Likwis
Bardzo aktywny
Na Sg?? Na tych ich śmiesznych paczkach?? Jak oni wierzą jak w Boga w sprawdzanie skuteczności Av na podstawie starodawnej metody to życzę powodzenia Tu też czasem skanujemy paczki, ale ja to traktuje jako zabawę z przymrużeniem oka a nie na serio Wiele razy eksperci z wielu labów tłuką,że testy na podstawie skanowania mija się z celem, nie odzwierciedla prawdziwych możliwości programu a tu dalej swoje . Dla mnie taki Kaspersky, F-Secure czy G data mogą mieć 60% skuteczności za pomocą sygnatur, ale oby w ogólnym rozrachunku były skuteczne. Teraz zapodam przykład i jestem pewien,że by tak było. Taka AVirka on demand ma na 100 samplach 80 wykrytych = 80% a Kaspersky, F-Secure powiedźmy 65%. I założę się,że przy odpalaniu pozostałych wirów KIS, F-Secure odrobią straty , które miały na podstawie wykrywania sygnaturowego i jeszcze będą miały lepszy wynik. Nie tylko chodzi o Avirę. Skanowanie za pomocą sygnatur nie jest miarodajne , dlatego teraz coraz więcej testów sprawdza ochronę proaktywną , sandboxy, dalej nie w wystarczającej ilości, ale jest postęp . Dlaczego wprowadzono HIPSY, ochronę behawioralną, sandboxy, wirtuozery?? Dlatego bo ochrona za pomocą sygnatur jest nie wystarczająca. Co rok powstaje więcej malware i ciekawe czy za 3-5 lat dalej bd robić testy na sygnaturach za pomocą skanu, bezsens , jak teraz powstaje 70 k dziennie, a w teście było tylko kilkaset sampli, czyli kilka % dziennego powstawania malware. . Jak się chcą dalejk bawić w skanowanie to niech się bawią tylko problem w tym,że oni na serio to biorą i łykają jak młode pelikany te wyniki i przybierają sobie do głowy Jak już robią takie testy to niech na kilku milionach próbek , aby było bardziej wiarygodne Chłopaki paczki to nie wyrocznia