Rozmowy o polityce - dyskusja, polemika, poglądy opinie

Status
Zamknięty.
A

Anonymous

Macierewicz: wygrywam procesy o raport WSI, a MON nie.
Proponuję, żeby PO zwróciła się do pana Bogdana Klicha i do pana premiera Donalda Tuska - jego zwierzchnika - o zwrot tych pieniędzy, ponieważ to na skutek ich działań Skarb Państwa rezygnuje z tych pieniędzy - stwierdził Macierewicz.

W późniejszym oświadczeniu dla prasy Macierewicz podkreślił, że "wszystkie procesy wytaczane mu w związku z Raportem WSI zostały przeze niego wygrane lub toczą się jeszcze bez ostatecznego rozstrzygnięcia". Ocenił ponadto, że stanowisko zaprezentowane przez Tyszkiewicza "jest nieudolną próbą obrony" premiera oraz szefa MON, których - jak napisał - "przychylność wobec byłych żołnierzy WSI skutkuje przegranymi przez Skarb Państwa procesami".
Faktycznie, za Twoim linkiem: MON przegrał już bądź zawarł ugodę (publikacja przeprosin, ale bez odszkodowania) z 11 osobami - podkreśla "GW
Przeciwko raportowi z likwidacji WSI napiętnowane w nim osoby wytoczyły 26 procesów. Kilkanaście już je wygrało

Na tysiące agentów z WSI to faktycznie masa..

A

Anonymous

Securitas napisał:
A od kiedy to ludzie majacy po 25-30 lat byli agentami szkolonymi przez KGB?
Macierewicz weryfikował 25 letnich pracowników WSI :eek: ??
Dawaj linka...jeśli to prawda...to sam ich przeproszę.

Przegrał z gen.Dukaczewski ?? Z tym Dukaczewskim ? :

Działał w Związku Młodzieży Socjalistycznej (od 1966, jako przewodniczący koła, wiceprzewodniczący Zarządu Szkolnego ds. ideowych, przewodniczący Zarządu Szkolnego), Koła Młodzieży Wojskowej (członek Zarządu Koła, instruktor Komendy Chorągwi Mazowieckiej, członek Wojewódzkiego Kręgu Instruktorskiego), Związku Socjalistycznej Młodzieży Polskiej (od 1970) oraz Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej (od 1970).Uczestniczył w kursach GRU w Moskwie.
:chory
Nie mam więcej pytań.

Securitas

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
46
Miasto
Białystok
No faktycznie z tym 25-30 to mi sie zdrowo popierniczylo, to w tym SKW mlodzi pracuja.tzw. czeski błąd.
Jednak fakt pozostaje faktem ze za MAcierewicza musi placic MON czyli panstwo.

A

Anonymous

Securitas napisał:
Dla przykladu przegral z Dukaczewskim,Aleksandrem MAkowskim i wieloma innymi.Bardzo wiele spraw zostaje zawieszonych badz tez umorzonych bo MAcierewicz kryje sie za immunitetem, ludzie pozywaja MON ktory musi placic .
Jeszcze raz napiszę.
Gdyby tylko władza chciała to Macierewicz już dawno nie miał by immunitetu z tego powodu.

Z funkcją posła lub senatora związany jest przywilej immunitetu parlamentarnego. Posłowi/senatorowi zapewnia on nietykalność osobistą oraz zwalnia z odpowiedzialności sądowej. Zgodnie z art. 105 poseł/senator nie może być pociągnięty do odpowiedzialności za swoją działalność, wchodzącą w zakres sprawowania przez niego mandatu ani w czasie jego trwania, ani po jego wygaśnięciu. Za swoją działalność poseł/senator odpowiada wyłącznie przed Sejmem/Senatem. W przypadku gdy zostaną naruszone prawa osób trzecich może być pociągnięty do odpowiedzialności sądowej tylko za zgodą Sejmu/Senatu.
Kto rządzi w Sejmowej komisji regulaminowej i spraw poselskich? Przecież nie Pis.
Zresztą Masz przykład, jak chcą to mogą:
Komisja regulaminowa i spraw poselskich pozytywnie zaopiniowała wniosek o uchylenie immunitetu poselskiego Antoniemu Macierewiczowi (PiS) w związku z procesem karnym, jaki wytoczył mu lobbysta Marek Dochnal. Sprawą zajmie się teraz sejm

W reakcji na decyzję komisji Macierewicz powiedział, że "w tej sytuacji będzie mógł szeroko opowiedzieć sejmowi o wszystkich znanych mu interesach pana Dochnala, zapisanych bardzo szczegółowo w jego kalendarzu, który istnieje i jego wszystkich spotkaniach z poszczególnymi politykami znajdującymi się także obecnie w sejmie".

- Jestem wdzięczny komisji, że uznała, iż do takiego przedstawienia spraw powinno dojść. Zrobię to z pewnością - dodał poseł PiS

Nie wiem czy Ty tego nie Rozumiesz.
Prościej zapytać dlaczego tego nie robią. Boją się skurczy..
Bo wiedzą jaki syf by ujrzał światło dzienne.

Securitas

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
46
Miasto
Białystok
A czego maja sie bac?Ze jak jednemu odbiora to w polske poleci przekaz ze kazdemu poslowi mozna,a tego zaden darmozjad sie leka, czy to pis czy po czy inny gasipies

A

Anonymous

Raczej tego co jest w tym aneksie do raportu.
Mnie samego zastanawia dlaczego Tusk i Komorowski ( jedyny w glosowaniu przeciwko rozwiązaniu WSI|) nie są za komisją w sprawie Macierewicza. Bo to raczej nie z miłości do niego.

Znając dotychczasowe efekty działania Antoniego Macierewicza, jego sposób ekspresji, jego poziom odpowiedzialności za państwo polskie, obawiam się, że on nawet w roli 'podejrzanego', przesłuchiwanego przez komisję śledczą może narobić jeszcze bardzo dużo szkód państwu polskiemu. Na pewno będę brał to pod uwagę, zanim przedstawię jednoznaczną opinię na temat powołania komisji śledczej przedstawię klubowi PO - mówi premier Donald Tusk o komisji śledczej ds. Antoniego Macierewicza jako wiceministra obrony i szefa SKW. Złożenie wniosku o powołanie komisji śledczej zapowiedział Twój Ruch. Według TR komisja śledcza miałaby zbadać jakość stanowienia prawa, pracę prokuratury, proces weryfikacji oficerów służb w okresie, gdy Macierewicz sprawował funkcję wiceministra obrony (m.in. kierował komisją weryfikacyjną dla żołnierzy WSI) oraz szefa SKW.
W takie gadki że to jest powód, to raczej ciężko uwierzyć.

Platforma obawia się nie tyle szkód wyrządzonych Polsce (zresztą nikt nie wyrządził większych szkód Polsce niż skorumpowana mafia Tuska), tylko szkód wyrządzonych Komorowskiemu. Szczególnie z czasów jego bliskich kontaktów z WSI, gdy był szefem MON. Mam tu na myśli m.in wykończenie pana Szeremietiewa. Smród tej sprawy został głęboko zakopany przez zaprzyjaźnione media, a teraz trzeba by było tam sięgnąć i to bardzo głęboko.

Zapomina tylko o jednym.
Po zmianie władzy, Antoni Macierewicz nie będzie się w ten sposób cackał z Tuskiem, tylko od razu załatwi mu Trybunał Stanu.

Platforma wcale nie chce żadnej komisji, taka jest prawda.
Wygodne jest jej to co jest teraz, czyli szczucie i opowiadanie głodnych kawałków.

Tak kwestia przypomnienia i sprowadzenia tematu kasy na ziemię.

Według wyliczeń ministerstwa za przeprosiny i odszkodowania w związku z raportem Macierewicza Skarb Państwa już musiał zapłacić 322 tys. zł. Ministerstwo szacuje, że ostateczne koszty wyniosą od ok. 500 tys. zł do 1 mln.

Hanna Gronkiewicz-Waltz, od jesieni 2006 roku, gdy objęła fotel prezydenta Warszawy, wypłaciła urzędnikom, bagatela, ponad 318 mln zł nagród.
Z tego roku:
Hanna Gronkiewicz-Waltz przyznała swoim urzędnikom premie. Zrobiła to mimo swoich zapewnień, że w tym roku nagród nie będzie. Przedreferendalne obietnice swoją drogą, a rzeczywistość swoją - blisko 500 osób otrzymało niemal 850 tys. złotych nagrody. Ratusz przyznał się do tego już po niedzielnym głosowaniu.
Obstawa Tuska na nartach to 60 tyś dziennie.
Wprost" wyliczył, że od listopada 2007 roku do marca 2011 rządowymi samolotami z Warszawy do Gdańska, czyli do domu, premier leciał 175 razy i zapłaciliśmy za to ponad 6 milionów złotych.
Premier, który tyle mówi o oszczędzaniu, mógł z urlopu do Polski przylecieć samolotem rejsowym, za który zapłaciłby kilkaset złotych. Wybrał jednak rządowy. Koszt godzinnego lotu embraera to prawie 36 tysięcy złotych. Z naszych wyliczeń wynika, że za rejs w obie strony podatnicy zapłacą około 150 tysięcy złotych!
Wiem że to głupie takie, ale na razie koszt poniesiony na Macierewicza to dwa loty Tuska.

Hornet napisał:
Przegrał z gen.Dukaczewski ?? Z tym Dukaczewskim ? :
BTW. Żona Dukaczewskiego to tłumaczka Tuska z Putinem po katastrofie Smoleńskiej.

A

Anonymous

Tak w nawiązaniu do poprzedniego wpisu.
Jest wstępny wniosek PO o komisję ws. Macierewicza

Platforma Obywatelska przygotowała wstępny wniosek o powołanie komisji śledczej ws. działalności Antoniego Macierewicza – dowiedziała się Polska Agencja Prasowa. Partia Donalda Tuska nie wie jednak jeszcze, czy złożyć ten dokument, poprzeć wniosek Twojego Ruchu czy w ogóle opowiedzieć się przeciwko powołaniu komisji.

Politycy PO nieoficjalnie przyznają, że decyzję w sprawie wniosku podejmie osobiście premier Donald Tusk. W samej partii nie ma jednolitego stanowiska w tej sprawie: wniosek popierają m.in. Paweł Graś, Radosław Sikorski i Grzegorz Schetyna; przeciwni są m.in. Ewa Kopacz i Ireneusz Raś.
I chyba w tym kontekście trzeba patrzeć na tą zmianę:

Ekspertem ds. służb specjalnych został właśnie płk Krzysztof Polkowski, człowiek szkolony w Rosji, którego związki z GRU nie zostały wyjaśnione, którego szkolenie w GRU może dawać nieznane dotąd skutki, który był jednym z dowódców skompromitowanych WSI. Człowiek WSI wchodzi do komisji, której zadaniem jest pilnowanie, by służby w Polsce działały zgodnie z prawem.

Od dziś płk Polkowski zyska dostęp do materiałów dotyczących życia służb, będzie sporządzał opinie na potrzeby komisji, będzie wpływał na służby i politykę. Będzie również zyskiwał wiedzę, którą potem będzie mógł wykorzystywać w sposób dla siebie wygodny. Lub w sposób wygodny na swoich kolegów.
WSI niczym franca będzie chciało opleść mackami wszystko i wejść wszędzie, skąd je usunął Antoni Macierewicz wraz z współpracownikami.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Co do Komorowskiego, wygrzebałem to:
Komorowski jest jednym z bohaterów ok. 800-stronicowego aneksu. Dotyczy go ponad 40 wątków raportu, w tym takie, w których próbowano zrekonstruować związki oficerów WSI, w przeszłości blisko współpracujących z obecnym pierwszym obywatelem RP, ze służbami ZSRR i Rosji.
Od momentu, gdy na początku listopada 2007 r. prezydent Lech Kaczyński otrzymał aneks do raportu o likwidacji WSI, rozpoczynają się zabiegi Bronisława Komorowskiego o dostęp do aneksu, który był wtedy doku­mentem o najwyższej klauzuli tajności (i do dziś jest).
Ta sprawa została później nazwana aferą marszałkowską. Komorowski był wtedy marszałkiem Sejmu i musiał sobie zdawać sprawę z tego, że nielegalnie chce wejść w posiadanie tajnych informacji, do których nie miał prawa dostępu.
Chodzi m.in. o sprawy: utraty i odzyskania przy po­mocy tajnych służb 260 tys. marek niemiec­kich w piramidzie finansowej, związków z fundacją Pro Civili obracającą setkami mi­lionów złotych, prywatyzacji części terenów należących do WAT, działań WSI przeciwko byłemu wiceszefowi MON Romualdowi Sze­remietiewowi, zakupu dla wojska samolotów transportowych CASA, korupcji w Agencji Mienia Wojskowego czy nielegalnego uzy­skania dostępu do tajnego aneksu.
Źródło:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

antbil

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4465
Miasto
Gdynia Orłowo
.

A

Anonymous

antbil007-widzę,że nasza miłość jest obustronna :zawsty nigdy nie odpuszczasz jak stary biznesowy gracz (komplement).
Gdybyś czytał uważniej moje posty to byś skonstatował,że można mi wszystko zarzucić ale nie podążanie za nurtem i falą.
Wspominałem onegdaj,że u mnie zaczęło się to w szkole podstawowej : jak wszyscy jechali na ważną klasówkę...to ja przechodziłem na drugą stronę ulicy i jechałem do parku albo kina :szydera .Trudno to nazwać wpasowaniem się we właściwy nurt czy falę.
Identyfikowanie się z pewnymi poglądami,racjami czy postawami trudno nazwać konformizmem.
Co do Leśnych Dziadków to niezbadane są Wyroki Boskie może będę a może nie w myśl zasady : żyj szybko, kochaj mocno, umieraj młodo :ok
BTW.Nie bardzo rozumiem tego linku do RNR :scratch .To prawda kibicuję Ruchowi Narodowemu...ale na dzień dzisiejszy tylko za jedno : rocznicowe niepokoje w centrach wielkich miast czyli gry uliczne...które uwielbiam.Ot taki ze mnie chuligan :klawik. .

A

Anonymous

egzemplifikacji :eek: ? Chryste Panie...kończę z Tobą dyskusję...jesteś dla mnie za mądry :zawsty a ja wiem kiedy zejść z pola bitwy...w tym wypadku : dyskusji :dziwak .
Ja 20 lat po Marcu :hi .

A

Anonymous

antbil007 napisał:
slawektor napisał:
Więc na jakiej podstawie masz takie, a nie inne zdanie. Macierewicz Cię oszukał? Rydzyk? Bo na jakiej podstawie ich krytykujesz.
antbil007 napisał:
10 głównych, aczkolwiek nie grzechów: informacje, kontakty, spotkania F2F, uważne słuchanie wszystkich, doświadczenie, autopsja tudzież osobisty udział (skromny, ale jednak), nos, elastyczność światopoglądowa, wiek, wykształcenie.

Różnica może wynikać z danego środowiska w którym się obracamy.

antbil007 napisał:
To tyle tytułem wstępu. Reszta później, bo mam kilka spotkań biznesowych i nie mogę teraz się tym zajmować.

Moje środowisko na spotkania biznesowe chodzi do MOPsu.. do biura dla bezrobotnych, miesiącami czekają na kolejkę u specjalisty, ledwo wiąże koniec z końcem.
antbil007 napisał:
Pewnie cieszyłeś się, jak na posiedzeniu Sejmu Kaczyński dworował sobie z patriotyzmu Tuska (oczywiście ad vocem na analogiczny zarzut Tuska) ku uciesze gawiedzi PiS-owskiej (i nie tylko ich)?
A mnie to zmartwiło. To jakich my mamy przywódców? Kto nami rządzi? Kto ich wybrał? Nawet nie próbuj mi i wszystkim innym wmówić, że prawdziwymi patriotami są tylko PiS-owcy. I jak obejmą władzę, to … a ja wtedy nie będę w stanie na pewno poważnie Ci odpowiedzieć.
Tak. Bardzo. Chociaż nie tak bardzo, jak podnieśli wiek emerytalny, buchnęli kasę z O.F.E, a najbardziej recham jak czytam ilu młodych Polaków wyjechało za granicę.

Żyjemy w innych światach. I niech tak zostanie.
Nie pytam dlaczego mimo że jest tak wspaniale.. Mimo nagonki medialnej
Wataha - 44%,
Państwo z Dykty - 30%,
Czołg T-34 - 14%,
Wiejski Pośredniak - 5%,
Fekalia - 4%,
Coś Tam Niby Solidarne - 1%.

A

Anonymous

slawektor napisał:
Żyjemy w innych światach. I niech tak zostanie.
Slawektor-żyjemy dokładnie w tych samych światach,różnica polega na tym,że antbil007 lubi popisywać się swoją elokwencją i "upokarza" nas tutaj :
Mediolanem,drogimi alkoholami i spotkaniami biznesowymi :szydera .
Gdybyśmy chcieli odpłacić pięknym za nadobne wystarczyło by napisać o Złotej 44,Bentleyu Continental GT i pralce Miele...i już bylibyśmy z tego samego świata :szydera .

Status
Zamknięty.
Do góry