Windows 10 Final -informacje, pytania, porady, odpowiedzi

A

Anonymous

Re: Windows 10 Final - pytania, porady, odpowiedzi

zeno06 napisał:
Teraz Ty bredzisz - nie muszą - jest Microsoft Sp. z o.o., Al. Jerozolimskie 195 A. Wystarczy, że oni zgłoszą do prokuratury lub na policję zgłoszenie o podejrzeniu popełnienia przest., a dalej nie musza już nic, bo sprawa jest ścigana z urzędu i przejmują ją organy ścigania... Przy ich kasie odszkodowanie mogą mieć gdzieś, ale funkcja prewencyjna takich działań jest na wagę złota.
Faktycznie Zeno masz rację :eek: jak zainstalujesz piracką 10 to przejmą Cię organa ścigania z urzędu :szydera.No nic...nie instaluj...a my Cię będziemy informowali jak śmigają nasze piraty :) .

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583

Hornet napisał:
Faktycznie Zeno masz rację :eek: jak zainstalujesz piracką 10 to przejmą Cię organa ścigania z urzędu :szydera.No nic...nie instaluj...a my Cię będziemy informowali jak śmigają nasze piraty :) .
Dobrze... Podoba mi się. :ok :zaciesz I tym pozytywnym akcentem bym zakończył. Pozostaje mi przejść na koncepcję "Płać i płacz" albo bliżej zapoznać się np. z niejaką Luną... OS Luną... :yhy Ale to temat na osobny wątek. :hi

A

Anonymous

Windows 10 Threshold 2 - duża aktualizacja zostanie wydana 2 listopada
win10_logo_300.jpg

Microsoft przygotowuje się do wydania zapowiedzianej na tegoroczną jesień dużej aktualizacji dla Windows 10. Pisaliśmy o niej już nie raz, a według najnowszych doniesień Threshold 2 ma zostać udostępniona użytkownikom już drugiego listopada.
Wraz z wydaniem Windows 10 Microsoft wcielił w życie nową politykę, według której nie będzie już wydawał co kilka lat nowej wersji systemu operacyjnego, za to w ramach Windowsa jako usługi udostępniać będzie co roku duże aktualizacje wnoszące do oprogramowania nowe funkcje. Przykładem takiej filozofii jest projekt Redstone, nad którym prace ruszyły niedawno. Niestety uaktualnienie Threshold 2 można nazwać jedynie dodatkiem Service Pack znanym z wcześniejszych wersji systemów operacyjnych Microsoftu. Doda ono zapowiedziane wcześniej, jednak nie dołączone w wersji RTM, funkcje oraz naprawi występujące nadal błędy. Z najnowszych informacji wynika, że już 2 listopada użytkownicy Windows 10 będą mogli pobierać i instalować najnowszą wersję systemu operacyjnego. Większość związanych z nią nowości testują już uczestnicy programu Windows Insider, którzy zdecydowali się na korzystanie z poglądowych wersji systemu operacyjnego. Wśród nich znaleźć można możliwość zmiany kolorów okien Eksploratora Windows, usprawnienia menu Start i kontekstowych, głębszą integrację z systemem operacyjnym komunikatora Skype oraz Cortany, co w przypadku polskich użytkowników nie będzie miało wielkiego znaczenia, bo ten asystent głosowy nadal nie jest obsługiwany w naszym regionie. Kilka nowości czeka także przeglądarkę Edge, niestety zabraknie w niej obsługi dodatków. Aktualizacja Threshold 2 to także naprawa wielu błędów oraz możliwość aktywacji Windows 10 przy pomocy kluczy produktów starszych wersji systemu operacyjnego w przypadku dokonywania darmowej aktualizacji.
źr-softnet.pl

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street

Po każdej aktualizacji mam problemy z systemem, po ostatnich musiałam przeinstalować system.
Postanowiłam wyłączyć aktualizacje. Wyłączyłam serwis Windows Update. Czy to wystarczy?

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12475
Miasto
Somewhere over the rainbow.

tofana napisał:
Po każdej aktualizacji mam problemy z systemem, po ostatnich musiałam przeinstalować system.
Postanowiłam wyłączyć aktualizacje. Wyłączyłam serwis Windows Update. Czy to wystarczy?

Przeczytaj ten poradnik, może pomoże :)

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street

Anonim napisał:
Raczej nie. Bo będzie to kulawo szło. Bo łaty mają niby poprawiać działanie systemu.
Chyba że tak na przeczekanie, niedługo, prawdopodobnie 2 listopada wyskoczy nowy bulid z Threshold 2.
Może jakoś to poprawią.

Kulawo to u mnie jest po każdej niemal aktualizacji, z BSODem włącznie. Problemy ze sterownikami do karty WiFi, co poustawiam, to po aktualizacji wraca do "normy". Ostatnia aktualizacja uniemożliwiła mi korzystanie z lapka i musiałam reinstalować system.

A

Anonymous

tofana napisał:
Anonim napisał:
Raczej nie. Bo będzie to kulawo szło. Bo łaty mają niby poprawiać działanie systemu.
Chyba że tak na przeczekanie, niedługo, prawdopodobnie 2 listopada wyskoczy nowy bulid z Threshold 2.
Może jakoś to poprawią.

Kulawo to u mnie jest po każdej niemal aktualizacji, z BSODem włącznie. Problemy ze sterownikami do karty WiFi, co poustawiam, to po aktualizacji wraca do "normy". Ostatnia aktualizacja uniemożliwiła mi korzystanie z lapka i musiałam reinstalować system.
twardzielka z Ciebie ... pisałem Ci niejednokrotnie iż w Twoim przypadku optymalnie było by pozostać na win 8.1
nie ma sterow od producenta, sa problemy ... niestety taka prawda :zawsty

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street

jorn napisał:
tofana napisał:
Anonim napisał:
Może jakoś to poprawią.

twardzielka z Ciebie ... pisałem Ci niejednokrotnie iż w Twoim przypadku optymalnie było by pozostać na win 8.1

Niestety, trafiła kosa na kamień! Nie odpuszczę. :p
Znalazłam nowsze sterowniki do karty sieciowej i jest ok dopóki nie pojawi się bez zaproszenia i zgody taka aktualizacja, co wszystko popsuje i znowu włączy np. Firewalla. Ciągle muszę z tym walczyć. Po co? :ok

ArekS

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0

tofana napisał:
jorn napisał:
tofana napisał:

Niestety, trafiła kosa na kamień! Nie odpuszczę. :p
Znalazłam nowsze sterowniki do karty sieciowej i jest ok dopóki nie pojawi się bez zaproszenia i zgody taka aktualizacja, co wszystko popsuje i znowu włączy np. Firewalla. Ciągle muszę z tym walczyć. Po co? :ok
Heh. Masz lapka, który ma ponad 6 lat (popraw mnie, jeśli się nie mylę) - z hardware, do którego w większości (lub w całości) nie ma dedykowanych sterowników pod W10, ale się zawzięłaś, że będziesz walczyć, choć powinnaś spokojnie zostać na W7 i cieszyć się dobrze działającym sprzętem i systemem.

Pytanie: co przydatnego pozwala Ci na tym lapku zrobić W10, czego nie mogłabyś zrobić i na W7 - lepiej, szybciej i, co najważniejsze: bezproblemowo?

Bycie twardzielem/ką od bycia frajerem/ką - dzieli nieraz niedostrzegalna granica; sprawdź, czy aby jej nie przekroczyłaś w tym wypadku... :sarkazm

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street

ArekS napisał:
Heh. Masz lapka, który ma ponad 6 lat (popraw mnie, jeśli się nie mylę) - z hardware, do którego w większości (lub w całości) nie ma dedykowanych sterowników pod W10, ale się zawzięłaś, że będziesz walczyć, choć powinnaś spokojnie zostać na W7 i cieszyć się dobrze działającym sprzętem i systemem.

Pytanie: co przydatnego pozwala Ci na tym lapku zrobić W10, czego nie mogłabyś zrobić i na W7 - lepiej, szybciej i, co najważniejsze: bezproblemowo?

Bycie twardzielem/ką od bycia frajerem/ką - dzieli nieraz niedostrzegalna granica; sprawdź, czy aby jej nie przekroczyłaś w tym wypadku... :sarkazm

Lapka mam z 2008 roku, dokładnie jest u mnie od 7 lat. Kupiłam go z Vistą, zmieniłam na 8 i 8.1, a teraz na 10. A czemu nie? Wiesz ile się dzięki temu nauczyłam? :zaciesz A to jest nie do przecenienia. :jezyk
Jak mam wybór między 8.1 a 10, to wybieram 10. Zawsze jeszcze mogę wrócić do Visty, nie była taka zła. :dziwak

Na drugim, kilka lat młodszym lapku mam 7. I na nim pracuję. Jest niezawodny i tak ma pozostać.

Ten służy mi jako portable i ma być na chodzie. Nie obrabiam na nim fot ani filmów.

Frajerka? :dziwak

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street

Hornet napisał:
tofana napisał:
Nie...dlaczego ? Jak Ci się nudzi Dziewczynko to właśnie tak możesz zabijać czas :) .

Aż tyle czasu nie zamierzam spędzać przy tym lapku i dlatego wyłączyłam aktualizacje. :dziwak

A

Anonymous

Windows 10 Redstone z usprawnioną współpracą komputerów i urządzeń mobilnych
Dziś Microsoft miał udostępnić aktualizację Windows 10 Threshold 2, jednak jej premiera została przesunięta najprawdopodobniej na przyszły tydzień. Równolegle do tego uaktualnienia programiści z Redmond pracują nad kolejnym, o którym w tej chwili nie wiadomo zbyt wiele. Jak wynika z najnowszych przecieków, mający zadebiutować w przyszłym roku Windows 10 Redstone poprawi współpracę między komputerami i urządzeniami mobilnymi dzięki usprawnionej funkcji Continuum.

Według nowej polityki, Microsoft nie będzie co kilka lat prezentował nowej wersji Windows, za to co roku udostępniać ma duże aktualizacje przeznaczone dla Windows 10 dodające do systemu operacyjnego nowe funkcje oraz rozwiązania. Pierwszym z takich uaktualnień jest Windows 10 Redstone, którego premiery możemy spodziewać się w przyszłym roku, bo jak donoszą różne źródła, prace nad nim wyszły niż z fazy planowania. Niestety w tej chwili brakuje szczegółowych informacji związanych z tym uaktualnieniem, ale w internecie pojawiają się pierwsze spekulacje, których Microsoft konsekwentnie nie komentuje. To, co już teraz możemy powiedzieć z pewnością, to że funkcja pozwalająca Edge na obsługę rozszerzeń została przeniesiona z aktualizacji Threshold 2 do Redstone. Najnowsze plotki sugerują, że jedna ze zmian wprowadzanych do Windows 10 przez aktualizację o kodowej nazwie Redstone ma poprawić współprace pomiędzy komputerami oraz urządzeniami mobilnymi dzięki usprawnieniom w dostępnej już teraz funkcji Continuum.
komunikator%20w%20Windows%2010.jpg

Mechanizm ten został zaprezentowany kilka miesięcy temu i ma pozwolić użytkownikom Windows 10 oraz Windows 10 Mobile na nieprzerwaną pracę na różnych urządzeniach. Niestety w tej chwili ogranicza się on to przekazywania ze smartfonów na komputery powiadomień oraz umożliwia pisanie szybkich odpowiedzi na wiadomości tekstowe. Jednak w przyszłości możliwości Continuum mają zostać poszerzone o rozwiązania znane użytkownikom ekosystemu Apple pod nazwa Continuity, czyli synchronizowaniu w czasie rzeczywistym informacji pomiędzy urządzeniami mobilnymi oraz komputerami osobistymi. Dzięki temu możliwe będzie rozpoczęcie pracy nad mailem na blaszaku lub laptopie i kontynuowanie jej wykorzystując smartfon czy tablet, kiedy będziemy musieli opuścić nasze stacjonarne stanowisko pracy. Continuum ma także pozwolić na wykonywanie na komputerach z zainstalowanym Windows 10 połączeń telefonicznych realizowanych przez znajdujący się w pobliżu telefon działający pod kontrolą Windows 10 Mobile.
win10.jpg

Takimi rozwiązaniami Microsoft kusił nas już w czasie kwietniowej konferencji Build 2015, jednak bardzo niewiele z nich trafiło do stabilnej wersji Windows 10 zaprezentowanej 29 lipca. Bardzo możliwe, że wraz z oficjalną premiera Windows 10 Mobile oraz smartfonów z preinstalowaną tą wersją mobilnego systemu operacyjnego poznamy więcej nowości związanych z Continuum, jednak wspomniane wcześniej zamieszanie związane z obsługa rozszerzeń przez przeglądarkę Edge może sugerować, że i Continuum w pełnej krasie zobaczymy dopiero po udostępnieniu aktualizacji Windows 10 Redstone.
źr- softonet.pl

Ircus

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
54123
Re: Windows 10 Final -informacje, pytania, porady, odpowiedz

Microsoft przyznaje się do systemu Windows 10 Automatyczne Szpiegowanie nie może być zatrzymany.
Last week changes to the Windows 10 upgrade path mean it is going to become increasingly difficult for any non-techy users to avoid being pushed to Microsoft MSFT +1.89%’s new operating system. But given Windows 10 is better than Windows 7 and Windows 8, why would that be a problem? Because of policies like this…

Speaking to PC World, Microsoft Corporate Vice President Joe Belfiore explained that Windows 10 is constantly tracking how it operates and how you are using it and sending that information back to Microsoft by default. More importantly he also confirmed that, despite offering some options to turn elements of tracking off, core data collection simply cannot be stopped:

“In the cases where we’ve not provided options, we feel that those things have to do with the health of the system,” he said. “In the case of knowing that our system that we’ve created is crashing, or is having serious performance problems, we view that as so helpful to the ecosystem and so not an issue of personal privacy, that today we collect that data so that we make that experience better for everyone.”

This backs up detailed data that some had chosen to dismiss as conspiracy theories.Still, whether or not you agree with Belfiore’s standpoint that this doesn’t invade user privacy, it does seem strange that it has taken Microsoft so long to come clean and admit core Windows 10 background data collection processes cannot be stopped. Instead it gave the impression that turning off all user accessible spying options in Windows 10 settings would provide owners with full privacy – that’s tantamount to spying.To his credit, Belfiore does recognise the controversial nature of this decision and stresses that:

“We’re going to continue to listen to what the broad public says about these decisions, and ultimately our goal is to balance the right thing happening for the most people – really, for everyone – with complexity that comes with putting in a whole lot of control.”

Interestingly Belfiore himself won’t be around to oversee this as he is about to take a year long sabbatical. When he comes back, however, I suspect this issue will still be raging as Windows and Devices Group head Terry Myerson recently confirmed Windows 10 Enterprise users will be able to disable every single aspect of Microsoft data collection.

This comes in combination with Windows 10 Pro and Enterprise users’ ability to permanently disable automatic updates which are forced upon consumers and shows the growing divide between how Microsoft is treating consumers versus corporations.

So how concerned should users be about Windows 10’s default data collection policies? I would say very.

By default Windows 10 Home is allowed to control your bandwidth usage, install any software it wants whenever it wants (without providing detailed information on what these updates do), display ads in the Start Menu (currently it has been limited to app advertisements), send your hardware details and any changes you make to Microsoft and even log your browser history and keystrokes which the Windows End User Licence Agreement (EULA) states you allow Microsoft to use for analysis.

The good news: even if Belfiore states you cannot switch off everything, editing your privacy settings will disable the worst of these. To find them open the Start menu > Settings > Privacy.

The bad news: despite Belfiore’s pledge “to continue to listen”, Microsoft’s actions (including the impending Windows 7 and Windows 8 upgrade pressure) suggests the company’s recent love for Big Brother tactics is only going to get worse before it gets better…
źródło:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30252
Miasto
Trololololo
Re: Windows 10 Final -informacje, pytania, porady, odpowiedz

więc pozostaje życzyć wszystkim użytkownikom miłego korzystania (współdzielenia) z Windows 10 :p

Do góry