Windows 10 Final -informacje, pytania, porady, odpowiedzi

helium

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
2611
Miasto
Kraków
Re: Windows 10 Final -informacje, pytania, porady, odpowiedz

Takie pytanko bo nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Czy po uaktualnieniu np.Windows 8.1 do Win 10, licencja na Win 8.1 jest dalej aktualna żeby można było dajmy na to po dwóch latach dokonać czystej instalacji Windows 8.1 oczywiście na tym samym PC

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12406
Miasto
Somewhere over the rainbow.

helium napisał:
Takie pytanko bo nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Czy po uaktualnieniu np.Windows 8.1 do Win 10, licencja na Win 8.1 jest dalej aktualna żeby można było dajmy na to po dwóch latach dokonać czystej instalacji Windows 8.1 oczywiście na tym samym PC

Po okresie testowym sam zdecydujesz co zrobić - albo klucz od 8.1 przypiszesz do 10 albo zostawisz bez zmian. Klucz będzie pasował do jednego systemu, Twoja decyzja do którego :)

saper1972

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
1

Nie, licencja zostaje przypisana do Win 10 i jeżeli w przeciągu miesiąca nie wrócisz do Win 8.1 więcej go nie zaaktywujesz tym kluczem.

helium

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
2611
Miasto
Kraków

Zapytałem bo znalazłem takie stwierdzenie:
8. Co się dzieje z dotychczasową licencją, z systemu przed aktualizacją?

Licencja zachowuje ważność. Możliwy jest powrót do poprzednio zainstalowanej wersji systemu Windows.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka

saper1972 napisał:
Nie, licencja zostaje przypisana do Win 10 i jeżeli w przeciągu miesiąca nie wrócisz do Win 8.1 więcej go nie zaaktywujesz tym kluczem.
Bzdura. Aktywujesz. W ciągu miesiąca możesz przywrócić stary system z folderu Windows Old, który po tym terminie automatycznie zostaje skasowany ale... w każdej chwili i o każdej porze możesz zainstalować na tym komputerze świeżą kopię Windows 8.1 i ją aktywować a w najnowszej odsłonie dziesiątki, która ukaże się w najbliższy wtorek po sympozjum (mam zaproszenie ale nie pojadę) również Windows 10 można będzie zainstalować i aktywować przy użyciu klucza z Windows 8.1 lub z każdej siódemki z SP1. Ja wirem, że o takich tajnikach nie wszyscy mogą wiedzieć ale nie warto pisać o czymś jak się nie wie o czym pisze.

alberto

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
217

A pisali, że można przez rok testować 10 tkę i przed 29 lipca 2016 czy jakoś tak,zdecydować czy zostajesz na 10 tce czy wracasz do 8 czy 7. Nie jest tak?

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch

Spotkał się ktoś z czymś takim:
- laptop Samsung kupiony z Windowsem 8 w Komputroniku
- Windows 8 jak i Windows 8.1 instalowane z płyty czy też z Pendrive'a zawsze aktywowały się same bez podawania klucza
- w sierpniu Windows 8.1 zaktualizowany do Windows 10, po tym zabiegu 10tka aktywowana tak jak poprzednie wersje systemu bez podawania klucza
- w sobotę utworzyłem bootowalnego Pendrive'a z Windows 10 narzędziem od Microsoftu w celu postawienia "na czysto" systemu
- system zainstalowany (już podczas instalacji prosiło o klucz) ale mimo podłączenia internetu nie aktywował się sam
- wpisałem klucz od Windows 8.1 z którego po raz pierwszy aktualizowałem do Windows 10 ale dostaję komunikat takiej treści:

- próba aktywacji telefonicznej kończy się komunikatem, że nie udało się zweryfikować ID
WTF ?? ?? ??

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583

alberto napisał:
A pisali, że można przez rok testować 10 tkę i przed 29 lipca 2016 czy jakoś tak,zdecydować czy zostajesz na 10 tce czy wracasz do 8 czy 7. Nie jest tak?
Żaden z kolegów nie odpowiedział. Z tego co czytałem, na dzień dzisiejszy właśnie tak jest. Do 29.07.2016 r. możesz bezpłatnie migrować z jednego systemu na drugi (swój tj. któryś z win 7,8,8.1 za wyjątkiem wersji Enterprise na Win10) i z powrotem. Po tej dacie - bezpłatnie to już możesz jedynie wrócić do pierwotnie posiadanego systemu, bo za przejście do Windows 10 trzeba będzie bulić.
eMCe może to tylko wskutek obciążenia serwerów MS... Pamiętam, że kiedy ponownie (po reinstalacji) aktywowałem Vistę (dawno to było), coś szło nie tak, spróbowałem telefonicznie - nie zadziałało, połączyłem się z konsultantem polskiego oddziału MS - zrobił jakiś myk i poszło...
Numer telefonu działu obsługi klienta MS w Polsce: 801 802 000, +48 22 594 19 99.

qwer0

Świeżak
Reakcje/Polubienia
1

Hej,

@eMCe
Sam na jednym sprzęcie przeprowadziłem testowo aktualizację z Win 8 do 10 i poszło bez problemów.
Jednak co do czystej instalacji jedynie wyczytane w kilku miejscach w necie "ostrzeżenie" - aby zainstalować później czysty win10 należy najpier zaktualizować wcześniejszą wersję windowsa do "dziesiątki" i aktywować. Następnie podczas instalacji czystego win10 trzeba pominąć propozycję wpisania klucza - on się ponoć sam aktywuje już po instalacji byle miał połączenie z netem.
Co do błędu to możnaby pewnie spróbować się odezwać do supportu - spróbować podążyć tą ścieżką ->

alberto

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
217

Zeno napisał:
alberto napisał:
Żaden z kolegów nie odpowiedział. Z tego co czytałem, na dzień dzisiejszy właśnie tak jest. Do 29.07.2016 r. możesz bezpłatnie migrować z jednego systemu na drugi (swój tj. któryś z win 7,8,8.1 za wyjątkiem wersji Enterprise na Win10) i z powrotem. Po tej dacie - bezpłatnie to już możesz jedynie wrócić do pierwotnie posiadanego systemu, bo za przejście do Windows 10 trzeba będzie bulić.
Zrozumiałem,że po tej dacie,to już musisz zostać z tym systemem, z którym przejdziesz przez tą datę, czyli jeśli z 10 to już nie ma powrotu do wcześniejszego.

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583

Nie.
Właściwie po 29.07.2016 r.przejść na windows 10 możesz z każdego systemu, tyle że płatnie. Po tej dacie bezpłatnie będziesz mógł powrócić jedynie z windows 10 na system, który miałeś wcześniej np. ten który kupiłeś z laptopem.

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch

Zeno napisał:
(...)eMCe może to tylko wskutek obciążenia serwerów MS... Pamiętam, że kiedy ponownie (po reinstalacji) aktywowałem Vistę (dawno to było), coś szło nie tak, spróbowałem telefonicznie - nie zadziałało, połączyłem się z konsultantem polskiego oddziału MS - zrobił jakiś myk i poszło...
Numer telefonu działu obsługi klienta MS w Polsce: 801 802 000, +48 22 594 19 99.
Akurat zabawę zacząłem w sobotę popołudniu i jak po nieudanej próbie aktywacji telefonicznej chciało automatycznie połączyć mnie z konsultantem to dostałem komunikat, że biuro już nieczynne. Rożne próby aktywacji trwały w sumie dwa dni więc to chyba nie wina serwerów MS i jeszcze ten komunikat o zablokowanym kluczu hmm to mnie najbardziej zastanawia :scratch Wreszcie moja cierpliwość się skończyła i postawiłem na nowo Windows 8.1 i ten aktywował się bez podawania klucza :dziwak
Do 10tki na razie nie wracam bo nie chce mi się na nowo bawić w przeinstalowanie systemu wiec chyba i telefon do MS nie ma sensu bo pewnie potrzebny będzie postawiony Windows 10 aby coś podziałać z tą niemożnością aktywacji tego systemu, mam rację ??
qwer0 napisał:
Hej,

@eMCe
Sam na jednym sprzęcie przeprowadziłem testowo aktualizację z Win 8 do 10 i poszło bez problemów.
Jednak co do czystej instalacji jedynie wyczytane w kilku miejscach w necie "ostrzeżenie" - aby zainstalować później czysty win10 należy najpier zaktualizować wcześniejszą wersję windowsa do "dziesiątki" i aktywować. Następnie podczas instalacji czystego win10 trzeba pominąć propozycję wpisania klucza - on się ponoć sam aktywuje już po instalacji byle miał połączenie z netem.
Co do błędu to możnaby pewnie spróbować się odezwać do supportu - spróbować podążyć tą ścieżką ->

Za pierwszym razem tj. w sierpniu przeprowadzałem aktualizację Windows 8.1 do 10 więc teraz zgodnie z tym co MS obiecywał czysta instalacja powinna przejść bez problemu.
Jakiś czas temu przeprowadzałem czystą instalację 10tki na komputerze gdzie podczas aktualizacji Windows 7 do 10 wystąpił błąd i ta aktualizacja nie została w pełni ukończona (skończyła się czarnym ekranem bez możliwości uruchomienia 7 ani 10) i o dziwo czysta instalacja 10 poszła bez problemu i aktywowała się wpisanym kluczem od 7.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka

Jeśli się czegoś nie da zrobić , to trzeba znaleźć kogoś kto o tym nie wie i zrobi...
Podobno Visty nie można uaktualnić do Windows 10 z zachowaniem wszystkich programów i ustawień, na filmie pokazałem, że można to zrobić jeśli się tylko chce i ma kilka wolnych godzin do dyspozycji
.

Do góry