Witamy na PZD!

Welcome to PZD!

Register Zaloguj

Jaki antywirus, co do czyszczenia, defragmentacji i w ogóle jak?

spamtrash

Bardzo aktywny
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
1782
Polubienia
2272
@spamtrash Era tych programów skończyła się dawno, do XP, może Vista miała rację bytu.
Widze ze zadaes sobie wiele trudu analizujac liste ktora skompilowalem.
Ale zeby uproscis sprawe, chcialbym teraz prosic Cie o odniesienie sie do JEDNEGO z wymienionych przeze mnie, a przewijajacych sie w tym watku:

uzasadnij prose Twoje twierdzenie ze Kaspersky Internet Security nie nadaje sie do niczego wyzej niz Windows Vista.

Jezeli nie potrafisz uzasadnic, to moze przemysl co wypisujesz, nie wiem, popros kogos starszego o porade jak masz problemy ze zrozumieniem, albo co...?
 

joa87

Bardzo aktywny
Dołączył
13 Październik 2010
Posty
455
Polubienia
106
Autor tematu #272
Wprawdzie SimpleWall jest rzeczywiście prosta w obsłudze, to zastanawiam się czy warto ją jednak zamienić na zaporę do której mam trochę większe zaufanie, czyli Comodo Firewall, z włączoną ochroną pro-aktywną... Zwłaszcza że produkt firmy Comodo pamięta swoją poprzednią konfigurację... Więc nie zaczynałabym do zera.

Na lapku zainstalowałam OSArmor, wpierw miałam problem z pobraniem jej instalki, bo w Firefox blokował je Bitdefender Free, ale dałam radę dzięki Operze. Czyli czasem przydaje się inna przeglądarka... Czasem używam Microsoft Edge, ale wolę od niej Firefox i Operę.

Na XP odpowiada mi ostatnia darmowa wersja Kerio Personal Firewall. Ona nawet informuje że dana gra, np. Catch Up próbuje się łączyć ze stroną swego producenta, w celach statystycznych. Przed tym nie ostrzegał mnie pakiet Comodo Internet Security Premium, w edycji darmowej. Mam więc większą kontrolę nad tym co ma mieć dostęp do internetu.

Na mojej dziesiątce jestem zadowolona z Windows Firewall Control, ona chyba się automatycznie aktualizuje.

Cieszę się, że nie mam już dwóch antywirusów, oraz paru programów anty-malware. Bunkrowałam mój komputer... A i tak żadne zabezpieczenia nie pomogą, jeżeli użytkownik nie będzie działał z głową i np. będzie klikał na dziwne odnośniki w mailach. No i trzeba na bieżąco aktualizować system... Taka jest w każdym razie moja opinia.
 

joa87

Bardzo aktywny
Dołączył
13 Październik 2010
Posty
455
Polubienia
106
Autor tematu #273
Niedawno odinstalowałam Emsisoft AntiMalware, bo już miałam dość tego antywirusa. Wpierw próbowałam zainstalować darmową Avirę, ale gdy to się nie udało, zainstalowałam 360 Total Security Essential i włączyłam w nim dwa silniki: Aviry i Bitdefender Free. Obecnie korci mnie by znów zainstalować Malwarebytes Premium, uprzednio tworząc punkt przywracania systemu, a w razie konfliktu z nowym antywirusem, Malwarebytes Premium traktowałabym jako skaner na żądanie. Chyba je zainstaluję, nie żebym chciała bunkować komputer...

Trochę mnie martwi, że Windows Firewall Control zostało przejęte przez Malwarebytes i przestanie być samodzielnym programem, po jego zainstalowaniu...

Komp działa dobrze, już bez blue screenów, dzięki pomocy @spamtrash.

Aha, co jest lepsze do laptopa: raczej niezawodny dysk HDD, powiedzmy o pojemności 2 TB, czy taki sam, ale SSD- ponoć szybszy, ale w razie awarii nie przywróci się z niego danych... Jakiś czas temu wymieniłam RAM w laptopie mojej Mamy i tam jest teraz jego 8 GB. Laptop więc mocno przyśpieszył. Już byłam zdecydowana na kupno dysku SSD do laptopa, ale nie podoba mi się w takich dyskach to, że jak padną, to utraci się dane. Gdzieś czytałam, że dyski SSD to ,,tykające bomby". Proszę o rady.

Edit: przyznam się bez bicia, ponownie zainstalowałam Malwarebytes Premium. Miałam spory problem z daniem mu dostępu do sieci, który blokowała zapora WFC. Komp nie jest jakoś zanadto obciążony, czasem nowy antywirus daje mu się mocno we znaki... Obyło się bez blue screena, oraz konfliktu...
 
Ostatnia edycja:

al

The janitor
Członek Załogi
Administrator
Dołączył
22 Lipiec 2012
Posty
4553
Polubienia
1848
Niedawno odinstalowałam Emsisoft AntiMalware, bo już miałam dość tego antywirusa. Wpierw próbowałam zainstalować darmową Avirę, ale gdy to się nie udało, zainstalowałam 360 Total Security Essential i włączyłam w nim dwa silniki: Aviry i Bitdefender Free. Obecnie korci mnie by znów zainstalować Malwarebytes Premium, uprzednio tworząc punkt przywracania systemu, a w razie konfliktu z nowym antywirusem, Malwarebytes Premium traktowałabym jako skaner na żądanie. Chyba je zainstaluję, nie żebym chciała bunkować komputer...

Trochę mnie martwi, że Windows Firewall Control zostało przejęte przez Malwarebytes i przestanie być samodzielnym programem, po jego zainstalowaniu...

Komp działa dobrze, już bez blue screenów, dzięki pomocy @spamtrash.

Aha, co jest lepsze do laptopa: raczej niezawodny dysk HDD, powiedzmy o pojemności 2 TB, czy taki sam, ale SSD- ponoć szybszy, ale w razie awarii nie przywróci się z niego danych... Jakiś czas temu wymieniłam RAM w laptopie mojej Mamy i tam jest teraz jego 8 GB. Laptop więc mocno przyśpieszył. Już byłam zdecydowana na kupno dysku SSD do laptopa, ale nie podoba mi się w takich dyskach to, że jak padną, to utraci się dane. Gdzieś czytałam, że dyski SSD to ,,tykające bomby". Proszę o rady.
Skoro masz 360 TS z dwoma silnikami to po co Ci jeszcze ten MBAM :scratch zapomnij w ogóle o nim.

Co do dysku ssd 2Tb to koszt jakieś 1.5k. Jak chcesz tyle wydać to ok ale może wystarczy 250gb na system i jakieś tam pliki. Ewentualnie 500gb.
 

joa87

Bardzo aktywny
Dołączył
13 Październik 2010
Posty
455
Polubienia
106
Autor tematu #275
@al jednak nie stać mnie na aż tak duży dysk SSD... Może kupię zwykły dysk, o pojemności 2 TB... Jak SSD stanieją, to zastanowię się nad wymianą... Czytałam gdzieś, chyba na DP, że zaledwie 15% użytkowników używa dyski SSD.

Aha, spóźniłeś się, przed chwilą zainstalowałam Malwarebytes Premium- jak stwierdzę znów że mam za dużo softów do ochrony, to Malwarebytes będę traktować jako skaner na żądanie.
 

al

The janitor
Członek Załogi
Administrator
Dołączył
22 Lipiec 2012
Posty
4553
Polubienia
1848
@al jednak nie stać mnie na aż tak duży dysk SSD... Może kupię zwykły dysk, o pojemności 2 TB... Jak SSD stanieją, to zastanowię się nad wymianą... Czytałam gdzieś, chyba na DP, że zaledwie 15% użytkowników używa dyski SSD.

Aha, spóźniłeś się, przed chwilą zainstalowałam Malwarebytes Premium- jak stwierdzę znów że mam za dużo softów do ochrony, to Malwarebytes będę traktować jako skaner na żądanie.

Czyli wróciłaś do nałogu. No trudno.

Co do dysku to kup ssd ale mniejszy. Teraz te dyski są tanie.
 

joa87

Bardzo aktywny
Dołączył
13 Październik 2010
Posty
455
Polubienia
106
Autor tematu #277
A dysk o pojemność 1 TB SSD ile kosztuje? W ogóle wpierw chciałam kupić dysk SSD o pojemności około 500 GB, ale potem stwierdziłam, że chciałabym większy... Stary dysk HDD ma chyba 320 GB i bardzo pilnuję by nie zapchać go.

Taak, wróciłam do nałogu. :(
 

al

The janitor
Członek Załogi
Administrator
Dołączył
22 Lipiec 2012
Posty
4553
Polubienia
1848
A dysk o pojemność 1 TB SSD ile kosztuje? W ogóle wpierw chciałam kupić dysk SSD o pojemności około 500 GB, ale potem stwierdziłam, że chciałabym większy... Stary dysk HDD ma chyba 320 GB i bardzo pilnuję by nie zapchać go.

Taak, wróciłam do nałogu. :(

Kupisz za 700zl ale kupisz też za 1k. Dysk ssd jest dobry na system a nie na magazyn plików. 500gb to będzie aż za dużo.
 

joa87

Bardzo aktywny
Dołączył
13 Październik 2010
Posty
455
Polubienia
106
Autor tematu #279
Pan z serwisu proponował mi wymianę dysku HDD na SSD, a w wersji hardcorowej- dla mnie- proponował że dysk SSD będzie na system, a drugi dysk zostanie zamontowany zamiast nagrywarki DVD. On uważa, że jak wymienię dysk HDD na SSD to laptop znacznie przyśpieszy. Ok, to prędzej kupię dysk SSD o pojemności 1 TB, ale poniżej tysiąca- zapytam się w serwisie ile kosztuje i zacznę zbierać na niego pieniążki. Na razie czekają mnie ważniejsze wydatki od komputerów. ;)
 

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Dołączył
26 Maj 2010
Posty
25706
Polubienia
4587
Aha, spóźniłeś się, przed chwilą zainstalowałam Malwarebytes Premium- jak stwierdzę znów że mam za dużo softów do ochrony, to Malwarebytes będę traktować jako skaner na żądanie.
:kwiczy2 :zgon

Proponuję dorzucić jeszcze SuperAntispyware do czyszczenia ciasteczek
Dodatkowo:
Sandboxie do zabawy w piasku
Shade Sandbox żeby sandboxie nie bawiło się samo w piaskownicy
NVT Exe Radar Pro - jako anty exe
VoodooShield - dla dodatkowej kontroli
HitmanPro.Alert - do kontroli programów kontrolujących inne programy
OSArmor - bo jest lekki i ma fajną ikonkę w trayu
Windows Firewall Control do kontrolowania ruchu w sieci
Comodo Firewall do kontrolowania programów kontrolujących
KONIECZNIE kilka wtyczek blokujących reklamy do przeglądarki
i powinno być :ok
 

joa87

Bardzo aktywny
Dołączył
13 Październik 2010
Posty
455
Polubienia
106
Autor tematu #281
@OXYGEN THIEF zainstalowałam tylko dodatkowo Malwarebytes Premium, a nie armię antywirusów, anty-exe... Sam zaleciłeś mi bym zostawiła Shade Sandbox, oraz Shadow Defender i Spy Shelter Premium. Dzięki Tobie używam Windows Firewall Control, oraz OSArmor. Jak będę miała dość ochrony Malwarebytes Premium, to po prostu ją wyłączę i zyskam nowy skaner na żądanie...

Od zaledwie wczoraj używam 360 Total Security Essential i jeszcze się do niego tak całkiem nie przekonałam... Wiem, że pełne skanowanie trwa długo, czasem wykrywa FP, co udowodniło przeskanowanie kompa za pomocą FRST i sprawdzenie logów na pewnym forum. Nawet nie wiem, czy dwa dodatkowe silniki: Aviry i Bitdefendera działają w czasie rzeczywistym... Dopiero uczę się używać nowego antywirusa.
 

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Dołączył
26 Maj 2010
Posty
25706
Polubienia
4587
@OXYGEN THIEF zainstalowałam tylko dodatkowo Malwarebytes Premium, a nie armię antywirusów, anty-exe... Sam zaleciłeś mi bym zostawiła Shade Sandbox, oraz Shadow Defender i Spy Shelter Premium. Dzięki Tobie używam Windows Firewall Control, oraz OSArmor. Jak będę miała dość ochrony Malwarebytes Premium, to po prostu ją wyłączę i zyskam nowy skaner na żądanie...

Od zaledwie wczoraj używam 360 Total Security Essential i jeszcze się do niego tak całkiem nie przekonałam... Wiem, że pełne skanowanie trwa długo, czasem wykrywa FP, co udowodniło przeskanowanie kompa za pomocą FRST i sprawdzenie logów na pewnym forum. Nawet nie wiem, czy dwa dodatkowe silniki: Aviry i Bitdefendera działają w czasie rzeczywistym... Dopiero uczę się używać nowego antywirusa.
W Twoim przypadku czyli takim gdzie człowiek ma nałóg instalowania wszystkiego, to ktoś powinien zainstalować Tobie program do BLOKOWANIA instalacji innych programów.
 

joa87

Bardzo aktywny
Dołączył
13 Październik 2010
Posty
455
Polubienia
106
Autor tematu #283
@OXYGEN THIEF, ale ja Was posłuchałam... Zgodnie z Waszymi zaleceniami odinstalowałam: Zemanę AntiMalware, Xvirus Personal Firewall Pro, oraz Voodoo Shield Pro. Na parę miesięcy pozbyłam się również Malwarebytes Premium... Jednak wspominałam że może do niego wrócę...

Nie chcę instalować więcej żadnych programów do ochrony... Żadnego dodatkowego HIPS, anty-exe, zapory z HIPS i/lub pro-aktywną ochroną... Malwarebytes Premium jest takim antywirusem, że jest, jak na razie, bezkonfliktowe... Nie może być tylko z Bitdefender Free- przerabiałam to na lapku mojej Mamy.

Nie wiem tylko dlaczego nie udało mi się zainstalować darmowej Aviry, ale cieszę się, że używam nowego antywirusa.

Aha, OSArmor nie tylko ładnie wygląda, ale i czasem ćwierka... Zareagowało w czasie instalacji GG, może przez to ono nie działa zbyt poprawnie, oraz w czasie wykonywania skryptu przez FRST.

W 360 Total Security Essential wyłączyłam zaporę, oraz chyba w nim wyłączę piaskownicę... Bo już mam Shade Sandbox...
 

Grandalf

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
26 Maj 2015
Posty
3978
Polubienia
4746
Pan z serwisu proponował mi wymianę dysku HDD na SSD, a w wersji hardcorowej- dla mnie- proponował że dysk SSD będzie na system, a drugi dysk zostanie zamontowany zamiast nagrywarki DVD. .......... Ok, to prędzej kupię dysk SSD o pojemności 1 TB, ale poniżej tysiąca .....
Jak najbardziej polecam takie rozwiązanie i niedawno sam taki upgrade zrobiłem na podarowanym laptopie. Teraz robię coś takiego dla kolegi: SSD ADATA SU650 240 GB (system) i HDD WD10PVX 1TB (dane) w szufladzie zamiast nagrywarki. Dla siebie kupowałem droższe dyski, ale kolega chciał w miarę tanio, więc stąd taki zestaw.

ADATA SU650 240 GB kosztuje około 130zł i według ostatnich testów na
Nie masz uprawnień do przeglądania zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć
ma najlepszy stosunek wydajności do ceny. HDD 1TB można kupić za około 150zł. Kieszeń w miejsce nagrywarki to koszt około 30zł.
 

joa87

Bardzo aktywny
Dołączył
13 Październik 2010
Posty
455
Polubienia
106
Autor tematu #285
Ok, okazało się, że dopiero przed chwilą dobrze skonfigurowałam zaporę WFC tak aby nie blokowała mojemu nowemu antywirusowi dostępu do neta... On bez problemu pobrał silnik Aviry, a teraz od około 10 minut zmaga się z tym od Bitdefendera, ile to powinno trwać? Czy można polegać tylko na jednym dodatkowym silniku?

@Grandalf ok, to chyba zdecyduję się na hardcorowe, dla mnie, rozwiązanie... na system przeznaczę dysk około 500 GB SSD, do tego dysk HDD o pojemności 1 TB lub 2 TB, zamontowany zamiast nagrywarki DVD, której w lapku prawie nie używam... Zawsze dane mogę przenieść za pomocą pendrive. Aha, czy na lapku warto zainstalować Steam, wówczas zainstalowałabym zaledwie parę, raczej mało wymagających gier...

Edit: ciągle pobiera silnik Bitdefendera... Co zrobić?
 
Ostatnia edycja: