Jaki antywirus, co do czyszczenia, defragmentacji i w ogóle jak?

Jarom

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
1230
joa87 napisał:
czy warto na którymś z moich komputerów, zwłaszcza na mojej dziesiątce zainstalować OSArmor? Czy jest potrzebny?
Wprawdzie pytanie nie do mnie ale ponieważ mamy tu do czynienia z oczywistą oczywistością to odpowiem: Oczywiście że warto! :przeszcz

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
Ok, na razie poczekam aż skanowanie na lapku się skończy, albo uda się je przerwać, a trochę później zmienię antywirusa na kompie z XP.

Edit: zrobiłam test za pomocą programu wyprodukowanego przez twórców SpyShelter i wygląda na to, że nie ma konfliktu pomiędzy OSArmor a SpyShelter Premium- nadal działa szyfrowanie klawiszy, itp.

ichito

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
235
Miasto
Kraków
@joa87
Mam XP...mam na nim SpyShelter Premium razem ze "stareńką już zaporą Kerio...i nie mam żadnego AV na nim...nawet nie wiem, czy teraz jest tam jakiś skaner AV (w sygnaturze mam jeszcze ERP, ale od dawna go nie ma w systemie). Wszytko działa bez bólu, ale też trzeba nieco zmienić ustawienia SS, a właściwie dodać parę rzeczy do listy ograniczonych i parę innych do chronionych. To tak z grubsza.
Teraz pojadę po bandzie i zaproponuję Ci zestaw niesygnaturowy czyli bez konieczności codziennych aktualizacji, ale za to oparty na restrykcjach, polityce piaskownicy i kontroli/filtrowaniu ruchu sieciowego...wszystko za free
- zapora Kerio 2.1.5 free...na XP z klasycznych zapór, z dobrze ustawionymi regułami dla pakietów, za free nic już chyba lepszego nie znajdziesz...link poniżej działa i stąd właśnie ją mam
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

- do tego GeSWall czyli program do restrykcji i izolowania podatnych aplikacji...tu na PZD wciąż są ludzie, którzy GSW używali lata temu i z tego, co się orientuję program wciąż bronił siebie i systemu w testach sprzed 2-3 lat chyba
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

- OSArmor...program na zasadzie SRP dla uszczelnienia aplikacji i obszarów podatnych oraz blokowania pewnych akcji...linki na pewno znasz.
W sumie mogłabyś obyć się bez OSA, ale wiem, że lubisz dmuchac na zimne :)
Spróbuj...nie obawiaj się, że coś popsujesz, bo wszystkie 3 aplikacje stają się w krótkim czasie bezobsługowe...ich obsługa ze względu na bardzo dobre reguły wbudowane jest nieskomplikowana.

Grandalf

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
56075
@Grandalf , z całym szacunkiem, ale nie po to reaktywowałam kompa z XP i wymieniłam w nim wszystkie części na lepsze, oprócz zasilacza, by instalować na nim linuxa.
Z całym szacunkiem, ale w czym linux jest gorszy, że nie zasługuje na te lepsze części? :kwiczy2

Nie będę już wnikał, że XP jest pozbawiony wsparcia, bo po co :)

ichito

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
235
Miasto
Kraków
Ok, na razie poczekam aż skanowanie na lapku się skończy, albo uda się je przerwać, a trochę później zmienię antywirusa na kompie z XP.

Edit: zrobiłam test za pomocą programu wyprodukowanego przez twórców SpyShelter i wygląda na to, że nie ma konfliktu pomiędzy OSArmor a SpyShelter Premium- nadal działa szyfrowanie klawiszy, itp.
OSAarmor nie działa w systemie tak głęboko...bazuje na systemowych funkcjach i jest dla nich właściwie rozbudowaną nakładką. SpyShelter integruje się z systemem jakby w głębszej warstwie i instaluje własne haki na urządzenia...jest ich jak pamiętam z ostatniego podglądu aż 38. W tym kontekście nie skonfliktują się.

@Grandalf
Miałem przygodę z Linuksem zamiast swojego XP i coś poszło nie tak...miałem przy wielu dystrybucjach problemy z siecią albo z jakimiś konfliktami jądra (jakoś takie były komunikaty). Nie wchodziłem w to głębiej i po kilkunastu próbach z przeróżnymi dystrybucjami dałem sobie spokój. To pewnie nie jest reguła, ale mnie póki co nieco ostudziło.

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
@ichito, ale czy zainstalować na XP Kasperky Free? Chciałabym go przetestować... Czyli mam zainstalować na XP GeSWall i Kerio Firewall? Oraz OSArmor? Tam jest AppGuard- nie chcę go usuwać...

Aha, w OSArmor zachować domyślne ustawienia?

ichito

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
235
Miasto
Kraków
Jeśli masz i ogarniasz AG i nie obawiasz się go używać, to zostaw...jego działanie w warstwie restrykcji można porównać do GSW, a zasadniczo ma chyba szersze ze względu na funkcje anty-exe...w takim razie nie musisz instalować GSW. Ja wiem, że przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka i jak będziesz się czuć bezpieczniej i bardziej komfortowo, to zostaw Kasperskiego...proponowałem bez AV, bo może być równie dobre i skuteczne przy zachowaniu dobrych praktyk i ostrożności w działaniu.
OSA...dla mnie przy takim zestawie...z zaporą...jest jak placebo (z całym szacunkiem do tego przecież dobrego narzędzia).

S

spamtrash

Tu byl sobie post, ale @Kamelka ma pretensje ze jestem "ich ekspertem do wszystkiego". Wiec juz nie ma.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
Czyli na XP będę za jakiś czas mieć: Kaspersky Free, Kerio Firewall, oraz AppGuard. Czyli nie zainstaluję tam OSArmor.

A na lapku chyba pozostawię Pandę Dome Free, albo zamienię ją na Bitdefender Free, do tego SimpleWall, oraz Zemana AntiLogger Beta. McShield i WinPatrol, oraz Unchecky raczej są zbędne.... Chociaż może Unchecky się przyda, by nie zainstalować jakiegoś badziewia.

SimpleWall należy konfigurować na każdym koncie użytkownika? Tam jest konto moje i mojej Mamy.

@Jarom, teraz mam mniej programów zabezpieczających. :)

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
@spamtrash mam Huawei P9 Lite 2017, z Androidem 8.0, ich nakładką Emui: 8.0.

Zmiany na XP zastosuję jak skanowanie Panda Dome Free się skończy albo je przerwę... Bitdefender Free to też dobry antywirus?

Do góry