Rozmowy o polityce - dyskusja, polemika, poglądy opinie

Status
Zamknięty.
A

Anonymous

Gdyby referendum nie było postrzegane jako kolejny plebiscyt, w którym sympatycy PiS idą głosować, a ci za PO dołączają do większości społeczeństwa, której wszystko „wisi”, to wynik referendum byłby lepszy.

@Kamelka
Nikt z Torunia nie chce uszczęśliwiać, Guział robił referendum i jest z Wawy.

PKW: Nie będziemy się tłumaczyć i co nam zrobicie? Dziadostwo prawie jak w CBOS.
Dziennikarz: Dlaczego liczenie głosów tak długo trwało? Pan z PKW: Ustaliliśmy w swoim gronie, że nie będziemy tego komentować.

A

Anonymous

Kamelka napisał:
Ale nie rozumiem dlaczego ktoś z Torunia, czy Wrocławia chce nas na siłę uszczęśliwić i wmówić, że nam mieszkańcom stolicy potrzebne jest referendum, odwołanie HGW i inne. Mieszkacie tu? Czy jedynie czytacie polityczne pisemka albo artykuły i gazety powiązane z partią polityczną, którą wspieracie?
Nie bardzo rozumiem Kamelko co masz na myśli :scratch
Mamy (podobno) demokrację a więc wolność słowa...dlatego się wypowiadamy.Przecież nikt nie zrobił desantu z Torunia czy Wrocławia na stolicę.Też się możesz wypowiadać na temat naszych miast-nie mamy nic przeciwko :) .
polak900 napisał:
Na Ursynowie przeważnie mieszkają bogaci, dobrze usytuowani Warszawiacy, którzy mają gdzieś polityczną walkę.
Polak...znasz to stare żydowskie powiedzenie ?? :

Chcesz rozśmieszyć Pana Boga? Opowiedz mu o swoich planach!

I co z tego,że mają : gdzieś polityczną walkę ? Nawet jeśli się nie interesujesz polityką to polityka zawsze interesuje się Tobą bo ma wpływ poprzez swoje decyzje na prawie każdy element naszego życia.
To chyba mądrzej wiedzieć niż żyć w niewiedzy...

A

Anonymous

Ciekawe co powodowało, że w jednych komisjach frekwencja wynosiła 15%, a obok 30%.
Pomijam obwody zamknięte.
Dzisiaj rano na stronach PKW brakowało protokołów z komisji nr:
7, 15, 681, 856, 860, 876, 922, 981 Czy w nich powtórnie liczono głosy?
Niestety PKW na to nie odpowie.

Okazało się także, że przy ponownym wprowadzaniu, system PKW pokazywał już błąd. Z części obwodów dane musiały więc spłynąć na płytach CD i być weryfikowane na miejscu. Zdarzało się wówczas, że dane na papierze i te na nośniku nie zawsze się zgadzały.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Może nie z wszystkim się zgadzam ale trafne: Dlaczego PiS przerżnął referendum?

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
Kamelka napisał:
Areopagita napisał:
...
A najbardziej się przyczyniło lenistwo i obojętność Warszawiaków.
Cóż... demokracja.

Areopagita, szacunek dla Ciebie, ale czy dopuszczasz takie myśli, że te 71%, które nie poszło na referendum jednak myśli inaczej, że chciało by HGW została?

Kamelka,

na pewno część tak myślała. Jednak trzeba pamiętać, że w Polsce chodzi na wybory około 40% ludzi, myślę że w Warszawie nie jest gorzej, tylko lepiej, w najgorszym razie podobnie. Dlatego z tych 71 % nie glosujących znaczna część działa wedle zasady (cokolwiek bym zrobił, nie ma to znaczenia (u nas na forum myśli tak np. Securitas) lub jest mi to obojętne). Dlatego sądzę, że jedynie część z owych 71% była za tym aby HGW została. Tym bardziej, że ponad 93% głosujących było przeciw, to jest bardzo wysoki odsetek głosów za odwołaniem. Trudno uznać, że akurat te 93% x 27% głosujących wyczerpało liczbę niezadowolonych z HGW w Wawie.

Trudno również dokładnie oszacować ile osób chciało, aby została. Sądzę, że więcej chciało, aby odpadła w tym referendum, patrząc po wynikach sondaży. Inna rzecz, w tych samych sondażach przy powtórnych wyborach HGW wygrywała. Nie wiadomo czy to rodzaj 'schizofrenii" politycznej czy sondaże manipulowane. Tym co jest istotne są fakty - aktywni zwolennicy odwołania HGW przegrali.

Kamelka,

pamiętaj, że Warszawa to nie tylko Twoje miasto, miasto warszawiaków, ale to także stolica Polski (no może z wyjątkiem krakowiaków uznają to wszyscy:)). Wolałbym mieć stolicę dobrze zarządzaną, technicznie i komunikacyjnie sprawną, podobną do stolic czy dużych miast innych państw. No i wreszcie - nie cierpię urzędniczej indolencji, rozdawnictwa pieniędzy podatników, bezczelności.

Osobiście bardzo nie lubię Pani Gronkiewicz-Waltz, od czasu, gdy wykorzystała chorych z onkologii do eventu politycznego, w czasie słynnych protestów pielęgniarek. Są pewne granice. Ta Pani je przekroczyła.

2c0e44d7041e1a48c18a3ef3f8fd6299.jpg

:francuz

A

Anonymous

Kamelka napisał:
'Szkoda tej kasy, lepiej było dać na biedne dzieci. Albo na przedłużenie mostu północnego do Marek...
Referendum kosztowało każdego Warszawiaka 1,5 zł.
Ci którzy jeżdżą komunikacją odbiją to sobie na 2 biletach, które dzięki niemu nie podrożały ;)
A ile jeszcze dzięki referendum obiecano... Obwodnica, Karta Warszawiaka..

A co z tego będzie to już inna sprawa.
Warszawa za rządów Gronkiewicz-Waltz: co zostało ze 151 obietnic?

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
A

Anonymous

Areopagita-chyba nie myślałeś,że to w obecnej chwili się wyjaśni ?
Marcin P. z żonką to zwykłe słupy-wzięte z jakiegoś slumsu w Gdańsku.Fakt,że wyszli na tym całkiem nieźle...20 000 000 na cukierki im starczy :wariat.Odsiadkę też mieli od dawna wkalkulowaną w ten interes.
Kto natomiast zarobił prawdziwą kaskę na tym sztosie...dowiemy się może po następnym rozdaniu politycznym.

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
POmPOwaniePO

Nowe słowo :)

Ja nie wiem o co cała sprawa, każdy obywatel ma prawo zapisać się do partii, znaczy Partii.
:hi

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
Hornet napisał:
Areopagita-chyba nie myślałeś,że to w obecnej chwili się wyjaśni ?
Marcin P. z żonką to zwykłe słupy-wzięte z jakiegoś slumsu w Gdańsku.Fakt,że wyszli na tym całkiem nieźle...20 000 000 na cukierki im starczy :wariat.Odsiadkę też mieli od dawna wkalkulowaną w ten interes.
Kto natomiast zarobił prawdziwą kaskę na tym sztosie...dowiemy się może po następnym rozdaniu politycznym.

Hornet, zawsze pozostaję otwarty ... na to że wśród prokuratorów, sędziów i policjantów są prawi ludzie. Inna sprawa, zazwyczaj źle kończą. Ale faktycznie nie spodziewałem się.

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
Odnośnie informacji dotyczącej "upadłych" serwerów

To co zrobili premier Donald Tusk i prezydent Bronisław Komorowski, jest naruszeniem standardów konstytucyjnych – komentuje w rozmowie z portalem niezalezna.pl nawoływanie przez nich do nie uczestniczenia w referendum warszawskim, Wiesław Johann, sędzia Trybunału Konstytucyjnego w stanie spoczynku.

- Referendum jest najbardziej demokratycznym sposobem funkcjonowania władzy. Prawem obywateli, poprzez które mogą oni bezpośrednio wyrazić swoją wolę i stanowisko. Prawa do rozpisania i udziału w referendum gwarantują art. 63 (Prawo do składania petycji, wniosków i skarg), art. 125 (Przesłanki przeprowadzenia referendum ogólnokrajowego) oraz art. 170 (Przesłanki referendum lokalnego) Konstytucji RP. Dlatego dla mnie rzeczą niedopuszczalną jest, aby ktokolwiek w państwie, ze względu na zajmowane stanowisko, zniechęcał obywateli do niekorzystania ze swojego konstytucyjnego prawa. Skandalem był udział w tym premiera Tuska, tym bardziej, że nie on jest mieszkańcem Warszawy. Zaś sekundował mu prezydent Komorowski. To co zrobili premier i prezydent jest naruszeniem standardów konstytucyjnych – podkreśla sędzia Johann.

Komentując dzisiejszą konferencję Komisji Wyborczej, która odmówiła odpowiedzi m.in. na pytania o niepokojących szczegółach przebiegu liczenia głosów (np. awaria serwerów) sędzia Johann zauważył, że konstytucja Rzeczypospolitej gwarantuje obywatelom dostęp do informacji publicznej. – Miejska Komisja Wyborcza, z którą mieliśmy do czynienia w przypadku tego referendum, ma obowiązek udzielenia wszelkich informacji dotyczących przebiegu głosowania i wyników. Prawo na dostęp do informacji publicznej daje wszystkim obywatelom Polski art. 61 Konstytucji. Nie tylko w trybie wyborczym. Artykuł wskazuje – „Obywatel ma prawo do uzyskiwania informacji o działalności organów władzy publicznej oraz osób pełniących funkcje publiczne”. Komisja Wyborcza jest organem władzy publicznej, odpowiedzialnym za przeprowadzenie wyborów – mówi konstytucjonalista.

Kamelka

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
45743
Miasto
Gdzieś w Polsce
Areopagita napisał:
... trzeba pamiętać, że w Polsce chodzi na wybory około 40% ludzi, myślę że w Warszawie nie jest gorzej, tylko lepiej, w najgorszym razie podobnie. Dlatego z tych 71 % nie glosujących znaczna część działa wedle zasady ...
Rozruba polityczna, o Warszawę nie chodziło i głosujący jak dzieci dali się nabrać.
Areopagita, głosowali ci którzy chcieli i którym kazano. Jest wynik.

...Warszawa to nie tylko Twoje miasto, miasto warszawiaków... Wolałbym mieć stolicę dobrze zarządzaną, technicznie i komunikacyjnie sprawną, podobną do stolic czy dużych miast innych państw...
Zapraszam. Przyjedź, zamelduj się, zamieszkaj i płać podatki (na Janosikowe :p ). Proste, tak?
Wychodzi, że dla 71 % Warszawa jest dobrze zarządzana...
Kalisz, jeden z najlepszych i najmądrzejszych polityków powiedział wczoraj: Wygrała Warszawa. Warszawa jako miasto.

Osobiście bardzo nie lubię Pani Gronkiewicz-Waltz, od czasu, gdy wykorzystała chorych z onkologii do eventu politycznego, w czasie słynnych protestów pielęgniarek. Są pewne granice. Ta Pani je przekroczyła.
Najlepiej wykorzystać symbol powstania, gdzie zginęły dziesiątki tysięcy ludzi i jednoosobowo ogłosić, że to symbol czegoś innego. Ale jarosławpolskęzbaw wszystko może i nie ma granic. :nea

A

Anonymous

Kamelka napisał:
Zapraszam. Przyjedź, zamelduj się, zamieszkaj i płać podatki (na Janosikowe :p ). Proste, tak?
Kalisz, jeden z najlepszych i najmądrzejszych polityków powiedział wczoraj: Wygrała Warszawa. Warszawa jako miasto

Chciałaś to Masz.

Więc Jakim prawem Ty narzekasz na Janosikowe?
Janosikowe to danina na rzecz biedniejszych regionów Polski ustalana na podstawie dochodów sprzed dwóch lat.
Ono powstało w 2003 roku, przez tyle lat dawano sobie z tym radę i raptem co?
Janosikowe zresztą nie płaci tylko Warszawa czy woj Mazowiecki. A Jak Struzik rządzi to historia.
Marszałkiem województwa jest od ponad 11 lat, przetrwał cztery kadencje i trzy koalicje. Rządził ze wszystkimi – z SLD, PiS, LPR i ostatnio z PO. Jest jedynym radnym, który zasiada w sejmiku Mazowsza od 1998 r.
Mazowsze, najbogatszy region w kraju, którym Struzik rządzi jako marszałek nieprzerwanie od 12 lat, jest dziś praktycznie bankrutem.

Kiedy wkrótce po otwarciu okazało się, że trzeba zamknąć lotnisko w Modlinie, którego urząd marszałkowski jest jednym z właścicieli, marszałek Struzik tylko wzruszył ramionami. ''Myśli pan, że to ja taczkami woziłem ten cement na budowę?'' - spytał dziennikarza, zamiast odpowiedzieć, na czym polegał jego nadzór właścicielski nad sfuszerowaną budową.

Opozycja w sejmiku mazowieckim złożyła wniosek o odwołanie marszałka Mazowsza Adama Struzika

Uzasadnienie żądania usunięcia urzędnika PSL, który rządzi Mazowszem od 11 lat, jest następujące: „Marszałek Adam Struzik powinien odejść za niedbalstwo, marnotrawstwo środków publicznych i trwanie na stanowisku za wszelką cenę".

Wniosek – podpisany przez kilkunastu radnych PiS – został złożony po sesji, na której rządząca województwem koalicja PO – PSL przegłosowała drastyczne cięcia w budżecie regionu. Ogólne wydatki sejmiku na ten rok ścięła o ponad pół miliarda złotych (z 3,5 mld do 2,9), a inwestycje o 40 proc.
Wniosek przepadł głosami rządzącej województwem koalicji PO-PSL
Adam Struzik poparł Gronkiewicz-Waltz. Co to oznacza?
Nie prościej napisać że Janosikowe to wina Pisu?

Kamelka napisał:
Kalisz, jeden z najlepszych i najmądrzejszych polityków powiedział wczoraj: Wygrała Warszawa. Warszawa jako miasto

Kalisz: Idę na referendum. Chcę odwołania Gronkiewicz-Waltz
Kalisz, który wymieniany jest wśród ewentualnych kandydatów w przyszłorocznych wyborach prezydenta stolicy, pogratulował aktywnej postawy wszystkim, którzy na referendum poszli.
Jak przekonywał, Warszawa na inicjatywie referendum bardzo skorzystała. - Mam nadzieję, że to wszystko, co pani Hanna Gronkiewicz-Waltz obiecała dla Warszawy, zostanie spełnione" - powiedział polityk.

To nie uczciwe żeby coś udowodnić, posługiwać się zdaniem wyrwanym z kontekstu.

Kamelka napisał:
Rozruba polityczna, o Warszawę nie chodziło i głosujący jak dzieci dali się nabrać.
Areopagita, głosowali ci którzy chcieli i którym kazano. Jest wynik.
Skoro taki ten Kalisz najlepszy i najmądrzejszy to raptem zgłupiał czy dał się nabrać?

FC Barcelona – PKS Pcim 95:5. „Pcim wygrał!” – cieszy się mainstream, bo mecz uznano za nieważny
Sąsiedzi prezydent Warszawy najbardziej chcieli jej odwołania - najwyższa frekwencja Wawer - dzielnica Hanny Gronkiewicz-Waltz.

Najlepiej wykorzystać symbol powstania, gdzie zginęły dziesiątki tysięcy ludzi i jednoosobowo ogłosić, że to symbol czegoś innego.
viper218 napisał:
A Pani HGW co miała (czy jeszcze ma nie wiem, nie sprawdzałem) jako tło na profilu na FB ?? :dziwak

2140812w.PNG

Powtórzę się, to nie uczciwe.
Chyba że te dziesiątki tysięcy ludzi co się obraziły o W, z powstańczego P na fejsie są dumne.

Ale jarosławpolskęzbaw wszystko może i nie ma granic. :nea
Tak.
Nie napisali jeszcze że u Kaczyńskiego na czas referendum, było zameldowane ileś tysięcy ludzi?
Spoko. Kwestia czasu.
Już teraz przyznanie sie do glosowania na PiS czy chodzenie do kościoła wywołuje wściekłość.
Kiedy zaproponują getta i opaski na rekach?

Ty będziesz wtedy razem z nimi. Jeśli Dasz Sobie motać w głowie mediom dalej.
Nie ważne jak - ale myśl Samodzielnie.
Pzdr

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
Kamelka napisał:
Areopagita napisał:
...Warszawa to nie tylko Twoje miasto, miasto warszawiaków... Wolałbym mieć stolicę dobrze zarządzaną, technicznie i komunikacyjnie sprawną, podobną do stolic czy dużych miast innych państw...

Kamelka,

weź mi objaśnij inaczej co Ty chciałeś przez to mi zakomunikować? Wiem,że to zaproszenie nie na serio, zresztą przecież ja mieszkania nie szukam, ani też w Warszawie mieszkać nie zamierzam. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź, ale obawiam się, ze chciałeś mi zakomunikować, że tylko Ci co mieszkają w Wawie mają prawo do mówienia o niej, interesowania się nią, oceniania jak jest zarządzana? Czy dobrze Cię zrozumiałem?

:hi

Status
Zamknięty.
Do góry