Windows 8

marek7001

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
45
Miasto
Ostrołęka
Zrobiłem sobie uaktualnienie jeszcze za 69zł, Windows Media Center 31-01-2013 jeszcze za free. Pobawiłem się 8 kilka dni i... wróciłem do Windows 7:) Płytka z 8 poszła do szuflady...poczekam na lepsze czasy:)

Avos

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1
marek7001 napisał:
Zrobiłem sobie uaktualnienie jeszcze za 69zł, Windows Media Center 31-01-2013 jeszcze za free. Pobawiłem się 8 kilka dni i... wróciłem do Windows 7:) Płytka z 8 poszła do szuflady...poczekam na lepsze czasy:)
Napisz dlaczego czekasz na lepsze czasy .Co takiego jest Win 8 , że podjąłeś taką decyzję która zmusiła Cię do
tak desperackiego działanie.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
marek7001 napisał:
Lepsze czasy jak widać nadeszły. Inna rzecz, nie wiem czy ponownie aktywujesz system po instalacji i powrocie na Windows 7 z którego zrobiłeś upgrade. W świetle prawa zresztą używasz w tej chwili Windows 7 nielegalnie, konsultowałem się w tej sprawie z konsultantem Microsoftu i jasno mi powiedziano, że system z którego zrobiono aktualizację do Windows 8 należy skasować. Toteż na swoim kompie zmieniłem klucz Windows XP Pro na inny, który miałem w zapasie i w ten sposób mam dwa legalne systemy Windows 8 i XP w tym samym komputerze na dwóch różnych dyskach. Swoją drogą jak już zainstalowałeś ósemkę , trzeba było sobie zrobić kopię partycji systemowej na przykład Acrinis True Image, a nie zostawiać jedynie płytę instalacyjną. Z kopii partycji odzyskuje się już aktywowany i działający system , a świeżo zainstalowany trzeba będzie ponownie aktywować, co może być niewykonalne dla systemów z promocji.

marek7001

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
45
Miasto
Ostrołęka
Witam.
Emmers z całym szacunkiem nie wiem o czym piszesz, może za stary jestem :szef
A na serio, zakupiłem lapka w grudniu z Win7. Zrobiłem sobie 4dvd recovery. Rozumiem, że legalnie? Naszła ochota na sprawdzenie Win8. Opcja dobra, zapłaciłem 69zł, zassałem obraz iso na płytkę. Postawiłem win8, pobawiłem się kilka dni, ale mi nie podpasował, każdy ma swoje ale.
Postanowiłem sobie odtworzyć win7 ze swoich płytek recovery, czyli F11 i jazda. Jestem "piratem"?
Pytam bardzo poważnie.
Pozdrawiam.

ps. przy okazji chwała Tobie i kilku innym osobom za to, że istnieje forum takie jak to. AMEN :piwko

pss

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
62
Z tego co wiem można mieć dowolną ilość systemów przypisanych do kompa (OM) w końcu to wasza kasa ;)

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
pss napisał:
Z tego co wiem można mieć dowolną ilość systemów przypisanych do kompa (OM) w końcu to wasza kasa ;)
Niestety nie jest tak do końca jak to przedstawiasz. Przeczytaj sobie ten wątek.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Windows 8- aktualizacja na innym dysku
przez wox011 » 24.01.2013 (Cz) 12:06

Chcę zaktualizować xp do 8-mki. Podkreślam zaktualizować, bowiem aktualizacja chyba działa tylko na poprzednich windowsach, a ja chce zainstalować windows 8 na dysku ssd. Xp mam na HDD i tam kupię aktualizację. Czy będzie możliwe zrobienie tego?
(...)

Tak, możesz wykonać czystą instalację na nowym dysku. Jedynym warunkiem w takim przypadku jest usunięcie systemu, z którego przysługuje Ci możliwość zakupu aktualizacji (w tym przypadku Windows XP).

Re: Windows 8- aktualizacja na innym dysku
przez gargamel.pce » 24.01.2013 (Cz) 15:29

Pisząc, że musisz usunąć miałem na myśli to, że nie wolno Ci (zgodnie z postanowieniami licencji oraz warunkami promocji) użytkować jednocześnie tych dwóch systemów operacyjnych.
(...)

HrabiaDracula

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
6
Miasto
z klawiatury
A te płytki z marketów do kupienia za 250zł normalnie idzie instalować czy też jakieś problemy się pojawiły ???

Aguarius

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Emmers napisał:
marek7001 napisał:
Lepsze czasy jak widać nadeszły. Inna rzecz, nie wiem czy ponownie aktywujesz system po instalacji i powrocie na Windows 7 z którego zrobiłeś upgrade. W świetle prawa zresztą używasz w tej chwili Windows 7 nielegalnie, konsultowałem się w tej sprawie z konsultantem Microsoftu i jasno mi powiedziano, że system z którego zrobiono aktualizację do Windows 8 należy skasować. Toteż na swoim kompie zmieniłem klucz Windows XP Pro na inny, który miałem w zapasie i w ten sposób mam dwa legalne systemy Windows 8 i XP w tym samym komputerze na dwóch różnych dyskach. Swoją drogą jak już zainstalowałeś ósemkę , trzeba było sobie zrobić kopię partycji systemowej na przykład Acrinis True Image, a nie zostawiać jedynie płytę instalacyjną. Z kopii partycji odzyskuje się już aktywowany i działający system , a świeżo zainstalowany trzeba będzie ponownie aktywować, co może być niewykonalne dla systemów z promocji.
Niby dlaczego według ciebie nie będzie można ponownie aktywować systemu zakupionego w promocji? Pierwszy raz o czymś takim słyszę. Według mnie technicznie nie ma żadnych ograniczeń jeśli chodzi o późniejszą aktywację systemu po okresie promocji, bo system niczym się nie różni od tych które kupisz teraz po nazwijmy to normalnej cenie. Po za tym W8 nie przypisuje się jak to miało miejsce we wcześniejszych wersjach systemu Windows XP I 7 do komputera bo Microsoft z tej opcji już się wycofał. Moim zdaniem nie można korzystać z dwóch systemów których dotyczy promocja jednocześnie, ale wrócić do każdego z nich można w dowolnym momencie usuwając oczywiście poprzedni.

baarao7

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
3
marek7001 napisał:
Witam.
Emmers z całym szacunkiem nie wiem o czym piszesz, może za stary jestem :szef
A na serio, zakupiłem lapka w grudniu z Win7. Zrobiłem sobie 4dvd recovery. Rozumiem, że legalnie? Naszła ochota na sprawdzenie Win8. Opcja dobra, zapłaciłem 69zł, zassałem obraz iso na płytkę. Postawiłem win8, pobawiłem się kilka dni, ale mi nie podpasował, każdy ma swoje ale.
Postanowiłem sobie odtworzyć win7 ze swoich płytek recovery, czyli F11 i jazda. Jestem "piratem"?
Pytam bardzo poważnie.
Pozdrawiam.

Witam,
sam skorzystałam w grudniu z oferty aktualizacji mojej Visty do Windows 8. Przed tą operacją sprawdziłam jednak, czy będę mogła się wycofać i wrócić do wcześniejszego systemu. Na stronie Microsoftu

w sekcji pomoc techniczna jest odpowiedź na to pytanie:

"Co zrobić, jeśli zmienię zdanie? Czy będzie można przywrócić stary system operacyjny?
Niezupełnie. Wersja systemu Windows, która była zainstalowana na komputerze przed uaktualnieniem, będzie już niedostępna. W celu jej odzyskania będzie trzeba ponownie zainstalować poprzednią wersję systemu Windows z nośnika odzyskiwania lub nośnika instalacyjnego dołączonego do komputera. Zazwyczaj jest to dysk DVD.

Jeśli nie masz nośnika odzyskiwania, przed uaktualnieniem spróbuj go utworzyć z partycji odzyskiwania na komputerze za pomocą oprogramowania dostarczonego przez producenta komputera. Aby uzyskać więcej informacji, przejdź do sekcji pomocy technicznej w witrynie producenta komputera w sieci Web. Przed uaktualnieniem upewnij się, że masz dysk odzyskiwania, ponieważ po zainstalowaniu systemu Windows 8 nie będzie można utworzyć dysku odzyskiwania za pomocą partycji odzyskiwania. Aby uzyskać więcej informacji na temat uruchamiania komputera z nośnika odzyskiwania, zobacz Rozruch z utworzonego nośnika w celu wykonania instalacji na innej partycji."

Wynika z tego, że Marek7001 jak najbardziej legalnie możesz korzystać ze swojej 7. Poza tym, jak wynika z wypowiedzi, którą zacytował Emmers:

Emmers napisał:
Re: Windows 8- aktualizacja na innym dysku
przez gargamel.pce » 24.01.2013 (Cz) 15:29

Pisząc, że musisz usunąć miałem na myśli to, że nie wolno Ci (zgodnie z postanowieniami licencji oraz warunkami promocji) użytkować jednocześnie tych dwóch systemów operacyjnych.
(...)

nie można korzystać z tych dwóch systemów jednocześnie, a z tego co pisze Marek7001, używa On obecnie tylko W7.

Pozdrawiam :francuz

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Niby dlaczego według ciebie nie będzie można ponownie aktywować systemu zakupionego w promocji? Pierwszy raz o czymś takim słyszę. Według mnie technicznie nie ma żadnych ograniczeń jeśli chodzi o późniejszą aktywację systemu po okresie promocji, bo system niczym się nie różni od tych które kupisz teraz po nazwijmy to normalnej cenie.

Przeprowadziłem test wkładając do komputera czysty, nowy dysk, zainstalowałem na nim Windows 8 korzystając z zakupionego klucza i nie udało się aktywować systemu już w pierwszej fazie, tzn. przed dodaniem funkcji Media Center. Komunikat błędu brzmiał mniej więcej : Klucz jest wykorzystany na innym komputerze, chociaż komputer był ten sam. Tak, że mam uzasadnione wątpliwości co do działania ponownej aktywacji Windows 8 , a już na pewno kluczy promocyjnych Media Center Pack nie da się wykorzystać po raz drugi bo ważne były tylko do 31 stycznia. Kto wie czy nie jest tak samo z kluczami z Upgrade.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Komunikat błędu brzmiał mniej więcej : Klucz jest wykorzystany na innym komputerze, chociaż komputer był ten sam
komputer nie jest już ten sam.... zmieniłeś dysk ...czyli zmieniona konfiguracja sprzętu a co za tym idzie identyfikator OEM..czy jak tam zwał

Aguarius

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
remool napisał:
Komunikat błędu brzmiał mniej więcej : Klucz jest wykorzystany na innym komputerze, chociaż komputer był ten sam
komputer nie jest już ten sam.... zmieniłeś dysk ...czyli zmieniona konfiguracja sprzętu a co za tym idzie identyfikator OEM..czy jak tam zwał
Jak już wspomniałem wcześniej W8 nie przypisuje się jak to miało miejsce we wcześniejszych wersjach systemu Windows XP I 7 do komputera bo Microsoft z tej opcji już się wycofał. Po za tym zarówno w systemie XP jak i potem mając już W7 OEM dwa razy wymieniałem dysk twardy i nigdy nie miałem problemu z aktywacją systemu. Z tego co mi wiadomo musiałbym wymienić płytę główną komputera, ale to dotyczyć może jedynie sytuacji w której aktywuję W7 bo ten system jest nadal przypisywany do danego komputera- W8 OEM już nie. Na wszelki wypadek zrobiłem sobie kopię za pomocą Acronis 2013 i dodatkowo kopię aktywacji systemu za pomocą specjalnego programu dla W8.

Avos

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1
Może ten artykuł wam pomoże
Zasady licencjonowania Windows 8 – BOX'ów nie ma, ale i tak jest...

Aguarius

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Aby rozwiać wszelkie wątpliwości ponownie zainstalowałem na świeżo sformatowanej partycji Windows 8 i aktywowałem go bez najmniejszego problemu. Jestem właśnie w trakcie instalacji dodatku MC która jak dotąd przebiega prawidłowo przy użyciu wcześniej już użytego klucza. Takie są fakty!
Pozdrawiam.

PS. Właśnie pomyślnie zainstalowałem MC. :dziwak

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
U mnie niestety system na nowym dysku jest nieaktywny , dopiero po ponownym podpięciu właściwego dysku z wcześniej zainstalowaną ósemką wszystko działa. I to również jest fakt.
Albo ja mam zawsze pod górkę.

Do góry