Jakie lubimy filmy, seriale i jakie ostatnio oglądaliśmy...

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
Re: Jakie lubimy filmy, seriale i jakie ostatnio oglądaliśmy

Ja ostatnio oglądałem film "Ukamienowanie Sorayi M." - bardzo ciekawy obraz oparty na faktach, opowiadający o niesłusznie oskarżonej przez męża (na podstawie pseudo-świadków) i skazanej na śmierć przez ukamienowanie Sorayi - matki czworga dzieci - dwóch synów i dwóch córek. Nie będę spoilerował - zwyczajnie zachęcam.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
ShpG7bg.jpg

A

Anonymous

The Hunger Games: Catching Fire (2013)

YPlZxTM.jpg

Druga część ekranizacji bestsellerowej trylogii autorstwa amerykańskiej pisarki Suzanne Collins. Po zwycięstwie siedemdziesiątej-czwartej edycji głodowych igrzysk Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) i Peeta Mellark (Josh Hutcherson) muszą odbyć obowiązkowe Tournee Zwycięzców. Podróż ta uświadamia im, że ludzie mieszkający w dystryktach są skłonni zbuntować się przeciwko okrucieństwu władzy.

Bardziej dojrzała część od jedynki,mniej akcji a więcej fatalizmu.Ponura wizja zunifikowanego przez totalitaryzm społeczeństwa i powoli budzącej się nadziei.
Nie wiem jaka jest grupa docelowa tego filmu...ale jeżeli gimbaza...to proszę o więcej w tym klimacie.
Dzieciaki nie tylko będą idiociały przy iPhonach czy czterordzeniowych smartfonach :wariat ale poznają kilka prawd życiowych.
Mi się podobał :ok .

graf

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0

Force of Execution (2013) to...

7551908.3.jpg

... kolejny film który niesie głębokie przesłanie.

Ci którzy szukają filmów ze scenami walk, znajdą je i w tym filmie. Bren Foster (mistrz taekwondo) znany m.in. z dokumentalnych filmów National Geographic XMA: Xtreme Martial Arts z 2003 roku czy Fight Science z 2006 r. (mam wrażenie że któryś z nich był też w polskiej TV), jest tym dzięki któremu ten film może być odpowiednim i dla takich osób.

Ci natomiast którzy szukają czegoś więcej... znajdą to dzięki postaci w którą wcielił się Steven Seagal, który dla polskich wielbicieli jego aktorstwa jest po prostu Stefkiem. Otóż Stefek - który ostatnio miewa różne kryzysy - w tym filmie daje radę.

Z pewnością jest to też film któremu w przemyśleniach i głębi przekazanych prawd (a fani Stevena bez problemu to wychwycą), nieznacznie (ale zawsze jednak) ustępuje wspomniany powyżej The Hunger Games: Catching Fire. I właśnie dlatego warto go obejrzeć.

Jestem świadomy tego, że cokolwiek bym tu jeszcze nie napisał, to jednak i tak najlepszym podsumowaniem obu tych filmów jest kwestia pochodząca z Force Of Execution, którą w odpowiedzi na filozoficzne wywody Douglasa wypowiada gangster Ice Man:

Chitty chitty bang bang, crips and things, baby.

I to by było z mojej strony na tyle.

A

Anonymous

graf napisał:
Z pewnością jest to też film któremu w przemyśleniach i głębi przekazanych prawd (a fani Stevena bez problemu to wychwycą), nieznacznie (ale zawsze jednak) ustępuje wspomniany powyżej The Hunger Games: Catching Fire. I właśnie dlatego warto go obejrzeć.
Grafie-widzę,że jednak znasz się na filmach :szydera.Czekam z niecierpliwością na dalsze recki :klawik. .

A

Anonymous

Shadow Dancer (2012)

QAskfZ8.png

Colette McVeigh (Andrea Riseborough) to wdowa, matka i... terrorystka. Jej mąż został zamordowany przez brytyjskie służby bezpieczeństwa, a bracia urzędują na najwyższych szczeblach IRA. Aresztowana za próbę zamachu bombowego w Londynie, dostaje ultimatum od oficera operacyjnego Maca (Clive Owen) - jeśli nie zacznie współpracować, nie zobaczy więcej swojego dziecka.

Ciekawe spojrzenie na konflikt brytyjsko-irlandzki.Członkini IRA,uwikłana w grę wywiadu MI5,miota się między poczuciem obowiązku,lojalnością a miłością do dziecka.
Film spokojny i bardzo statyczny ale intrygujący i z niespodziewanym zakończeniem :ok .

woytek007

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0

Ja bardzo polecam serial "Breaking Bad". Kto nie widział ten musi nadrobić.
Breaking-Bad-Movie-Wallpaper-Background.png

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
Safety Not Guaranteed 2012

Na własne ryzyko Safety Not Guaranteed (2012)

Z recenzji M. Pietrzyka

Czy rzeczywiście obraz Colina Trevorrowa jest przedstawicielem gatunku SF, pozostaje kwestią otwartą. Zwłaszcza że podstawą scenariusza jest historia, która miała miejsce naprawdę. Puntem wyjścia jest bowiem ogłoszenie zamieszczone w jednej z amerykańskich gazet. Mogliśmy w nim przeczytać, że poszukiwana jest osoba, która zgodzi się ogłoszeniodawcy towarzyszyć w podróży w czasie. Chętny powinien zaopatrzyć się w broń, zapłatę otrzyma po powrocie. Ogłoszenie kończyło się zdaniem ostrzeżenia, które stało się tytułem filmu.

W kinowej wersji ogłoszenie zostaje zauważone przez dziennikarza, który postanawia wykorzystać je jako pretekst do odwiedzenia rodzinnych stron. Podczas gdy on uganiać się będzie za dziewczyną z przeszłości, jego stażystka (świetna Aubrey Plaza) nawiązuje kontakt z Kennethem (udana kreacja Marka Duplassa), który nadał filmową wersję ogłoszenia. I tak rozpoczyna się przedziwna historia, w której nie do końca wiadomo, ile jest szaleństwa, a ile prawdy. Czy Kenneth naprawdę potrafi podróżować w czasie? Czy może jest tylko głęboko nieszczęśliwym, psychicznie niestabilnym dziwakiem?

title.png

Film o chorym psychicznie, mitomanie czy genialnym wynalazcy, który odkrył jak podróżować w czasie? A może ...

Przekonaj się sam, bo warto. Jeden z lepszych filmów jaki obejrzałem w ostatnim roku.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29997
Miasto
Trololololo
Pieta 2012

Do obejrzenia kiedyś tam
Pieta 2012
7577201.3.jpg

Gang-do (Jeong-jin Lee) trudni się ściąganiem długów od tych, którzy mieli nieszczęście pożyczyć pieniądze od gangsterów. Idealnie nadaje się do tego zadania. Kompletnie pozbawiony skrupułów, głuchy na jakiekolwiek prośby, z zimną krwią okalecza dłużników, aby mogli uzyskać odszkodowanie i spłacić swoje zaległości wraz z wysokimi odsetkami. Z wyjątkową perfidią obmyśla coraz to nowe tortury. Pewnego dnia w jego domu pojawia się tajemnicza kobieta, Mi-son (Min-soo Joo). Twierdzi, że jest matką, która porzuciła go po urodzeniu. Gang-do reaguje agresją, odrzuca Mi-son, ale pokora kobiety i jej cicha obecność stopniowo przełamują jego niechęć. W Gang-do budzą się ludzkie odruchy. Zaczyna doświadczać uczuć, których dotąd nie znał. Postanawia porzucić dotychczasowe życie i stać się lepszym człowiekiem. Wtedy jednak Mi-son zostaje porwana. Gang-do musi wytropić sprawcę, robiąc przegląd wszystkich swoich ofiar. Przy okazji odkrywa mroczną tajemnicę Mi-son…

A

Anonymous

Supermarket (2012)

JIiMMh7.png

12 godzin, które nie są normalnym dniem w supermarkecie, szef ochrony, który skrywa brutalną przeszłość i rozmowa, która nie jest zwyczajnym ultimatum. Supermarket - niezwykły thriller pełen pozornie błahych wydarzeń, których konsekwencji nie sposób przewidzieć. Nagrodzony podczas 49. International Antalya Golden Orange Film Festival, Marian Dziędziel fascynuje w każdej scenie jako zręczny manipulator.
Film sam w sobie jako thriller nie jest taki zły...ale scenariusz...klękajcie narody :yes master .
Były prokurator skazujący ludzi na śmierć,zostaje na starość szefem ochrony w dużym supermarkecie i wprowadza UB-eckie metody.Najpierw terroryzuje swoich podwładnych a później ..... (spoiler!) jednego z klientów wrabiając w to własnego pasierba :szydera .
Karwasz twarz...taką historię mogli tylko wymyślić u nas :wariat .

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29997
Miasto
Trololololo

Tak raczej na dziś może sobie obejrzę ponownie
7187777.3.jpg

Wszystko za życie (2007)
W 1992 roku po ukończeniu Uniwersytetu Emory wybitny uczeń i sportowiec Christopher McCandless decyduje się zerwać z dotychczasowym, nudnym życiem. Rozdaje swoje rzeczy, przekazuje swoje oszczędności (24000$) na cele charytatywne i rusza autostopem na Alaskę, aby żyć w dzikiej głuszy. Spotyka go wiele przygód, które na zawsze ukształtują jego życie.

eualex

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
5

We Are Rail Fans - TS2014

Departures (2008) Okuribito
Midnight FM (2010) Simya-ui FM
A Better Tomorrow (2010) Moo-jeok-ja

A

Anonymous

This is The End (2013)

MtBhdyy.jpg

"To już jest koniec" opowiada o grupie sześciu przyjaciół, którzy zostają uwięzieni w jednym z domów po serii apokaliptycznych zdarzeń niszczących Miasto Aniołów. Wkrótce okazuje się, że świat dobiega końca. Tymczasem przyjaciele opuszczają dom, stawiając czoła przeznaczeniu i poznając prawdziwe znaczenie przyjaźni.

Jedna z lepszych komedii jakie w życiu oglądałem.A ten motyw (którego nie będę tłumaczył przed 22 :szydera ) to prawdziwe Mistrzostwo Świata :yes master :

Plus scena końcowa o tym co nas czeka w Niebie :klawik.

woytek007

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0

OXYGEN THIEF napisał:
Tak raczej na dziś może sobie obejrzę ponownie
7187777.3.jpg

Wszystko za życie (2007)
W 1992 roku po ukończeniu Uniwersytetu Emory wybitny uczeń i sportowiec Christopher McCandless decyduje się zerwać z dotychczasowym, nudnym życiem. Rozdaje swoje rzeczy, przekazuje swoje oszczędności (24000$) na cele charytatywne i rusza autostopem na Alaskę, aby żyć w dzikiej głuszy. Spotyka go wiele przygód, które na zawsze ukształtują jego życie.

Również polecam ten film. Jest rewelacyjny no i muzyka Eddiego Vedder'a. Majstersztyk.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29997
Miasto
Trololololo

To jest dopiero komedia
7084919.3.jpg

40-letni Loris to nieśmiały ekscentryk i nieudacznik życiowy. Przypadkowo pada na niego podejrzenie o bestialskie morderstwa na tle seksualnym. By uzyskać dowód winy, policjantka Jessica (Nicoletta Braschi) zostaje sublokatorką Lorisa. Zgodnie z poleceniem przełożonych całe dnie chodzi po domu nago lub w seksownej bieliźnie, ale Loris nie próbuje jej nawet dotknąć. Zaprzyjaźniają się, a Jessica dochodzi do wniosku, że to nie on jest mordercą. Komisarz i policyjny psychiatra uważają jednak, że zdemaskowanie Lorisa to tylko kwestia czasu.

Cały film z lektorem

Do góry