dobrowolnie je oddaje za darmo, musi przejrzeć chociaż wpisy osób zainteresowanych, przepisać je do losowania to jeszcze nagrywać to lub urządzać na żywo losowania .... fajnie .... pomyślmy też o czasie ludzi, którzy coś dają od siebie dla innych ....

A

Anonymous

Andy napisał:
I druga propozycja a raczej apel aby brać udział w konkursach w których są licki na programy, których będziemy faktycznie używać i są nam potrzebne.

Jeśli o mnie chodzi to masz to jak w banku! :)

Conti napisał:
2. osoba która organizuje konkurs ma dodatkową robotę, co w zamian za to ??? Nie dość, że stara się o licencje, dobrowolnie je oddaje za darmo, musi przejrzeć chociaż wpisy osób zainteresowanych, przepisać je do losowania to jeszcze nagrywać to lub urządzać na żywo losowania .... fajnie .... pomyślmy też o czasie ludzi, którzy coś dają od siebie dla innych ....

Faktycznie...to prawda!!

Moja propozycja jest taka... zostawić to wszystko tak,jak jest... ale?do losowania nie używać nazw użytkowników tylko liter alfabetu - każdemu postowi w konkursie w kolejności dodania byłaby przyporządkowana kolejna litera alfabetu..a wprzypadku większej liczby postów "podwójne" litery np. aa..bb..itd
nie wiem czy to możliwe ale w końcu to też jakiś pomysł i może się przyda...

mantisghost

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
Ale zrobiłem poruszenie.
bo002.jpg

Po prostu chciałem troszku uświadomić ludzi ^^. A co to konkursów to ja brałem udział tylko w tych w których danego programu potrzebowałem bądź naprawdę mi się podobał inne olewałem :) i tak mam zamiar robić dalej.

ptr

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
Caramba3 napisał:
mantisghost napisał:

Moim zdaniem to chyba najlepszy pomysł..i zdecydowanie najbardziej sprawiedliwy sposób przeprowadzania losowań...

Ad.1 A jaki ma upload osoba losująca i nadająca obraz na żywo? Połączy się maksymalnie kilku / kilkunastu widzów ?
Ad.2 Nie ma żadnej różnicy z losowaniem "nie na wizji" (random.org ) z wpuszczeniem filmu po fakcie na YT bo zawsze ktoś może powiedzieć że odbyło się kilka losowań a zamieszczono jako oficjalne tylko jedno - coś jak z losowaniem totolotka w tv.

Do góry