Witamy na PZD!

Welcome to PZD!

Register Zaloguj

Jaki antywirus, co do czyszczenia, defragmentacji i w ogóle jak?

spamtrash

Bardzo aktywny
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
1480
Polubienia
1843
@Grandalf dzięki za linka... Mam fanboxa od Orange... Na razie przetestuję moje stare ustawienia... Nie wiem skąd się potem brały problemy z DNS... Używam tych od Cloudflare...
Ale przeciez to co podalas nie mialo nic wspolnego z ustawieniami DNS tylko z maskami podsieci i adresem routera?
Zamiast tych wartosci ustaw domyslne i powinno Ci zadzialac?
 

joa87

Bardzo aktywny
Dołączył
13 Październik 2010
Posty
444
Polubienia
103
Autor tematu #242
@spamtrash, troszkę namotałam... Ustawienia domyślne, jeżeli chodzi o IP, skutkują problemami z siecią i rozłączaniem się internetu. Dlatego ustawiłam sama IP, wykorzystując dane podane w Google. Co do DNS już kiedyś mi się popsuły, ale raczej bez związku z IP.
 

spamtrash

Bardzo aktywny
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
1480
Polubienia
1843
Bo masz modem, a nie router (ustawienie 192.168.1.100 a nie 192.168.1.1 lub 0.1 lub 1.0). Tu tez nie ustawialas IP a bramke domyslna i maske podsieci, IP (stale lub zmienne) ustawiasz nie w kompie a na modemie/routerze.
 

joa87

Bardzo aktywny
Dołączył
13 Październik 2010
Posty
444
Polubienia
103
Autor tematu #244
@spamtrash możesz trochę jaśniej? Na stronie: 192.168.1.1 mogę zmienić ustawienia funboxa. Jakie tam wbić ustawienia? Tam są takie ustawienia: adres IP, maska podsieci LAN, oraz początkowy i końcowy IP.
 
Ostatnia edycja:

joa87

Bardzo aktywny
Dołączył
13 Październik 2010
Posty
444
Polubienia
103
Autor tematu #246
To co wymieniłeś, mam ustawione w kompie... Kiszka, chyba mam FunBox 1... Jak mam tam domyślne IP, to są problemy z netem... Rozumiem, że powinnam zmienić ustawienia na stronie FunBoxa. Nie znam się na tym za bardzo...Rozumiem, że zrobiłam coś nie tak i nie wiem jak to naprawić...
 
Ostatnia edycja:

spamtrash

Bardzo aktywny
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
1480
Polubienia
1843
Zamienilabys to na jakis przyzwoity modem adsl np. asusa.... Nie to ze zrobilas zle, FunBox 1 w pewnych scenariuszach zrywal siec, ten typ tak ma, kupa tego na forach... od 2012 roku chyba.
 

joa87

Bardzo aktywny
Dołączył
13 Październik 2010
Posty
444
Polubienia
103
Autor tematu #248
@spamtrash, zawarłam umowę z Orange, na dwa lata, potem ona się automatycznie przedłuży na kolejne dwa lata i jestem skazana na używanie FunBoxa. FunBoxa używam od paru lat...

Jak pewnie już wiecie, na Windows XP zainstalowałam Kaspersky Free. Niedawno dostałam maila, że okres testowy kończy się za 15 dni... Czy wiecie o co chodzi? Aktywowałam ów soft i na pewno nie aktywowałam triala. Na pewno jest ograniczony, w przeciwieństwie do pakietu Internet Security...

Ok, zalogowałam się na moje konto Kaspersky i aktywna jest darmowa licencja, przez prawie rok... Czyli może standardowo proponowali testowanie wyższej licencji, ale tego nie aktywowałam...
 
Ostatnia edycja:

thorsten

Bardzo aktywny
Dołączył
17 Styczeń 2012
Posty
109
Polubienia
4
Aż strach postawić pytanie. Ty legion tych swoich PC tylko non-stop zbroisz czy też czasem korzystasz z nich jak zwykły ''ludź'' ?
Dziewczynisko jest nie do zddddarrrrcia.:gwiazdy:gwiazdy:gwiazdy Co nie kliknę odnośnik , tam ''chinka''.Strach sie logować.:zaciesz
 

spamtrash

Bardzo aktywny
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
1480
Polubienia
1843
@spamtrash, zawarłam umowę z Orange, na dwa lata, potem ona się automatycznie przedłuży na kolejne dwa lata i jestem skazana na używanie FunBoxa. FunBoxa używam od paru lat...
Dlatego wlasnie mowie: wymien ten badziew na cos sensownego. Polecilem ASUSa bo przez kilka lat uaktualniaja oprogramowanie sprzetu latajac dziury zo zabezpiecza przed zamiana modemu w zombie.
A nie przedluzy sie automatycznie jesli ja wypowiesz w odpowiednim czasie np. zreszta nie do konca rozumiem zawieranie umow na "kolejne 2 lata automatycznie", u mnie po pierwszym okresie kazda umowa automatycznie przechodzi w taka ktora moge anulaowac z 30 dniowym wypowiedzeniem.
 

joa87

Bardzo aktywny
Dołączył
13 Październik 2010
Posty
444
Polubienia
103
Autor tematu #252
@spamtrash przejdę się za jakiś czas do punktu Orange i zapytam się, kiedy u nas będzie aktywny światłowód... Wtedy może zaproponują mi inny sprzęt... Na razie muszą nas podłączyć...

@cwaniak z pekałesu chyba kiedyś miałam Nortona, ale w pewnym serwisie komputerowym nie polecali mi go... Wówczas z XP przeszłam na Windows 7, który mi zainstalowali...

@thorsten ,,dziewczynisko" jest formą obraźliwą, jakbyś nie wiedział... Co w tym złego że jestem kobietą? Z kompów korzystam jak inni ludzie, już ich nie bunkruję.
 
Dołączył
4 Grudzień 2015
Posty
107
Polubienia
59
@cwaniak z pekałesu chyba kiedyś miałam Nortona, ale w pewnym serwisie komputerowym nie polecali mi go... Wówczas z XP przeszłam na Windows 7, który mi zainstalowali...[/QUOTE]
zmień serwis ;-)
i jeszcze lepiej nie daj grzebać w swoim kompie obcym ludziom
 

joa87

Bardzo aktywny
Dołączył
13 Październik 2010
Posty
444
Polubienia
103
Autor tematu #255
@spamtrash, poleciłbyś mi taki sprzęt: router Asus DSL-N12E? Można go kupić na morele.net. Na razie chyba jestem skazana na funBoxa, niedługo pogadam z ludźmi z Orange...

@cwaniak z pekałesu zmieniłam już serwis komputerowy... Na taki bardziej zaufany, gdzie znam ludzi...