Jaki antywirus, co do czyszczenia, defragmentacji i w ogóle jak?

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
Mam kilka pytań odnośnie programu Shadow Defender. Ile miejsca wymaga tryb Shadow Mode, jeżeli na partycji C, mam wolne: 386 GB, a na D: 562 GB? Czy będzie konflikt pomiędzy EaseUS Todo Backup Home 8.8 a Shadow Defender? O ile się nie mylę, nie mam włączonego wykonywania kopii zapasowych, zgodnie z harmonogramem.

Tryb Shadow Mode ma dotyczyć tylko partycji C.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29990
Miasto
Trololololo
Mam kilka pytań odnośnie programu Shadow Defender. Ile miejsca wymaga tryb Shadow Mode, jeżeli na partycji C, mam wolne: 386 GB, a na D: 562 GB? Czy będzie konflikt pomiędzy EaseUS Todo Backup Home 8.8 a Shadow Defender? O ile się nie mylę, nie mam włączonego wykonywania kopii zapasowych, zgodnie z harmonogramem.

Tryb Shadow Mode ma dotyczyć tylko partycji C.
Zanim zaczniesz bawić się SD to poczytaj jak on działa czyli łap opis zrobiony przez samego @marsellusaliveinНиш

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

potem dopiero się baw programem.

Opis ma trochę lat.

Ostatnia edycja:

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
@OXYGEN THIEF , bardzo dziękuję za linka... Już kiedyś, krótko po zainstalowaniu, uruchomiłam tryb ShadowMode, ale nie pamiętam ile potrzebował GB. Wtedy miałam trochę mniej miejsca na partycji D, oraz więcej na C. OK, moje pytanie odnośnie ile potrzebnych jest GB jest trochę jak wróżenie z fusów... On wykorzystuje wolną przestrzeń, chyba mam jej sporo...

OK, wpierw przez pomyłkę włączyłam Shadow Mode dla wszystkich partycji i wystąpił jakiś błąd, dotyczący jakiegoś sterownika i chyba dotyczył drugiego dysku- szybko mignęła informacja o tym błędzie... Potem wyszłam z trybu ShadowMode, po restarcie uruchomiłam go tylko dla partycji systemowej i wówczas nie było informacji o żadnym błędzie... Aha, ShadowDefender automatycznie wyłączył ochronę w Voodoo Shield- następnym razem sama ją wyłączę... Przy okazji wyłączyłam też ochronę w Kerish Doctor. Chyba kiedyś użyję Shadow Mode dla dwóch partycji: C i D, jak będę chciała coś przetestować... Na razie będę działać z partycją: C.

Ostatnia edycja:

wwd

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
257
Joanno, SD to bardziej jest potrzebny gdy wchodzisz na niepożądane strony, albo chcesz np przetestować nowy program.
Uruchamiasz SD, wchodzisz w shadow mode z opcją wyjdź po restarcie i odpalasz instalkę. Sprawdzasz program a potem restartujesz system i wszystko wraca do poprzedniego stanu - przed kliknięciem Enter shadow mode.
Oczywiście nie przetestujesz programu który wymaga resetu po instalacji. W Twoim przypadku nie widzę sensu stosowania tego programu.

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
@wwd bardzo chciałam kiedyś przetestować SuperAntiSpyware Free... Uruchomiłabym dwie partycje w ShadowMode i przeskanowałabym za jego pomocą system i usunęłabym ,,infekcje". SAS chyba nie wymaga restartu po zainstalowaniu?

wwd

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
257
Jak bardzo chcesz to testuj, tylko po co?
Kiedyś Ci już pisałem, jest np na forum malwaretips sekcja malware samples, gdzie chłopaki odwalają kawał roboty testując różne zagrożenia (pliki, strony, skrypty itp), najczęściej 0-day, gdzie widać jak topowe av nie dają sobie rady. Masz też tematy gdzie zbierają statystyki z poszczególnych programów zabezpieczających

Przestań wierzyć w różnego rodzaju testy, tabelki i posłuchaj rad tych którzy Ci ciągle powtarzają to samo. Kilka programów nie zabezpieczy Cię lepiej niż jeden dobrze skonfigurowany.

Jak koniecznie chcesz sprawdzić system to może to będzie lepsze:
Emsisoft Emergency Kit i Trend Micro HouseCall trzymają formę :

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
@wwd ale Malwarebytes Premium nie nadaje się na samodzielnego antywirusa... Według @al nie nadaje się do niczego... Miałabym system chronić tylko za pomocą Malwarebytes Premium? Kiedyś skończy mi się licencja Emsisoft AntiMalware* i wówczas zainstaluję darmową Avirę... Avirka to raczej słabszy antywirus niż EAM.

* Raczej w końcu przestanę wygrywać roczne licencje tego programu...

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
@spamtrash, nawet Zemana AntiMalware jest lepsza od SAS... Jednak już do niej nie wrócę, bo wykryła u mnie 300 wirusów...

Grandalf

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
56075

MLJ

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
5233
@joa87
Dziewczyno, nie rób sobie śmietnika z komputera. Czytam że co rusz coś testujesz, sprawdzasz, masa ciężkich programów, niektóre potrzebne jak świni siodło.
Zainstaluj jeden lekki, sprawdzony antywirus i to wszystko. A na firewalla wystarczy ci systemowa zapora. Po co Ci programy do wirtualizacji, czy kilka antyspywarów - zamulaczy jak Emimsoft czy nieudolny SuperAntispyware
Mam F-secure, z PzD z ciągle działającą promocją z Wielkiej Brytanii. Trzeci rok. Stoi na windzie 10, 64 bit z 4 GB ramu, a wczesniej na 7, 64 bit., żadnych infekcji, święty spokój..

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
Licencja Emsisoft AntiMalware skończy się za 208 dni... Wówczas zastąpi je, raczej lekka, Avira. Co do zapory, to obecna współpracuje z systemową, więc wszystko jest w porządku... O tym czym chronię moje komputery napisałam we właściwym temacie... Czyli darować sobie testowanie SuperAntiSpyware Free? Tak mnie korciło aby sprawdzić ile FP wykryje... Aż mnie palce świerzbią, aby zainstalować ów soft, kiedy system będzie w trybie ShadowMode i usunąć to co wykryje... Od około roku mam na to ochotę...

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29990
Miasto
Trololololo

wwd

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
257
@wwd bardzo chciałam kiedyś przetestować SuperAntiSpyware Free...
@spamtrash, nawet Zemana AntiMalware jest lepsza od SAS...
Czyli darować sobie testowanie SuperAntiSpyware Free?
Aż mnie palce świerzbią, aby zainstalować ów soft, kiedy system będzie w trybie ShadowMode i usunąć to co wykryje... Od około roku mam na to ochotę...
Jak jest ochota, to i pies kota wyłomota :kwiczy2

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
Od jakiegoś czasu chcę przetestować SAS, ale tylko na systemie w ShadowMode... Bo jak znam życie wykryje masę FP... Kiedyś go testowałam, ale chyba nie usunęłam nic, co wykrył... Korci mnie by go jednak przetestować...

Do góry