Windows 10 Final -informacje, pytania, porady, odpowiedzi

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
Re: Windows 10 Final - pytania, porady, odpowiedzi

jorn napisał:
Jesli chodzi o punkt 1
Nie martwil bym sie :gwizdek
To samo tyczy sie punktu 2 :sarkazm
Natomiast punkt 2a nie przejdzie
:nea
Czyli bezpieczniej byłoby spróbować zaktualizować hardware przed aktualizacją z 7 do 10...
Dzięki jorn :)

A

Anonymous

artoor napisał:
jorn napisał:
Jesli chodzi o punkt 1
Nie martwil bym sie :gwizdek
To samo tyczy sie punktu 2 :sarkazm
Natomiast punkt 2a nie przejdzie
:nea
Czyli bezpieczniej byłoby spróbować zaktualizować hardware przed aktualizacją z 7 do 10...
Dzięki jorn :)
Jeśli masz taką możliwość, to jasne :ok

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
13131
Miasto
Somewhere over the rainbow.

artoor napisał:
Panowie, być może już taka odpowiedź padła, ale pozwólcie że zapytam... mam Windows 7 Pro na licencji MSDN. Pomińmy milczeniem ile to już wiosen minęło od czasu, kiedy studia skończyłem. Tegoż Windowsa mam zainstalowanego na dwóch komputerach - na laptopie i na stacjonarnym. Dwa pytania w tym miejscu.

1. Aktualizując stacjonarkę do "dziesiątki" nie wpływam w żaden sposób na legalność "siódemki" na laptopie, prawda?
2. Czy po zaktualizowaniu stacjonarki do "dziesiątki" i dołożeniu pamięci RAM + zmianie karty graficznej nie będzie problemu z późniejszą reinstalacją 10 z czystego ISO?
2a. Czy wówczas mógłbym zainstalować wersję 64bit, przy założeniu, że aktualizacja z 7 do 10 była w wersji 32bit?

Takie oto nurtują mnie pytania, gdyby ktoś posiadał wiedzę na ten temat, będę wdzięczny za udzieloną odpowiedź :)

Ad1. Jeśli legalnie zainstalowałeś system na lapku i na stacjonarce to późniejsza aktualizacja nie wpływa na legalność systemu na laptopie.
Ad2. System jest przypisany do jednego "sprzętu" czyli możesz wymieniać wszystko aby tylko system był przypisany do jednego komputera (dowiadywałem się w MS w przypadku "7" wiec raczej to się nie zmieniło)
Ad2a. Byłem w podobnej sytuacji. Zadzwoniłem do MS z pytaniem i kazali mi kupić wersję 64bit ale podobno nie zawsze tak jest. Najlepiej zadzwonić i się upewnić.

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street

artoor napisał:
1. Aktualizując stacjonarkę do "dziesiątki" nie wpływam w żaden sposób na legalność "siódemki" na laptopie, prawda?

Ale po roku jeden z 2 systemów przestanie być ... no wiesz. Albo 10, albo 7 może być aktywowana na 1 kluczu.
Jeśli dobrze zrozumiałam, co napisałeś.

Armaros

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
20
Miasto
Warszawa

Już pisałem raz ten post ale widze że połowa nie czyta komentarzy a zadaje to samo pytanie :dziwak

Klucz systemu jest zapisany na serwerach Microsoftu i przypisany do płyty głównej
twojego komputera.Wiem bo wczoraj dzwoniłem w tej sprawie do Microsoftu.
Po aktualizacji 7 lub 8 do 10 możesz zainastalować 10 na czysto a system
zostanie uaktywniony automatycznie.

programexe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0

29161d1438945190t-windows-10-service-release-1-inbound-next-week-windows-10-sr1-800x553-1-.jpg

The Windows 10 launch wasn’t the smoothest around, but it went pretty good overall. Most people are happy with the upgrade and are enjoying all the benefits that the new operating system brought along. But it wasn’t good for everyone and quite a few issues for some people from trackpads lagging to browsers crashing and much more.

Microsoft was quick to release patches for most issues reported and it looks like they’ve collected them all into one package and probably added the latest fixes as well and dubbed it Service Release 1, or SR1. According to the latest reports, that is inbound for next week, the 10th of August. So that is great news for everyone that stuck it out despite minor trouble instead of reverting back to their old Windows 7 or 8/8.1 installation.

“Windows 10 SR1 is a cumulative update package. It will bring some new features, but the main purpose is to repair the system after release and fix the problems exposed.”

Later this year, Microsoft plans to provide more substantial upgrades and add new features to OneDrive and Skype, but most importantly browser extension support for Edge, Microsofts new and quite popular browser.

Have you made the switch to Windows 10 and if so, how do you like it so far? Had any major issues, then please let us know in the comment sections.

Source

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

alojzy

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
4

Armaros napisał:
Już pisałem raz ten post ale widze że połowa nie czyta komentarzy a zadaje to samo pytanie :dziwak
Klucz systemu jest zapisany na serwerach Microsoftu i przypisany do płyty głównej
twojego komputera.Wiem bo wczoraj dzwoniłem w tej sprawie do Microsoftu.
Po aktualizacji 7 lub 8 do 10 możesz zainastalować 10 na czysto a system
zostanie uaktywniony automatycznie.
No dobrze, a jak miałem 7 boxa więc gdy zmienię kompa dalej powinienem mieć możliwość zainstalowania go na innym kompie, więc skąd mam wsiąść nowy klucz bo jak rozumiem ten od 7 nie będzie działał na 10?

helium

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
2615
Miasto
Kraków

When I upgrade a preinstalled (OEM) or retail version of Windows 7 or Windows 8/8.1 license to Windows 10, does that license remain OEM or become a retail license?

If you upgrade from a OEM or retail version of Windows 7 or Windows 8/8.1 to the free Windows 10 upgrade this summer, the license is consumed into it. Because the free upgrade is derived from the base qualifying license, Windows 10 will carry that licensing too.

If you upgrade from a retail version, it carries the rights of a retail version.
If you upgrade from a OEM version, it carries the rights of a OEM version.
Sam jestem ciekaw jakim kluczem aktywować na nowym kompie.

A

Anonymous

Podobno dzięki temu skryptowi, możemy wyciągnąć swój unikalny klucz

U mnie wykonanie tego skryptu zwróciło inny klucz niż ten wyciągnięty przez aplikacje do odzyskiwania.

alojzy

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
4

WinGuggle działa i w windows 10 pokazuje mi klucz produktu dla nowej windy

Armaros

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
20
Miasto
Warszawa

ktośtam napisał:
Podobno dzięki temu skryptowi, możemy wyciągnąć swój unikalny klucz

U mnie wykonanie tego skryptu zwróciło inny klucz niż ten wyciągnięty przez aplikacje do odzyskiwania.

Klucz jest zapisany na serwerach microsoftu a to pokazuje identyfikator
systemu.Rozmawiałem z technikami z microsoftu.

helium

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
2615
Miasto
Kraków

Armaros napisał:
Klucz może pokazywać ale i tak nie pasuje do 10.
Bo fizycznie go nie masz w systemie .
więc jak aktywować win 10 na nowym kompie ?

Do góry