Rozmowy o polityce - dyskusja, polemika, poglądy opinie

Status
Zamknięty.
A

Anonymous

Teks jest dosyć długi, ale warty przeczytania:
W opublikowanym w roku 2012 artykule „Solidarność jako Nieciekawość” Krzysztof Wyszkowski pytał: „Czy wiemy jak wybuchł strajk? Czy to tak trudny temat, że nauka polska boi się go i poprzestaje na bezkrytycznym przyjęciu stwierdzenia Borusewicza, że strajk zorganizowało pięciu ludzi – on sam, Jerzy Borowczak, Bogdan Felski, Ludwik Prądzyński i Lech Wałęsa?”

Przez lata stworzono historię fałszywą i zakłamaną do tego stopnia, że nie próbujemy nawet tego kłamstwa kontestować, mimo że coraz częściej widzimy i czujemy jego absurd. Tymczasem wykazanie fałszu tej prymitywnej propagandy nie wymaga nawet głębokiej znajomości tematu. Wystarczy szablon zupełnie podstawowej logiki użyty do porównania wciskanych nam od lat kłamstw, aby zauważyć ich całkowity bezsens. W tym rozdziale opowiadam prawdę w dużym stopniu nieznaną i dla wielu być może szokującą w zestawieniu z popularnym substytutem tej prawdy. Opisuję tu w szczegółach jak podjęto decyzję o strajku, kto i w jakich okolicznościach to zrobił. Jakie były prawdziwe oczekiwania, jak przygotowano to całe przedsięwzięcie i jak przebiegały związane z tym wypadki.

Opowiadam to wszystko jako bezpośredni świadek i uczestnik tych wydarzeń. Opisanie prawdziwych zdarzeń jest jednak tylko częścią tego rozdziału, gdyż uważam za równie ważne ukazanie anatomii fundamentalnego historycznego kłamstwa, którym tę prawdę zastąpiono. To kłamstwo choć często prymitywne, to jednak zdążyło się w ciągu wielu lat mocno nawarstwić, a jego sedno jak w przypadku większości kłamstw tkwi w szczegółach.

Mam więc nadzieję, że przywołanie i porównanie tych właśnie szczegółów pozwoli rozprawić się z samym kłamstwem jak i ustawić we właściwym świetle jego twórców i głosicieli.

Zacznijmy od faktów..
Więcej:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Pojawia się tam często nazwisko pani śp. Anny Walentynowicz
i Borusewicza.
Stąd przypomnienie:
co o nim mówił Lech Wałęsa:

Zdaniem Lecha Wałęsy należy wyjaśnić rolę obecnego marszałka Senatu Bogdana Borusewicza w Porozumieniach Sierpniowych z 1980 roku.
Należy wyjaśnić, jaka była rola Borusewicza. Prowokator? Agent czyjś? Czy po prostu nie znający się na rzeczy? - powiedział Lech Wałęsa dla "Faktów" TVN.
Utrzymuje, że wszystkie propozycje Borusewicza podczas strajków sierpniowych "prowadziły do klęski" i dodaje, że on sam potem wszystko poprawiał. Jak mówi były przywódca "Solidarności", dotąd "odpuszczał" Bogdanowi Borusewiczowi, ale teraz "nie ma wyjścia".

Dopytywany czy sugeruje, że Borusewicz współpracował z komunistycznymi władzami, odpowiada, że nie wie i że wszystko powinni sprawdzić dziennikarze. "To wy macie znaleźć te informacje.
Ja mam wystarczająco dużo i nie będę wam pomagał" - twierdzi Wałęsa i dodaje, że nie chce na razie dużo ujawniać, ale zrobi to, "jak będzie trzeba".

Na swojej stronie internetowej Lech Wałęsa opublikował oświadczenie pt. "Borusewicz do płotu!
ale tekstu nie widzę, stąd kopia z netu:

Czegoś podobnego nie spodziewałem się z Twojej strony . Ty kierowałeś strajkiem kiepski żart.
Zapomniałeś że w tamtym czasie nie byłeś tolerowany przez komunistów, ale i też przez przygniatającą większość stoczniowców.
"Borusewicz do płotu!"
Stoczyłem wielkie długie boje byś był w ogóle tolerowany na stoczni .

Udział Twój w sterowaniu strajkiem było niemożliwy i w tamtych warunkach zakończył by się klęską

Kierowanie strajkiem w tamtych czasach wymagało całodobowego czuwania i bez przerwy sterowania różnymi decyzjami.

Ty natomiast byłeś przez okres strajku może dwa razy i to bez aktywności w pobliżu sterowania.

Kontaktów miedzy nami żadnych nie było .Na strajkowaniu praktycznie znałeś się jak wół na gwiazdach.

Wybrałeś w prawdzie datę rozpoczęcia strajku i pracowałeś na zapleczu technicznym [ulotkowanie kontaktowanie się z różnymi środowiskami i prasą ].

To była wielka pomoc ,ale nigdy nie sterowanie , a nawet Twoje propozycje w różnym czasie w tym zakończenie strajku , gdyby je zrealizować położyły by tamte zwycięstwo .

Czy Ty wiesz ile razy strajk się załamał ? czy ty wiesz jakie niebezpieczne prowokacyjne sytuacje z tworzone przez komunistów trzeba było w ułamku sekundy eliminować .

Nie chciałem o tym i podobnych często nieprzyjemnych sytuacjach w ogóle mówić ale jeśli kradnie się i przywłaszcza i przerabia prawdę no to nie można się na to zgadzać .

Mam nadzieję że mnie przeprosisz i nie wymusisz odkrywania innych nie miłych stron historii.

Lech Wałęsa”

Anna Walentynowicz zadaje pytania Bogdanowi Borusewiczowi:

1. Kogo pan oskarża o spowodowanie nędzy w kraju, czy nie widzi pan tu swojego udziału?
2. Czy z powodu tej nędzy żyje pan równie ubogo jak pana wyborcy?
3. Dlaczego pan – opozycjonista spotykał się z majorem STASI, czyżby chciał pan dorównać Oleksemu?
4. Co pan zrobił z materiałami dotyczącymi Grudnia’70, które Macierewicz przekazał panu?
5. Dlaczego magazynował pan sprzęt poligraficzny, który w ogromnych ilościach przychodził z Zachodu (np. 75 kserokopiarek z Norwegii) podczas gdy grupy opozycyjne w Gdańsku nie miały na czym drukować?
6. W stanie wojennym przekazał pan redakcji „Robotnika Lęborskiego” powielacz, w którym był nadajnik, ludzi aresztowano. Jak pan wytłumaczy ten fakt?
7. Skąd pochodziły pieniądze, które w 1986r. proponował mi pan (5 tys. zł miesięcznie) w zamian za zaniechanie krytyki L.Wałęsy?
8. W 1983r. usiłowałam wmurować tablicę upamiętniającą śmierć górników z Wujka. Tablicę zabrano, a mnie uwięziono. Potem bezskutecznie domagałam się zwrotu mojej własności przez sąd, prokuraturę, UOP i Ministerstwo Sprawiedliwości. Pan tę tablicę wmurował w 1990r. Na jakiej podstawie bezpieka wydała ją panu?
9. W WZZ i stanie wojennym powoływał sie pan na informacje w komendzie. Dlaczego informacje, szczególnie dotyczące oskarżeń działaczy o agenturalność były fałszywe?
10. W 1981r. wysłał mnie pan do Radomia. Komu pan podał adres mojego pobytu w Radomiu, gdzie tajny współpracownik SB przygotował zamach na moje zycie?

Oczekuję odpowiedzi: Anna Walentynowicz.
Źródło:

5433927808_95bb7cf44f_b.jpg

A

Anonymous

Przodek Niesiołowskiego w 1410 r. negocjował z Krzyżakami

Pomarzyć zawsze można :klawik. Mi się często wydaje,że mój pradziadek nazywał się Karl Hans Albrecht :szydera

A

Anonymous

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym Owsiakiem :scratch
MatkaKurka coś mu tam zarzucił,jakieś 10 000 000 brakujących milionów...w czym problem ?
Przecież zatrudnia najlepszych speców od rachunkowości,niech wyciągnie kwity i pokaże,że to kłamstwo.
A on zamiast tego,łazi po sądach,wygłasza napastliwe przemowy na tym swoim blogu,ewidentnie coraz bardziej go puszcza.Ataki na B.Wildsteina-skądinąd najmądrzejszego Żyda jakiego w życiu słyszałem i patrioty :ok .,jakieś przywoływania systemów totalitarnych,obozy śmierci,zapluty karzeł reakcji czy nawet piekło :szydera .
Wcale się nie dziwię,że takie nerwowe czy agresywne zachowanie budzi u wielu osób wątpliwości.
Czy on nie ma jakiś specjalistów od PR ??

A

Anonymous

Dokładnie myślę to samo.
Skoro jest wszystko ok, to skąd ta cała akcja?
Jak pisze Kurka to chodzi o Złoty Melon i Mrówka Cała:
Po pierwszej rozprawie publicznie oświadczyłem, że biorąc udział w procesie z prezesem Owsiakiem mam dwa zadania przed sobą: utrzymać proces w Złotoryi i wymóc na prezesie włączenie do akt sprawy szczegółowych sprawozdań z ksiąg rachunkowych WOŚP i Złotego Melona

6284525Przechwytywanie.PNG

9396194Przechwytywanied.PNG

Zapytania posła PiS Jarosława Zielińskiego skierowanej do Donalda Tuska pewnie dolały oliwy do ognia..

Pod wpływem tego co stało się wczoraj, bo temat nie jest świeży. Dzisiaj zaczyna nim grać Tvn.
Wiadomo, jest to ważniejsze niż zmiana ustawy o przetargach.
Nie wrzucałem tego na forum, zakładając że babranie się w tym, przyniesie kolejne kłótnie, podziały..
Po co, na co..
Jedni go lubią, jego akcję, drudzy nie.
Przechodząc do sedna. Bazując na tym przykładzie.
Ta gazeta raczej go nie lubi.

Swego czasu poleciał na niej artykuł:

Luksusowy apartament na strzeżonym osiedlu - tak wygląda "blok" Jerzego Owsiaka

Owsiak zapewniał, że "mieszka w bloku"
"Myślę, że to są standardy normalnych mieszkań"

Co mnie uderza to to, że łyka się takie wstawki i one funkcjonują.
Na chłopski rozum, w tym kraju , nic tylko prowadzić fundację.

To jest świetny przykład jak media pogrywają.
Już sam tytuł jest manipulacją. Wystarczyło by przecież napisać: Owsiak pokazał film nakręcony w swoim mieszkaniu.
Było by uczciwie. Zapytanie: Czy naprawdę jest luksusowe? Jest formą narracji, coś sugeruje.

Owsiak pokazał film nakręcony w swoim mieszkaniu. Czy naprawdę jest luksusowe?

Tak mieszkanie Owsiaka widział Fakt:
Zobacz, ile kosztują rzeczy w domu Owsiaka!

Efekt końcowy. Żaden. Myśta Sobie jak chceta.
Ale Myśta Sami, a nie jak chcą inni żebyście Sobie myśleli.

Kurka świetnie pojechał z @romanimielski - Roman Imielski, dziennikarz "Gazety Wyborczej.

2617348d.PNG

@romanimielski to cyngiel z GW - Ten od:

A

Anonymous

Jurek popełnia kardynalny błąd-zamiast sprawę bagatelizować i dalej robić swoje ( :scratch ) albo upublicznić w necie wszystkie papiery Orkiestry-wdaje się w pyskówki.To jest droga donikąd nic na tym nie zyska a dużo może stracić.
Co do hawiry Owsiaka...to ja do cudzych mieszkań nie zaglądam ale skoro sam zaprosił to się wypowiem.
Coś ci fachowcy słabo wycenili to mieszkanko...nieruchomości mam w małym paluszku :klawik. i takie 115-120 m we Wrocku na pełnym wypasie w "Ogrodach Hallera","Rondo Verona" czy "Odra House" kosztują ponad bańkę a Warszafka przecież jest dużo droższa.
Zarabiają z żonką po 4 000 na głowę...bardzo oszczędnie żyją skoro machnęli taki lokal.
I know,I know...wzięli na kredyt :wariat .

A

Anonymous

Edit:
MatkaKurka dał właśnie ciekawy tekst: Dobry numer z tą Symfonią.
Obywatele i notable! Zanim podżyrujesz Owsiakowi zobacz, co chcesz podżyrować.

Hornet napisał:
Zarabiają z żonką po 4 000 na głowę...bardzo oszczędnie żyją skoro machnęli taki lokal.
I know,I know...wzięli na kredyt :wariat .
Cytując plastikową Małgośkę - klasyka wygląda tak: Jakie 4000?

3871199Przechwytywanie.PNG

Dużo można się dowiedzieć czytając komentarze do artykułów.
Cyt:
To właśnie w nowym apartamencie Owsiaka zarejestrowana jest siedziba spółki Mrówka Cała, prowadzonej przez jego żonę. Lidia Niedźwiedzka-Owsiak zatrudniona jest także od 12 lat w Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy, a jej pensja w Fundacji WOŚP wynosi aż 12,2 tys. zł

Jeszcze w 2007 r. fundacja na koniec roku miała na koncie 13,2 mln PLN. Na koniec 2012 r. (sprawozdania finansowego z 2013 r. jeszcze nie ma) tej gotówki było już 50,2 mln PLN. Jednocześnie nieustannie, z roku na rok, rosną fundusze własne fundacji – z 28,2 mln PLN w 2007 do 70,4 mln PLN w 2013 r. Oznacza to, że Fundacja WOŚP staje się coraz potężniejszym finansowo organizmem. Tak naprawdę finanse Fundacji na koniec 2012 r. pozwalały na rezygnacje z organizacji jednego finału, a i tak WOŚP przez cały rok mogłaby fundować sprzęt szpitalom.
Prawo polskie dotyczące fundacji, mówi jasno : Fundacja może przeznaczyć DO 10% wpływów z darowizn na cele własne !. Owsik wydaje ok 35 % ..
Sam Owsiak nie ma etatu w Fundacji, jest natomiast prezesem należącej do niej spółki Złoty Melon (która kilka lat temu została kupiona przez WOŚP). Jak napisała "Gazeta Wyborcza" - Złoty Melon "zarabia na usługach związanych z Przystankiem Woodstock, chodzi np. o reklamę firm na festiwalu, sprzedaż koncesji na działalność handlową". W rozmowie z "GW" Owsiak powiedział, że w Złotym Melonie zarabia co miesiąc "kilka tysięcy złotych". Nie powiedział jednak, czy chodzi o 3 tys. zł, czy może o 9 tys.

Fabryka lodów
Poprawka zgłoszona przez Marcina Święcickiego z PO do rządowego projektu ustawy o zmianie ustawy regulującej zamówienia publiczne stanowi absurdalny przykład rozwiązania sprzecznego z duchem transparentności życia publicznego. Platforma chce utajnić dane wykonawców, którzy wykonują zamówienia bez przetargów na kwoty ok. 0,5 mln zł! Tymczasem nie tak dawno na warszawskiej Woli pewna afera wyszła na jaw tylko dlatego, że dane przetargowe były znane opinii publicznej. Okazało się – jak donosiła prasa – że dyrektor Zarządu Gospodarowania Nieruchomościami przekazywał wiele drobnych zleceń na kwoty nie większe niż 12 tys. euro firmom związanym z działaczami PO. Dziś ci ludzie nie będą się przemęczali i zrealizują jedno solidne zlecenie za 120 tys. euro, a społeczeństwo nigdy się o tym nie dowie. Takie prawo to istna pożywka dla korupcji.

A

Anonymous

Senator Zbigniew Romaszewski leży w ciężkim stanie w szpitalu.
Rodzina prosi o modlitwę.

A

Anonymous

Jedna z najmądrzejszych postaci dawnej opozycji i osób która dostała jeden z najwyższych wyroków w stanie wojennym (za organizację "Radia Solidarność").Miejmy nadzieję,że z tego wyjdzie.
I od razu nasuwa się refleksja : a mendy różnego autoramentu mają się nadal dobrze :( .

A

Anonymous

Hornet napisał:
Jedna z najmądrzejszych postaci dawnej opozycji i osób która dostała jeden z najwyższych wyroków w stanie wojennym (za organizację "Radia Solidarność").Miejmy nadzieję,że z tego wyjdzie.
I od razu nasuwa się refleksja : a mendy różnego autoramentu mają się nadal dobrze :( .
Święta racja.
Zbigniew Romaszewski w PRL został skazany na 4.5, a Zofia Romaszewska na 3 lata więzienia - za marzenia o wolnej PL.
Gdzie wtedy był Miller, Kwaśniewski, Oleksy i paru innych cwaniaczków...

4417004BgCYK0cCMAALdQ1.jpg

polak900

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1
Szkoda go tylko jako człowieka

A

Anonymous

Trochę to przygnębiające, że dla niektórych istnieje tylko ich własna najprawdziwsza prawda.
Fanatyzm zaślepia. Po wyborach może być głupio.

Nie mogę się doczekać kiedy Kaczor obejmie rządy i w końcu wyprostuje wszystko, co jest do wyprostowania.

W mediach cały czas trwa temat Trynkiewicza. Jego kara dobiega końca we wtorek 11 lutego.
Przestańmy nakręcać spiralę strachu wokół Trynkiewicza. Wróćmy do Kaczyńskiego

Szybciej się dowiemy, że to że są już dowody na to że Kaczyński źle posmarował Justysi narty.
A Macierewicz podstępnie złamał Jej nogę.
Takie info, mimo że na czasie, raczej się nie przebije, bo i po co:
Jarosław Kaczyński był jedynym, z członków senackiej Komisji Praw Człowieka, występujący w 1989 r. przeciwko wprowadzeniu amnestii, na mocy której wkrótce ma wyjść na wolność morderca dzieci Mariusz Trynkiewicz i inni zbrodniarze. „Chciałbym się zdystansować od twierdzeń, że wszyscy jesteśmy za powszechną amnestią, ponieważ to mnie nie dotyczy. Wprawdzie na tej sali jestem osamotniony, ale w społeczeństwie - jestem o tym mocno przekonany - do osamotnionych nie należę” – mówił 25 lat temu ówczesny senator Kaczyński, którego w tym względzie wspierał brat, śp. prezydent Lech Kaczyński.

Kilka miesięcy po ostatniej egzekucji 21 kwietnia 1988 r., rząd Mieczysława Rakowskiego ogłosił moratorium na wykonywanie wyroków śmierci - obowiązywało aż do formalnego wyeliminowania tej kary przez nowy kodeks z 1997 r. Niezależnie od moratorium polskie sądy orzekły jeszcze kary śmierci wobec 9 osób - najbardziej znanym przypadkiem był morderca Mariusz Trynkiewicz, który usłyszał wyrok we wrześniu 1989 r.

A w grudniu Sejm kontraktowy przyjął ustawę o amnestii. Na jej mocy skazanym na karę śmierci, którzy nie zostali straceni, zamieniono wyroki na kary 25 lat pozbawienia wolności. Nie można było orzec dożywocie, bo taka kara w polskim kodeksie karnym kara pojawiła się dopiero w 1995 roku.

Niektórzy politycy sprzeciwiali się amnestii dla zbrodniarzy. TVN 24 upubliczniła kopię zapisu z posiedzenia Senatu z 1989 r. Wynika z niego, iż protestował przede wszystkim senator Jarosław Kaczyński.
- „Chciałbym się zdystansować od twierdzeń, że wszyscy jesteśmy za powszechną amnestią, ponieważ to mnie nie dotyczy. Wprawdzie na tej sali jestem osamotniony, ale w społeczeństwie - jestem o tym mocno przekonany - do osamotnionych nie należę” - mówił.
Źródło:

6557187kk.PNG

A

Anonymous

slawektor napisał:
Matka Kurka do PDT:

6387189Przechwytywanieh.PNG

Kask Polaka rzeczywiście jest interesujący. Ma on niespotykaną barwę wojskowej zieleni z biało-czerwonymi szachownicami na bokach. Szachownice to symbol polskich sił powietrznych, więc Stoch na użycie tego znaku musiał uzyskać zgodę Ministerstwa Obrony Narodowej.

Oby kask polskiego skoczka przyniósł mu szczęście i medal. Widzom dzięki kaskowi na pewno lepiej będzie się oglądało jego skoki. Widok lecącej nad Rosją biało-czerwonej szachownicy może być niezapomnianym przeżyciem.

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
slawektor napisał:
Pewności nie mam ale raczej tak.
Źródło:

Jak powstawała III RP – List Urbana:

To niemal całościowy plan działań, których realizacja doprowadziła do stworzenia koncesjonowanej opozycji, obrad „okrągłego stołu”, sfingowania „wolnych i demokratycznych wyborów”, a w konsekwencji – do legalizacji PRL-u i uczynienia z komunistów „pragmatycznej i nowoczesnej politycznej organizacji, otwartej na współczesny świat”. Można powiedzieć, że tekst Urbana zawiera polityczne podwaliny tworu nazywanego później III RP.

Impreza u Urbana na mecie. "Tak hartowała się stal"
Rok 1993. Dom Jerzego Urbana, a obok siebie dwie strony Okrągłego Stołu: opozycję reprezentuje Adam Michnik, lewicę Leszek Miller i Aleksander Kwaśniewski, wszystko pod czujnym okiem gospodarza, rzecznika rządu Wojciecha Jaruzelskiego, Jerzego Urbana. Cała reszta komentuje się sama

9781866ff.jpg

Ach te przepiękne futra. Wspaniałe kobiety, które wiedzą co w życiu jest ważne, co trzeba przekazać potomnym. I wspaniali mężczyźni, którzy zapewniają kobietom to, co najważniejsze.

:yahoo :yahoo :yahoo

ps. Fiodor ma rację, ten fragment jest z Magdalenki.

A

Anonymous

@Areopagita
Zerknij na to:

Uważam że bardzo konkretne teksty, bo pisane przez kogoś kto w tym uczestniczył bezpośrednio:
Lech Zborowski

Jego publikacje:
Nasza strona jest dokładnie tym , czym pod koniec lat 70-tych był dla nas »ROBOTNIK WYBRZEŻA«. Drogą docierania do prawdy i prowokowania do dyskusji.

Centkiewicz, między innymi o Bujaku:

Status
Zamknięty.
Do góry