Windows 8

Aguarius

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Emmers napisał:
U mnie niestety system na nowym dysku jest nieaktywny , dopiero po ponownym podpięciu właściwego dysku z wcześniej zainstalowaną ósemką wszystko działa. I to również jest fakt.
Albo ja mam zawsze pod górkę.
A to może spróbuj teraz zrobić kopię aktywacji za pomocą programu: Advanced Tokens Manager v3.5 RC 2, a potem zamień dyski i przywróć aktywację, może się uda ten numer skoro normalnie masz pod górkę?

PS. Można też sklonować dysk, ja tak robiłem ostatnio na W7 z pozytywnym efektem.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Zawsze dla pewności robię kopie partycji systemowych z już aktywowanym systemem. Tę instalację przeprowadziłem jedynie w celu sprawdzenia jak naprawdę jest z reinstalacją i aktywacją Windows 8.

Aguarius

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
A więc czas na podsumowanie: Tobie się nie udało aktywować W8 zainstalowanego na innym dysku, dla mnie test wyszedł pozytywnie zarówno jeśli chodzi o aktywację systemu jak i ponowne użycie klucza w celu zainstalowania dodatku M.C. Jednak ja niczego w komputerze nie wymieniałem. Przyznam, że kamień spadł mi z serca gdy mój test wypadł pozytywnie bo mnie trochę nastraszyłeś. Też się zastanawiałem nad tym czy aby nie będzie w przyszłości kłopotów z ponowną instalacją M.C. za pomocą aktywowanego już wcześniej klucza. Jak się okazało z tym także nie było problemu, a więc zrobiłem dobry interes kupując W8 za 72 pln. Myślę, że w razie wymiany dysku wystarczy gdy go sklonuję przy pomocy Acronisa.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Aguarius napisał:
A więc czas na podsumowanie: Tobie się nie udało aktywować W8 zainstalowanego na innym dysku, dla mnie test wyszedł pozytywnie zarówno jeśli chodzi o aktywację systemu jak i ponowne użycie klucza w celu zainstalowania dodatku M.C. Jednak ja niczego w komputerze nie wymieniałem. Przyznam, że kamień spadł mi z serca gdy mój test wypadł pozytywnie bo mnie trochę nastraszyłeś. Też się zastanawiałem nad tym czy aby nie będzie w przyszłości kłopotów z ponowną instalacją M.C. za pomocą aktywowanego już wcześniej klucza. Jak się okazało z tym także nie było problemu, a więc zrobiłem dobry interes kupując W8 za 72 pln. Myślę, że w razie wymiany dysku wystarczy gdy go sklonuję przy pomocy Acronisa.
Ja właśnie tak zrobiłem w kilka minut po instalacji, aktywacji i zainstalowaniu dodatku Media Center. Później również zrobiłem kopię przyrostową już z zainstalowanymi innymi programami. Używam darmowego Acronisa z Seagate: Disc Wizard. program prawie niczym się nie różni od Acronis True Image 12 a jest darmowy dla użytkowników dysków Seagate i Maxtor.

Aguarius

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Nie wiem co tam mówili ci pracownicy, ale ja wyczytałem:
"Każda licencja na uaktualnienie dotyczy tylko jednego komputera i można ją zainstalować tylko na komputerze z ważną licencją podstawową na system operacyjny objęty programem (Windows XP SP3, Windows Vista lub Windows 7).
Z oferty mogą skorzystać tylko uprawnieni klienci, którzy kupili kwalifikujący się komputer, ale uaktualnienie można zainstalować na dowolnym komputerze z kwalifikującym się systemem Windows"

Cytat ze strony:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Więc według mnie nie ma potrzeby wcześniejszego instalowania W7 aby później móc zainstalować aktualizację do W8. Wystarczy mieć licencję na któryś z wcześniejszych systemów co zdaje się potwierdzać fakt iż nie dalej jak wczoraj po raz drugi zainstalowałem na sformatowanym dysku aktualizację W8 i bez najmniejszych problemów ją aktywowałem.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Jeszcze słów kilka o legalności i nielegalności korzystania z systemów Windows: starego i nowego
[website]http://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/windows_8-windows_install/czy-mo%C5%BCna-korzysta%C4%87-na-tym-samym/a16a8397-0aa7-49be-b33d-4644858c959d[/website]

Aguarius

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Nie będę wnikał po co ci te dwa systemy na jednym PC, zapewne masz ku temu ważne powody. Ja w każdym razie zakupiłem W8 całkiem świadomie i jestem z tego systemu bardzo zadowolony. Nie zamierzam wracać do W7, niech sobie spoczywa w szufladzie obok wcześniejszych wersji W98 i XP.

Avos

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1
HrabiaDracula napisał:
A te płytki z marketów do kupienia za 250zł normalnie idzie instalować czy też jakieś problemy się pojawiły ???
Instalują się normalnie i bez problemu.
Nie wiedzieć dlaczego co po niektórzy ciągle gonią własny ogon.
Zainstalowałem Win 8 prawie trzy miesiące temu i nie widzę absolutnie żadnego powodu by wrócić do Win 7 .

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Aguarius napisał:
Nie będę wnikał po co ci te dwa systemy na jednym PC, zapewne masz ku temu ważne powody. Ja w każdym razie zakupiłem W8 całkiem świadomie i jestem z tego systemu bardzo zadowolony. Nie zamierzam wracać do W7, niech sobie spoczywa w szufladzie obok wcześniejszych wersji W98 i XP.
Powodów jest kilka, przede wszystkim zainstalowane na nim programy , których aktywować na drugim systemie już nie mogę, a które są mi potrzebne. Drugi powód to wieloletnie przyzwyczajenie. Większość prac wykonuję na XP, mimo że od ponad miesiąca mam ósemkę. System mam tak dopracowany że gestami myszy mogę uruchomić wybrany program: notatnik, Word, Photoshop w dowolnym momencie i dowolnym oknie. Pewnie minie dłuższy czas nim przeszczepię te wszystkie udogodnienia. które latami robiłem w systemie XP do ósemki.

jogobella

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Witam nie wiem czy w dobrym miejscu zamieszczam to pytanie ,chodzi mi o aplikacje windows 8,a dokładnie chodzi mi o aplikacje muzyka,czytnik i wideo_Otóż zauważyłem ,że od pewnego czasu te aplikacje nie chcą działać,aby zadziałały trzeba je odinstalować i ponownie zainstalować ,czy ktoś miał podobny problem .Czy da to się jakoś naprawić ?? Nie wiem może jest coś nie tak w ustawieniach bo pojawia się takie coś
Jak to wszystko po ustawiać ,aby było ok ?

FrantiQ

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
231
jogobella napisał:
chodzi mi o aplikacje muzyka,czytnik i wideo_Otóż zauważyłem ,że od pewnego czasu te aplikacje nie chcą działać,aby zadziałały trzeba je odinstalować i ponownie zainstalować ,czy ktoś miał podobny problem .Czy da to się jakoś naprawić ??

Sprawdź w Usługach czy masz włączoną usługę Windows Search, oraz wejdź w opcje indeksowania i zobacz czy są zaznaczone te biblioteki, jeśli nie to je dodaj i powinno działać.
Możesz sprawdzić poprawności plików systemowych: wiersz poleceń(admin) - wpisać: sfc /scannow
Tutaj masz wpis na blogu dobrychprogramów, gdzie są podane jeszcze inne wskazówki:

A

Anonymous

Ja tam testowałem sobie windows 8 i nie spodobał mi się najbardziej mnie denerwował interfejs "metro".

A

Anonymous

@FrantiQ
Jakiego Masz antywira? Nie wiem jak teraz ale kiedyś Bitdefender, F-Secure blokował te apki.
Może wyłącz na chwilę ochronę żeby sprawdzić.

Z Windows 8 jestem zadowolony. A wcale nie byłem chętny temu systemowi, instalowałem prawie każdą betę żeby za kilka dni wrócić do Windows 7.
Gdyby nie presja dzieciaków to 7 była by do tej pory. Uległem.
Narzekałem na metro, na to że Microsoft za bardzo wchodzi w prywatność itp.
Żona też narzekała, tak jak ja, że dziwny jakiś.
Kupiliśmy lapka z Windows7 żeby się uwolnić od dzieciaków, od systemu, kończyła się właśnie promocja za 69 zł, pytam się, zostajemy na tym co jesteśmy czy zmieniamy.
I okazało się że jednak zmieniamy bo system przez ten czas zaczął nam odpowiadać.
I teraz po czasie nie żałuję że jednak przeszedłem na Windows 8.
Wydaje mi się że w dużej mierze winne są przyzwyczajenia, nawyki podobnie było jak miałem pierwszy raz komórkę z panelem dotykowym.
Jeśli się poużywa ten system nie na chwilę, tylko trochę dłużej to jednak widzi się jego zalety.
Z zmian to tylko tyle że robię konto lokalne - nie połączone z kontem Microsoft.
Tutaj przyzwyczajeń nie zmieniłem.

jogobella

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
jogobella napisał:
Witam nie wiem czy w dobrym miejscu zamieszczam to pytanie ,chodzi mi o aplikacje windows 8,a dokładnie chodzi mi o aplikacje muzyka,czytnik i wideo_Otóż zauważyłem ,że od pewnego czasu te aplikacje nie chcą działać,aby zadziałały trzeba je odinstalować i ponownie zainstalować ,czy ktoś miał podobny problem .Czy da to się jakoś naprawić ?? Nie wiem może jest coś nie tak w ustawieniach bo pojawia się takie coś
Jak to wszystko po ustawiać ,aby było ok ?
Kto zna lekarstwo na ten problem jakaś recepta czy ostateczność reinstalka systemu ??

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Otwórz Panel Starowania - duże ikony
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg

Jeśli chcesz skojarzyć z programem tylko niektóre pliki z danej kategorii
7.jpg
8.jpg

I po problemie. Swoją drogą Windows 8 jest godnym następcą XP i dopiero...powtarzam, dopiero prawdziwym i udanym systemem, bo Windows Vista i Windows 7 to były nieudane gnioty, przymiarki do nowoczesnego systemu. Miałem Windows 7, kupiony z dyskiem Seagate jako dodatek na płycie i nigdy go nie zainstalowałem nie aktywowałem, przetestowałem jedynie na maszynie wirtualnej i absolutnie z przekonaniem stwierdzam, że jest do niczego. Menu Start z Visty i Win 7 to niewypał, którego nie chciałbym już nigdy oglądać w kompie, tak samo Aero, przezroczystości które pożerają lwią część pamięci operacyjnej, która mogłaby być skierowana na inne potrzeby. W oknach denerwujący brak przycisku do góry i mnóstwo niedoróbek, z brakiem kompatybilności ze starszymi aplikacjami i sprzętem (kamery internetowe, modemy, telefony kom.) włącznie.

Do góry