Tomasz Bielski

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
32
Miasto
Szczecin
Mam problem, Otóż kupiłem siostrzenicy ultrabook (+ dla tej mamy) i zastanawiam się czym je zabezpieczyć? Szukam czegoś darmowego. Obecnie mam tam zainstalowany Windows Defender + Unchecky :).

Szukam czegoś co skutecznie ochroni przed bezmyślnym klikaniem w jakieś adware i inne śmieci podczas przeglądania witryn oraz przy instalacji aplikacji. Prosiłbym was o pomoc.

Tomasz Bielski

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
32
Miasto
Szczecin
W sumie Windows Defender ma juz wbudowane pare przydatnych funkcji... wlacz anty ransomware, kontrole rodzicielska...
Dodaj cos lekkiego, jakiegos Avasta, i doloz kontrole windowsowego firewalla czyms rozsadnym, i na codzien powinno wystarczyc.
A - doloz sobie jakis prostu, polautomatyczny backup danych (np. toDo Backup) i dysk zewnetrzny na wszelki wypadek.

tzn co jeszcze byś dołożył oprócz avasta? A co sądzisz o AVG Free?

Btw.. gdzie w Windows Defender jest antyransomware? szukam po opcjach i googluje i chyba jestem ślepy :)

Ostatnia edycja:

plejmix

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
22
Mam problem, Otóż kupiłem siostrzenicy ultrabook (+ dla tej mamy) i zastanawiam się czym je zabezpieczyć? Szukam czegoś darmowego. Obecnie mam tam zainstalowany Windows Defender + Unchecky :).

Szukam czegoś co skutecznie ochroni przed bezmyślnym klikaniem w jakieś adware i inne śmieci podczas przeglądania witryn oraz przy instalacji aplikacji. Prosiłbym was o pomoc.
Prócz antywirusa zainstaluj sobie przeglądarke Yandex która ma coś takiego jak Protect który zabezpiecza nas przed klikaniem na niebezpieczne strony,dodatkowo masz do wyboru rozszerzenia od yandex od opery i chrome,przy tym bardzo szybka i stabilna,a Kasperski pilnuje nam jakie pliki pobieramy,i to wszystko za darmo

Tomasz Bielski

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
32
Miasto
Szczecin
Prócz antywirusa zainstaluj sobie przeglądarke Yandex która ma coś takiego jak Protect który zabezpiecza nas przed klikaniem na niebezpieczne strony,dodatkowo masz do wyboru rozszerzenia od yandex od opery i chrome,przy tym bardzo szybka i stabilna,a Kasperski pilnuje nam jakie pliki pobieramy,i to wszystko za darmo

Mówisz o kaspersky Free ?

plejmix

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
22
Nie,jak pobierasz plik przez przeglądarke Yandex to ona ma wbudowany Kasperski który kontroluje każdy pobierany plik przez ciebie i nic więcej

plejmix

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
22
A co sadzisz o kaspersky free zamiast avast?
Z tych 2 tylko Kasperski,wiesz co,tak jak ci pisałem prócz antywirusa ważna jest przeglądarka,zainstaluj Yandex i wybierz sobie rozszerzenia a sam zobaczysz że nie ma nic lepszego,ja mam już kilka lat i klikam gdzie popadnie najwyżej jak trafie na infekcje to Yandex zablokuje strone,od momentu jak użytkuje nigdy nie miałem żadnego syfu na komputerze

yyy

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
415
Z tych 2 tylko Kasperski,wiesz co,tak jak ci pisałem prócz antywirusa ważna jest przeglądarka,zainstaluj Yandex i wybierz sobie rozszerzenia a sam zobaczysz że nie ma nic lepszego,ja mam już kilka lat i klikam gdzie popadnie najwyżej jak trafie na infekcje to Yandex zablokuje strone,od momentu jak użytkuje nigdy nie miałem żadnego syfu na komputerze
Jak zainstaluje kaspra free to też mu doda dodatek do przeglądarki (jak sie zgodzi) czy to firefox czy chrome nie musi mieć yandexa.
A co sadzisz o kaspersky free zamiast avast?
Bierz kasperskiego lekki i skuteczny.
tzn co jeszcze byś dołożył oprócz avasta? A co sądzisz o AVG Free?

Btw.. gdzie w Windows Defender jest antyransomware? szukam po opcjach i googluje i chyba jestem ślepy :)
Avg i avast to już to samo avast kupił avg :)

plejmix

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
22
Nie, już ci pisałem nie musisz instalować Kasperskiego,przeglądarka ma moduł wbudowany od Kasperskiego który sprawdza nasze pobierane pliki

plejmix

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
22
Ale przeglądarka nie sprawdz podpinanych pendrivów i takich tam :)
Zgadza się,ja tylko polecam jako dodatkowe zabezpieczenie przed klikaniem na niebezpieczne strony,antywirus musi byc obowiązkowo
Możesz spróbować zainstalować AVG z tej strony,tylko trzeba robić jak instrukcja pokazuje
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Ostatnia edycja:

yyy

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
415
Zgadza się,ja tylko polecam jako dodatkowe zabezpieczenie przed klikaniem na niebezpieczne strony,antywirus musi byc obowiązkowo
Ehh nie zauważyłem jednego postu i dlatego pisałem ,że sam dodatek do przeglądarki to troche mało jak dla osoby nie obeznanej.Z dodatków do przeglądarek warto też takiej osobie zamontować np :adguarda lub ublock orgin albo Bitdefender TrafficLight ewentualnie no script tylko jak ktoś sie nie zna to moze za dużo blokować :)

Tomasz Bielski

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
32
Miasto
Szczecin
Eh zainstalowałem avast;p ale chyba go usune i wezme kaspersky free :p

Co do przeglądarki Yandex odpada sis nie chce.. chce tylko chrome.. I co ważne w Chrome mozna zrobić (i zrobiłem) 2 profile (2 osobne exe) jedna dla siostry druga dla siostrzenicy aby miała zabezpieczenia rodzicelskie np na yT.

Do góry