Rozmowy o polityce - dyskusja, polemika, poglądy opinie

Status
Zamknięty.
A

Anonymous

@antbil007
Ile razy okłamał Cie Kaczak, a ile razy Tusk?
Kaczak 3 miliony mieszkań i ? (bez tłumaczenia że nie rządzili całą kadencję).
Afera z Lipcem. Dorsz Pitery.
IV RP to coś strasznego, podsłuchy, aresztowania..
Daj linka konkretnego, kogo ilu, nie pic medialny
Retorycznie. Skoro tak to czemu nikt za to za rządów platformy nie beknął?

Lista wstydu Platformy Obywatelskiej to Pis napisał?
Nie. A tekst ma 2 lata. Pis tak kradł?

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Ofiary nepotyzmu:
Tusk – polityczny killer w białych rękawiczkach?
Mało kto już pamięta, że pierwszym szefem PO był Maciej Płażyński. Na partyjnym szczycie po dwóch latach zastąpił go Donald Tusk. Akcję wycinania Płażyńskiego przeprowadził jednak nie on, lecz Paweł Piskorski. Rok później przyszła kolej na Andrzeja Olechowskiego i Piskorskiego. Wszystko rozegrało się w ciągu jednej doby: pierwszy został odwołany z funkcji szefa rady programowej, a drugi - sekretarza generalnego. Jedną z głównych ról odegrała wtedy Zyta Gilowska. Po spacyfikowaniu tandemu Olechowski - Piskorski przyszedł czas na Gilowską, która zaczęła wyrastać na naturalnego lidera partii. Komu poza Tuskiem mogło zależeć na jej odsunięciu? Oczywiście Janowi Rokicie, przygotowującemu się wówczas do roli szefa autorskiego rządu. Rządu, w którym nie było miejsca dla osobowości pokroju Gilowskiej. Dlatego to Rokita najgłośniej nawoływał do ukarania ówczesnej posłanki PO.
Trzeba jeszcze dopisać Schetynę. Na razie jest.
Nie ma Gowina, Johna Godsona i Żalka.

Nazywana siostrą Donalda Tuska Gilowska była medialnym pistoletem PO, łączyła ostry język z wiedzą ekspercką. Zdobywała poparcie i popularność, tym samym przyćmiewała Tuska w mediach. Była wiceprzewodniczącą partii i szefową ważnej Komisji Finansów Publicznych. Jednak w 2005 roku Tusk uznał, że nie może pozwolić Gilowskiej wzmocnić pozycji i doprowadził do jej usunięcia z partii. Wykorzystał do tego znany od wielu miesięcy fakt, że syn Gilowskiej jest mężem jednej z pracownic jej biura.

antbil007 napisał:
Zyta Gilowska
usunięta za nepotyzm
przytulona przez PiS
tak to jest w polityce i w każdej formacji, partii.
Nie ma lepszych, gorszych. Są tylko politycy...
Ona za nepotyzm. Ok.
Są lepsze i gorsze nepotyzmy. To nie jest nepotyzm?

Areopagita napisał:
Czy w Platformie Obywatelskiej doszło do nepotyzmu? Graś: to bulwersujące

Pra­cow­ni­ca domu kul­tu­ry w Łu­ko­wie zo­sta­ła zwol­nio­na z pracy po 32 la­tach. Po­wo­dem miały być oszczęd­no­ści. Tym­cza­sem jej miej­sce za­ję­ła Olim­pia Ku­char­ska, żona stry­jecz­ne­go brata posła i by­łe­go pił­ka­rza, Ce­za­re­go Ku­char­skie­go. Czy w Plat­for­mie Oby­wa­tel­skiej do­szło do przy­pad­ku ne­po­ty­zmu? - do­cie­ka "Ga­ze­ta Wy­bor­cza". Na pu­bli­ka­cję zdą­żył za­re­ago­wać już rzecz­nik pra­so­wy rządu Paweł Graś.

54-let­nia Anna Ty­miń­ska, która wkrót­ce bę­dzie mu­sia­ła opu­ścić swoje do­tych­cza­so­we miej­sce pracy, tłu­ma­czy: - Mnie ukła­dy po­li­tycz­ne nie in­te­re­su­ją i nie chcę być ich ofia­rą. Zo­sta­łam zwol­nio­na zgod­nie z pra­wem, lecz nie­etycz­nie. Je­stem naj­bar­dziej wy­kwa­li­fi­ko­wa­nym pra­cow­ni­kiem w tym domu kul­tu­ry - opo­wia­da. Jak do­da­je, jej miej­sce za­ję­ła nie­wy­kwa­li­fi­ko­wa­na se­kre­tar­ka ze śred­nim wy­kształ­ce­niem, ale z na­zwi­skiem Ku­char­ska.

- W maju ub.r. dy­rek­tor ŁOK przy­jął do pracy Olim­pię Ku­char­ską, żonę stry­jecz­ne­go brata pana posła. Dy­rek­tor pu­blicz­nie mówił pra­cow­ni­kom, że dzię­ki pani Ku­char­skiej ła­twiej bę­dzie zdo­być pie­nią­dze ze­wnętrz­ne na bu­do­wę kina. Fak­tycz­nie, udało się. Kiedy mnie zwal­niał, za­pew­nił, że robi to, bo ŁOK jest w trud­nej sy­tu­acji fi­nan­so­wej, a mia­sto ob­ni­ży­ło do­ta­cję na jego utrzy­ma­nie - opo­wia­da w roz­mo­wie z "Ga­ze­tą Wy­bor­czą" Anna Ty­miń­ska.

Mimo to Ku­char­skiej wkrót­ce prze­dłu­żo­no umowę. Dziś pra­cu­je jako se­kre­tar­ka dy­rek­to­ra. Py­ta­na o po­wo­dy, dla któ­rych zo­sta­ła za­trud­nio­na, mówi: - Wi­docz­nie speł­nia­łam wy­mo­gi.
:szydera
- Pani Ty­miń­ska do­sko­na­le zna rynek pracy i do­sko­na­le sobie po­ra­dzi - mówi z kolei dy­rek­tor ŁOK Artur My­dlak, który prosi, by nie ze­sta­wiać ze sobą pań Ku­char­skiej i Ty­miń­skiej.
Graś: ba­da­my spra­wę
Rzecz­nik rządu py­ta­ny na an­te­nie TVN24 o za­rzu­ty do­ty­czą­ce ne­po­ty­zmu pod ad­re­sem posła PO Ce­za­re­go Ku­char­skie­go od­po­wie­dział, że spra­wa jest już ba­da­na.
- Cięż­ko mi w to uwie­rzyć. Jak sie to czyta, jest to bul­wer­su­ją­ce. Po­pro­si­łem se­kre­ta­rza ge­ne­ral­ne­go i biuro kra­jo­we PO, żeby do­kład­nie tą spra­wę zba­da­li, mam na­dzie­ję, że dzi­siaj będę miał ja­kieś in­for­ma­cje - po­wie­dział.
- Bez zgro­ma­dze­nia in­for­ma­cji, bez zba­da­nia tego przy­pad­ku nie chcę skła­dać de­kla­ra­cji - dodał.

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4459
Miasto
Polska
@slawektor
Halo, halo... Taką masz zasadę, że naskakujesz na tych, co nie manifestuję miłości do PiS-u?
Platforma, PiS, SLD, Twój Ruch, PSL, to nie moje bajki. Tak więc z Tuskiem, Platformą chybiłeś.
Jak lubisz, to zaczytuj się w tych publikacjach anty, czy też pro. Twoja sprawa. Na mnie to nie robi wrażenia, wybacz.
Swój wkład w niepodległość wniosłem. Wtedy było inaczej, wszyscy zjednoczeni. A teraz jeden mądrzejszy od drugiego i kopie pod nim nie dołki, a doły. Przebiera nóżkami, by zdobyć władzę. Wart Pac pałaca. Więc daruj sobie.

A

Anonymous

Naskakuję?
antbil007 napisał:
@slawektor
Halo, halo... Taką masz zasadę, że naskakujesz na tych, co nie manifestuję miłości do PiS-u?
Platforma, PiS, SLD, Twój Ruch, PSL, to nie moje bajki. Tak więc z Tuskiem, Platformą chybiłeś.
Tak to Odbierasz?
Na jakiej podstawie.. wiadomo muszę być moherem, pewnie jestem bo zwolennicy Pis-u wiadomo.
Że w przeciwieństwie do Ciebie i Tobie podobnych nie godzę się na życie w wirtualnym świecie który tworzą media.
Że nie daję z siebie robić barana, chcę wiedzieć jak jest naprawdę, i widzę że rzeczywistość jest całkowicie inna.
Żeby nie podciągać pod politykę.
Ta interwencja Policjanci z Bytowa z tym kierowcą co przekroczył prędkość o 19 km/h..
Rożnie można to widzieć, jeden ma takie zdanie, drugi inne. Wiadomo.
Wiem co powiedzieli policjanci.
Który z tych dziennikarzy zapytał się policji, jak się czują dzieci jak widzą że matkę i ojca potraktowano gazem, że stoi spokojnie a ci mu kajdanki, koniecznie chcą go na glebę.
Było to potrzebne, zapytał się ktoś?
A co powiedział ten facet? Jak to było według niego, która telewizja pojechała nakręciła, coś pokazała.
Żadna. Tak wygląda obiektywizm?
Sienkiewicz - nie stracili zimnej krwi, nie chcieli użyć broni.
To urabianie. Co ma z tego wynikać? Nie podskakuj bo źle skończysz.
Przykładów można mnożyć tylko po co.
Ty - Wy się na to godzicie.
W żadną bajkę nie wskoczyłem.
Pis nie rządzi 7 lat. Rządzi PO z PSL.
Dzisiaj o opuszczeniu Polski na stałe decydują kryteria ekonomiczne, a nie polityczne.
Nie było wojny a 3 miliony polaków wyjechało za granicę. Do nikogo to nie dociera?
67-letnia Zofia Buja, która jak najszybciej powinna przejść zabieg rehabilitacji, na swoją szansę musi poczekać do 2018 roku.
Że w przeciwieństwie do Ciebie i Tobie nie mówię tak już jest, nie mam na to wpływu, co to da..
I nie robić nic. Super.
Rozumiem. Ty już Swój wkład wniosłeś. Rozumiem że pasuje Ci tak jak jest.
Ja jestem z watahy, nie dam się dorżnąć.
Pozdrawiam

A

Anonymous

antbil007 napisał:
@slawektor
Aj waj Antibl-to co tam jeszcze zostało w naszej politycznej bajce ??
ONR , NOP , a może środowisko LGBT :szydera ?

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4459
Miasto
Polska
Hornet napisał:
Aj waj Antibl-to co tam jeszcze zostało w naszej politycznej bajce ??
ONR , NOP , a może środowisko LGBT :szydera ?
Jeśli Ty 'Aj Waj', to może powinienem odpowiedzieć Ci 'Szalom'. To byłoby po raz trzeci w moim życiu, ale proszę Cię bardzo. Tak więc Szalom - Hornet :dziwak

ONR, NOP, LGBT ? Nic z tych rzeczy ! Ta szydera jest tu zupełnie zbędna ! Jestem apartyjny, 'aruchowy', 'astowarzyszeniowy' (jak na razie) ! Chociaż najbliżej mi do pewnego znanego brydżysty i jego znanej partii.
Wszędzie mam swoje sympatie i antypatie. Patrzę po ludziach. W PiS-ie też mam swoich ulubionych, z lekka niepokornych (tych bardziej już tam nie ma), bo lubię interesujące wypowiedzi, a nie szablony wyprodukowane przez Komitet Polityczny PiS do użytku przez szeregowych członków partii.

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4459
Miasto
Polska
slawektor napisał:
Naskakuję?
Tak to Odbierasz?
Na jakiej podstawie.. wiadomo muszę być moherem, pewnie jestem bo zwolennicy Pis-u wiadomo.
Że w przeciwieństwie do Ciebie i Tobie podobnych nie godzę się na życie w wirtualnym świecie który tworzą media.
Że nie daję z siebie robić barana, chcę wiedzieć jak jest naprawdę, i widzę że rzeczywistość jest całkowicie inna.
Żeby nie podciągać pod politykę.
...
Ty - Wy się na to godzicie.
...
Że w przeciwieństwie do Ciebie i Tobie nie mówię tak już jest, nie mam na to wpływu, co to da..
I nie robić nic. Super.
Rozumiem. Ty już Swój wkład wniosłeś. Rozumiem że pasuje Ci tak jak jest.
Ja jestem z watahy, nie dam się dorżnąć.
Kto dał Ci prawo do obrażania mojej osoby i na jakiej podstawie twierdzisz o mnie:
- że godzę się na życie w wirtualnym świecie, który tworzą media,
- że daję z siebie robić barana, bo nie chcę wiedzieć jak jest naprawdę i nie widzę, że rzeczywistość jest całkowicie inna,
- że mówię wszem i wobec: tak już jest i nie mam na to wpływu, co to da…
- że chcę nic nie robić,
- że pasuje mi tak jak jest.

Na koniec histerycznie obwieszczasz, że ktoś chce Cię dorżnąć.
A tak naprawdę to Ty sam się zarzynasz…

Na koniec zacytuję ci fragment z pierwszego postu otwierającego ten temat na forum.
Dyskutujmy na argumenty, merytorycznie, bez obrażania innych tylko dlatego że myślą inaczej.
Zgadnij, kto to napisał…

Kolejny cytat:
Będzie trudno. Takie ugrzecznione wypowiedzi nie są domeną polityki.
Podpowiem, to ja.

W odpowiedzi (od tej samej osoby):
Chodzi tylko o to żeby zachować kulturę i poziom wypowiedzi…. W końcu na to co się dzieje nie mamy praktycznie żadnego wpływu, wiedzieć dlaczego tak jest też nie będziemy…
Dlatego długo zwlekałem, choć mnie korciło, do zabrania głosu na tym podforum.
Jak jest na nim obecnie?
Jedna opcja jedynie słusznych wypowiedzi. A miało być tak pięknie…
:nea :nea :nea :nea

A

Anonymous

antbil007 napisał:
Chociaż najbliżej mi do pewnego znanego brydżysty i jego znanej partii.
Wszędzie mam swoje sympatie i antypatie.
Janusz Korwin-Mikke :papież .

antbil007 napisał:
W końcu na to co się dzieje nie mamy praktycznie żadnego wpływu,
No nie wiem ?? Gdyby wszyscy wdrożyli w czyn te słowa to mielibyśmy wpływ,w końcu : chcieć to móc :hippie :

Barykady stoją i będą stać
Podarte sztandary łopoczą
Szeregi rozbite, lecz nadal kroczą
Lecz nadal kroczą
A ja biegnę, biegnę, biegnę po ulicy
I eksploduje moje serce
I ciągle, ciągle jeszcze więcej
Nigdy dosyć rewolucji

antbil007 napisał:
Jak jest na nim obecnie?

Przecież to nie nasza wina,że :

-ruskie wysadzają samolot z Polskim Prezydentem a oni nie chcą tego wyjaśnić
-to nie nasza opcja spotyka się z gangsterami po północy w podwrocławskich cmentarzach,żeby przybić deal
-to nie my zatrudniamy 2000 nowych nierobów w magistracie Warszawskim
-to nie my pod presją-odcinamy się od swoich profesorów...ostatni raz było tak w 68 r. za Gomułki.
-to nie my twierdzimy,że średnia zarobków w Polsce wynosi : 4300
-to nie my obwieszczamy,że nigdy nie było tak dobrze...skoro jeszcze nigdy nie było tak źle
-to nie nasze środowisko pluje na wszystko co : Polskie,Patriotyczne i Niezłomne

To co mamy robić ?? Przyznawanie racji oszustom i kolaborantom to grzech :papież .

A

Anonymous

@antbil007
Dziwnie wygląda to co piszesz.
Jeżeli według Ciebie apolityczność to nie należenie do partii, stowarzyszeń itp
To ja też jestem apolityczny. Nigdzie nie należę.
Dlaczego krytykowanie rządzących według Ciebie świadczy zaraz o powiązaniach z Pis?
Jako zwykły obywatel nie mogę tego robić? Musisz zaraz szufladkować?
To w takim razie Buzek, Balcerowicz to ukryta broń Pisu.

Na 3 napisane przez Ciebie posty.
antbil007 napisał:
Taką modę na niedopowiedzenia wprowadził J. Kaczyński. Kiedy słyszę od niego: "a prawda jest..." to zaraz słyszę ks. Tischnera i jego sentencję odnośnie 3 prawd:
świento prawdy, tys prawdy i ***** prawdy.

antbil007 napisał:
Jestem apartyjny, 'aruchowy', 'astowarzyszeniowy' (jak na razie) ! Chociaż najbliżej mi do pewnego znanego brydżysty i jego znanej partii.
W PiS-ie też mam swoich ulubionych, z lekka niepokornych (tych bardziej już tam nie ma), bo lubię interesujące wypowiedzi, a nie szablony wyprodukowane przez Komitet Polityczny PiS do użytku przez szeregowych członków partii.

Pokaż chociaż jeden post w którym to robię. W którym naskoczyłem
antbil007 napisał:
@slawektor

W każdym Zahaczasz o Pis. To albo jestem ślepy albo jasno z tego wynika że Masz poglądy polityczne.
Jakie, wynika z tych postów. To po co ta ściema.

Czym Cię obraziłem? Stwierdzeniem ze się na to Godzisz. Sam Twierdzisz że jesteś Apolityczny.
Za Wiki
Apolityczność - postawa obojętności wobec aktualnych zagadnień politycznych polegająca na odrzuceniu udziału w życiu politycznym, co przejawia się np. w nieuczestniczeniu w wyborach bądź referendum czy zaniechaniu działalności związanej z polityką.

antbil007 napisał:
Jak jest na nim obecnie?
Nie zgadzam się z Tobą. I nielubię obłudy.
Na tyle rożnych tematów w tym wątku, piszą Ci co chcą pisać.
Przecież to wszystko zależy od nas. Najprościej krytykować nie robiąc nic.

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4459
Miasto
Polska
slawektor napisał:
Czym Cię obraziłem? Stwierdzeniem ze się na to Godzisz. Sam Twierdzisz że jesteś Apolityczny.
Za Wiki
Apolityczność - postawa obojętności wobec aktualnych zagadnień politycznych polegająca na odrzuceniu udziału w życiu politycznym, co przejawia się np. w nieuczestniczeniu w wyborach bądź referendum czy zaniechaniu działalności związanej z polityką.
:Stop :scratch :nea Nie mogę się doszukać, w którym miejscu napisałem, że jestem apolityczny...
Czytaj proszę ze zrozumieniem. Apartyjny nie oznacza apolityczny. Jak lubisz Wiki, to poszukaj co znaczy apartyjny.
Nie mogę konwersować tudzież polemizować z kimś, kto nie rozumie słów, moich tudzież innych osób.
Tak więc kończę, praca czeka, a na tym Twoim podforum się już nie wypowiem.
Nie, żebym się obraził. Różni nas sposób i styl myślenia.
Mała to będzie strata dla Ciebie, mała dla mnie, ale też i gdybym pozostał to byłaby duża strata ... czasu oczywiście.
Pozdrawiam i powodzenia :papież

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4459
Miasto
Polska
Jeszcze tylko jedna szybka odpowiedź do Horneta
Hornet napisał:
antbil007 napisał:
W końcu na to co się dzieje nie mamy praktycznie żadnego wpływu
To nie moje słowa, tylko sławektora (vide: 30 Sie 2013 12:38, 1 strona, 3 post od góry). Ja je tylko strawestowałem.

ruskie wysadzają samolot z Polskim Prezydentem a oni nie chcą tego wyjaśnić
Sam jestem ciekaw, jaka jest prawda (ta 'święta'), chociaż na razie nie przyjmuję, że tak mogło być.

A

Anonymous

Areopagita napisał:
Dziękuję za linki do filmu o Wałęsie, nie znałem tego.
To podobno nie całość. TVN jest ciągle w posiadaniu materiałów bardziej kompromitujących, niż te pokazane w filmie.

Choroba. Nie reklamowali to przegapiłem.
Puściłbym dzieciaki, niech by sobie pograły.
Do tego za darmo, bo urząd miasta Warszawy mimo ciężkiej sytuacji finansowej sponsorował.
Uliczny kurs obsługi prezerwatyw, określany mianem „gry miejskiej”, przeprowadziło stowarzyszenie Program Stacja, które chwali się na swojej stronie, że tegoroczną edycję akcji sfinansowało m. st. Warszawa.
Nie nauczą się jak jak zakłada się prezerwatywę pod wpływem alkoholu. Szkoda.
Myślałem że do 18 nie można spożywać alkoholu. Że sex ponizej15 lat to pedofilia. Jak miło że urzędnicy uwiadomili mi że jestem w błędzie.
Pozostaje czekać za kolejnym projektem miejskim HGW: seks oralny nastolatków po marihuanie:

A

Anonymous

slawektor - żebyś nie wykrakał :p Chociaż znając życie to ten pomysł już przyszedł co niektórym do głowy :) Teraz Twój Ruch! :dziwak :mad:

sheriff

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
355

Z ulotek nawoływały takie mądre, patriotyczno-polskie hasła, dobrane ze szczególną starannością na święto polskiej flagi:
- No i co wytrzeszczasz gały, to ja jestem: ORZEŁ BIAŁY
- To ja ORZEŁ spadłem z nieba, uśmiechu mi w Polsce trzeba
- Kiedy los cię nadwyręża, wszystko ci się nie podoba, wstań, unieś głowę, powiedz do męża: mój ORLE BIAŁY daj dzioba
- Polaku nie bądź ponury, rozwiń skrzydła, dziób do góry
Biały ptak czekoladopodobny, stojący na brązowej kupce baaaaaaardzo rozweselił Polaków.

Symbole narodowe

Każde państwo ma swoje symbole, które podkreślają jego niezależność, wyróżniają na tle innych państw. W Polsce do takich symboli należą:

hymn państwowy („Mazurek Dąbrowskiego”);
godło (orzeł biały);
flaga (biało-czerwone barwy).
Obowiązki obywatela

Zgodnie z treścią przepisów ustawy o godle, barwach i hymnie Rzeczpospolitej Polskiej oraz o pieczęciach państwowych, otaczanie symboli narodowych czcią i szacunkiem jest prawem i obowiązkiem każdego obywatela Polski.

W związku z tym, każdy z nas może wywiesić flagę (używać barw Rzeczpospolitej Polskiej), w szczególności dla podkreślenia znaczenia uroczystości, świąt lub innych wydarzeń . Należy jednak pamiętać, że należy to zrobić w taki sposób, aby nie naruszać jej czci i szacunku (np. flaga nie powinna być zniszczona czy brudna).

Odpowiedzialność karna

Kodeks karny przewiduje karę nie tylko za znieważenie tych najważniejszych symboli, ale także innych znaków państwowych. I tak, ten, kto publicznie znieważa, niszczy, uszkadza lub usuwa godło, sztandar, chorągiew, banderę, flagę lub inny znak państwowy, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Co więcej, polskie przepisy karne przewidują również karę dla tych, którzy znieważają lub niszczą znaki państwa obcego, wystawione publicznie przez przedstawicielstwo tego państwa lub na zarządzenie polskiego organu władzy.

Symbole w obrocie handlowym

Wcześniej wspomniana ustawa o godle, barwach i hymnie Rzeczpospolitej Polskiej oraz o pieczęciach państwowych wskazuje również, że nie symboli narodowych nie można umieszczać na przedmiotach przeznaczonych do obrotu handlowego.

Jest to możliwe jedynie wówczas, jeżeli symbole te zostaną przedstawione w formie stylizowanej lub artystycznie przetworzonej.

info

orze%C5%82.jpg

A gdzie podziała się korona , czy ten gest nie miał symboliki wymownej , i miał uświadomić wszystkim ze polska mimo ze jest wolna i niepodległa to fikcja bo dalej żądza nami stare układy a za sznurki pocioga sie na Kremlu .Pytan jest tak wiele a odp tak malo

czasem zastanawiam się czy ja żyje jeszcze w Polsce czy już w Rosji - zapytacie się dla czego odpowiedz jest prosta :
-to co polskie dyskryminuje się i hańbi

-to co jest spuścizna po naszych ojcach i dziadach kala się

-wymazuje się historie i wypacza , przeinacza fakty

-najeźdźcą naszego kraju stawia się pomniki i nazywa się ich nazwiskami dalej ulice skwery i place

Pomnik „Czterech śpiących” zostanie przeniesiony. Taką decyzję podjęli na czwartkowej sesji warszawscy radni. W jego miejscu powstanie stacja drugiej linii metra.

703403.3.jpg

Decyzja radnych od początku była jedynie formalnością, ponieważ większość w radzie miasta mają reprezentanci Platformy Obywatelskiej. W sprawie nowej lokalizacji pomnika ratusz uzyskał też pozytywne opinie m.in. stołecznego i wojewódzkiego konserwatora zabytków.

Przeniesienie "Czterech śpiących" będzie konieczne ze względu na budowę stacji metra Dworzec Wileński, która ma powstać na skrzyżowaniu ul. Targowej i al. Solidarności. Koszty związane z przenosinami pomnika pokryje miasto. Pieniądze na ten cel zostały zabezpieczone w tegorocznym budżecie.

Pomnik Polsko-Radzieckiego Braterstwa Broni, nazywany przez warszawiaków pomnikiem "Czterech śpiących" ma zostać przesunięty w inną część placu

info

według wielu historyków armia radziecka nie była wyzwoleńcem a okupantem naszego kraju , wiec po co nam taki pomnik i dlaczego władze Warszawy upierają się przy zostawieniu czegoś tak okropnego co zadaje tyle bólu wszystkim i symbolizuję nam lata niewoli pod rosyjskim buciorem .Czy to ma coś znaczyć !! ??

Smutny to obrazek polskiej demokracji i historii .Na koniec chce pozdrowić wszystkich tych co zdrowo jeszcze myślą i nie maja głów wypranych przez ustrój i jeszcze myślą normalnie i martwią się losem naszego kraju .To tyle ode mnie :dziękuję

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
antbil007 napisał:
Nie mogę konwersować tudzież polemizować z kimś, kto nie rozumie słów, moich tudzież innych osób.Tak więc kończę, praca czeka, a na tym Twoim podforum się już nie wypowiem. Nie, żebym się obraził. Różni nas sposób i styl myślenia. Mała to będzie strata dla Ciebie, mała dla mnie, ale też i gdybym pozostał to byłaby duża strata ... czasu oczywiście.
Pozdrawiam i powodzenia :papież

Antbil007

może jestem w błędzie. wydaje mi się jednak, że to jest zawsze strata dla nas wszystkich, gdy zamyka się dyskusję, albo też, jak w Twoim przypadku - z niej rezygnuje. To jest statystycznie rzecz biorąc zrozumiałe, że wraz z poglądami politycznymi przychodzą emocje. Ale czy nie można różnić się pięknie? Niepotrzebne chyba są sugestie, że te różnice są tak wielkie, że nieprzekraczalne - strata czasu etc. IMHO ja tych różnic w stylu nie widzę, tylko w przekonaniach (i pewnie nie we wszystkich), ale nie jestem od Was specjalistą :D.

Według mnie to jest nasza porażka, nas - obywateli, ale też Europejczyków, że rozmowa na tematy polityczne czy inne ważne - dotyczące tego jak i po co żyć -zanika w Polsce, w Europie, świecie zachodu. To, co teraz napiszę nie dotyczy tylko tej wymiany zdań a jej nie w całości. Zamiast rozmawiać, spierać się, argumentować za swoim stanowiskiem, podważać stanowisko oponenta, przekonywać, wolimy się obrażać, czasem obrażać innych, czepiać się dupereli, dezinterpretować czyjeś wypowiedzi, wynosić się nad druga stronę, odmawiać jej prawa głosu, zdolności mentalnych, zdrowia psychicznego, w najlepszym wypadku wycofujemy się, odpuszczamy rozmowę, idziemy na wewnętrzna emigrację.

Gdzie się podziało męstwo, które jako cnota realizacji dobra trudnego nie pozwoli nam odpuszczać? Gdzie szacunek dla wszystkich obywateli i poszanowanie ich praw politycznych, w tym prawa do posiadania takich przekonań politycznych jakie mają? Gdzie krytycyzm, którego przejawem powinno być właśnie otwarcie na dyskusję, argumentację, wymianę zdań - bo może jednak się mylę?

Dziel i rządź. Stara zasada. A my obywatele i ex-obywatele posłusznie się temu poddajemy. Ponad 60% Polaków nie uczestniczy w życiu politycznym, dlatego politycy, a także realne siły rządzące Polską, robią co chcą, zazwyczaj niewiele, a często - szkodzą.

Konkluduję - szkoda Antibil007, że nie chcesz rozmawiać. To jest nasza strata, to jest też Twoja strata jako obywatela, choć zapewne myślisz sobie, że Sławek czy może inni nie posiadają odpowiedniego poziomu (tylko dlatego, że tym czy innym Cię nie zrozumieli tak jak byś chciał? - nieporozumienia są niestety tak częste między ludźmi, że gdyby z tego powodu przerywać jakąś działalność to powinniśmy przestać chodzić w jakiekolwiek relacje międzyludzkie - zamiast tego trzeba po prostu powiedzieć to samo inaczej). To jest, moim zdaniem, nasza wspólna porażka. Oczywiście - drobna. Oczywiście - sumuje się z innymi i mamy to co mamy.

Najlepiej niech politykę, myślenie, mówienie i decydowanie - robią oni. W końcu to nie jest nasza wolność, to nie nasze prawo, to nie nasz obowiązek troszczyć się o Rzeczypospolitą.

Pozdrawiam, licząc że zmienisz zdanie. Twoje odejście to jest strata, takie jest moje zdanie. Każdy się liczy.

:england

PS. A ja będę głosował na PiS, nie ma innej partii w Polsce, która chciałaby zmiany kraju na lepsze. Raz głosowałem na PO, nigdy więcej, ta partia prawdziwie zdemolowała państwo, korupcja kwitnie, brak polityki zagranicznej, niewyjaśnienie Smoleńska - cały świat widzi, że jak zginie 100 naszych polityków, w tym Prezydent RP (dokładnie dwóch), to Polska nawet palcem nie kiwnie, aby to zbadać jak trzeba, polityka zagraniczna zerowa albo szkodliwa, drenaż kieszeni obywateli i dług jak Himalaje + afera za aferą. Nie kocham PiSu nie kocham też Kaczyńskiego, nie cierpię buca Hoffmana,nie podoba mi się zamordyzm panujący we wszystkich polskich partiach, nie lubię antyliberalnych (ekonomicznie) ruchów PiS. Co z tego? PiS kieruje się zazwyczaj dobrem kraju, właściwymi pryncypiami w stosunku do przestępców, korupcji, polityki zagranicznej, nie obawia się dbać o nasz interes za granicą. Robił to znacznie lepiej niż dowolny z rządów po 89, pozostając pod obstrzałem opozycji i kłamstw i kłamstewek mediów cały czas. Jak będzie w Polsce lepsza i bardziej patriotyczna partia, najlepiej konserwatywno-liberalna, to będę głosował na nią. Nie bedę głosowała za postkomunistami - tylko ksa im w głowie, nie będę głosował za cwaniakiem z gumowym penisem, człowiekiem bez honoru - Palikotem, ani też za lewicową partią władzy PO. Ale! Jeżeli ktoś uważa, ze PO służy Polsce - niech głosuje na PO! Jeżeli ktoś ufa Palikotowi i i ideologowi Hartmannowi - niech na nich głosuje! A twardy elektorat Żelaznego Kanclerza ma prawo głosować na Leszka Wielkiego. Ale do cholery jasnej niech nikt nie pozwala sobie na odmawianie mi prawa głosowania na PiS, i nie ośmiela mnie z tego powodu obrażać. To jest moje święte prawo głosować na kogo chcę i mieć takie poglądy, w tym polityczne, jakie mam. Moja wolność. Znów - to nie jest wypowiedź skierowana przeciwko Tobie antibil007, raczej przy okazji Twojej wypowiedzi, nie imputuję Ci postaw które wymieniam, ale te są bardzo częste.

Powtórzę - tylko Prawo i to Sprawiedliwe, służące interesom Polski i jej obywateli, jest szansą i warunkiem dobra politycznego, dobra wspólnego - czyli dobra nas wszystkich.

:francuz

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
antbil007 napisał:
Jak jest na nim obecnie?
:nea :nea :nea :nea

Antbil007

pozwól że zapytam, czy nie przesadziłeś?

1. Jedna trochę ostrzejsza wymiana zdań i już wypadasz z gry? Uraził Cię Sławek to go upomnij, zrobiłeś to i jest ok, czy konieczne jest aby od razu rezygnować z dalszej rozmowy? Wcześniej Ty go pojechałeś emocjonalnie, zarzucając mu tępienie tych co nie mają miłości do PiSu, am I right?

2. "Jedna opcja jedynie słusznych wypowiedzi."

Co to w ogóle znaczy? Znów chodzi o to co Sławek napisał? Jaka opcja? Jedna bo kilka osób jak Hornet, Sławek , me, może Viper też, krytykujemy PO? Przecież to jeszcze nie jest opcja, to jest jedynie wspólny sprzeciw wobec szkodników POlitycznych. Mamy prawo do krytyki, ale Ty czy każdy inny ma prawo do obrony Rządu, jeżeli to uważasz za słuszne. Nikt przecież nie odbiera prawa do zasadnego podważania tego co piszą krytycy obecnego rządu. Jeżeli autostrady się budują, służba zdrowia działa, Świnoujscie nie jest storpedowane przez Nord-East etc, to wystarczy to napisać, jeżeli ktoś che to robić. Przecież nikt nie odbiera prawa do wyrażania swoich poglądów.

Nie wydaje mi się, aby na forum istniała cenzura, ani też aby ktoś z dominującego na forum ruchu krytyki rządu odmawiał innym prawa do ich poglądów, albo uznawał swoje za "jedynie słuszne". Można się przeczepić do tej czy innej wypowiedzi, mojej czy kogoś innego, że może niezbyt subtelna, że może czegoś nie zrozumieliśmy, że może złośliwa. Ale ludziska, nie róbmy z igieł wideł. Mam rację czy nie?

Różnijmy się a jak nam czasem puszczą nerwy to pogódźmy się i wracajmy do rozmowy. A jak komuś za mało pewnych ujęć, to niech ich wprowadzi więcej.

Pozdrawiam,

:francuz

Status
Zamknięty.
Do góry