Niedawno odinstalowałam Emsisoft AntiMalware, bo już miałam dość tego antywirusa. Wpierw próbowałam zainstalować darmową Avirę, ale gdy to się nie udało, zainstalowałam 360 Total Security Essential i włączyłam w nim dwa silniki: Aviry i Bitdefender Free. Obecnie korci mnie by znów zainstalować Malwarebytes Premium, uprzednio tworząc punkt przywracania systemu, a w razie konfliktu z nowym antywirusem, Malwarebytes Premium traktowałabym jako skaner na żądanie. Chyba je zainstaluję, nie żebym chciała bunkować komputer...
Trochę mnie martwi, że Windows Firewall Control zostało przejęte przez Malwarebytes i przestanie być samodzielnym programem, po jego zainstalowaniu...
Komp działa dobrze, już bez blue screenów, dzięki pomocy @spamtrash.
Aha, co jest lepsze do laptopa: raczej niezawodny dysk HDD, powiedzmy o pojemności 2 TB, czy taki sam, ale SSD- ponoć szybszy, ale w razie awarii nie przywróci się z niego danych... Jakiś czas temu wymieniłam RAM w laptopie mojej Mamy i tam jest teraz jego 8 GB. Laptop więc mocno przyśpieszył. Już byłam zdecydowana na kupno dysku SSD do laptopa, ale nie podoba mi się w takich dyskach to, że jak padną, to utraci się dane. Gdzieś czytałam, że dyski SSD to ,,tykające bomby". Proszę o rady.
@al jednak nie stać mnie na aż tak duży dysk SSD... Może kupię zwykły dysk, o pojemności 2 TB... Jak SSD stanieją, to zastanowię się nad wymianą... Czytałam gdzieś, chyba na DP, że zaledwie 15% użytkowników używa dyski SSD.
Aha, spóźniłeś się, przed chwilą zainstalowałam Malwarebytes Premium- jak stwierdzę znów że mam za dużo softów do ochrony, to Malwarebytes będę traktować jako skaner na żądanie.
A dysk o pojemność 1 TB SSD ile kosztuje? W ogóle wpierw chciałam kupić dysk SSD o pojemności około 500 GB, ale potem stwierdziłam, że chciałabym większy... Stary dysk HDD ma chyba 320 GB i bardzo pilnuję by nie zapchać go.
Taak, wróciłam do nałogu.![]()
Aha, spóźniłeś się, przed chwilą zainstalowałam Malwarebytes Premium- jak stwierdzę znów że mam za dużo softów do ochrony, to Malwarebytes będę traktować jako skaner na żądanie.
W Twoim przypadku czyli takim gdzie człowiek ma nałóg instalowania wszystkiego, to ktoś powinien zainstalować Tobie program do BLOKOWANIA instalacji innych programów.@OXYGEN THIEF zainstalowałam tylko dodatkowo Malwarebytes Premium, a nie armię antywirusów, anty-exe... Sam zaleciłeś mi bym zostawiła Shade Sandbox, oraz Shadow Defender i Spy Shelter Premium. Dzięki Tobie używam Windows Firewall Control, oraz OSArmor. Jak będę miała dość ochrony Malwarebytes Premium, to po prostu ją wyłączę i zyskam nowy skaner na żądanie...
Od zaledwie wczoraj używam 360 Total Security Essential i jeszcze się do niego tak całkiem nie przekonałam... Wiem, że pełne skanowanie trwa długo, czasem wykrywa FP, co udowodniło przeskanowanie kompa za pomocą FRST i sprawdzenie logów na pewnym forum. Nawet nie wiem, czy dwa dodatkowe silniki: Aviry i Bitdefendera działają w czasie rzeczywistym... Dopiero uczę się używać nowego antywirusa.
Jak najbardziej polecam takie rozwiązanie i niedawno sam taki upgrade zrobiłem na podarowanym laptopie. Teraz robię coś takiego dla kolegi: SSD ADATA SU650 240 GB (system) i HDD WD10PVX 1TB (dane) w szufladzie zamiast nagrywarki. Dla siebie kupowałem droższe dyski, ale kolega chciał w miarę tanio, więc stąd taki zestaw.Pan z serwisu proponował mi wymianę dysku HDD na SSD, a w wersji hardcorowej- dla mnie- proponował że dysk SSD będzie na system, a drugi dysk zostanie zamontowany zamiast nagrywarki DVD. .......... Ok, to prędzej kupię dysk SSD o pojemności 1 TB, ale poniżej tysiąca .....