A
Anonymous
Teks jest dosyć długi, ale warty przeczytania:
Pojawia się tam często nazwisko pani śp. Anny Walentynowicz
i Borusewicza.
Stąd przypomnienie:
co o nim mówił Lech Wałęsa:
Na swojej stronie internetowej Lech Wałęsa opublikował oświadczenie pt. "Borusewicz do płotu!
ale tekstu nie widzę, stąd kopia z netu:
Anna Walentynowicz zadaje pytania Bogdanowi Borusewiczowi:
W opublikowanym w roku 2012 artykule „Solidarność jako Nieciekawość” Krzysztof Wyszkowski pytał: „Czy wiemy jak wybuchł strajk? Czy to tak trudny temat, że nauka polska boi się go i poprzestaje na bezkrytycznym przyjęciu stwierdzenia Borusewicza, że strajk zorganizowało pięciu ludzi – on sam, Jerzy Borowczak, Bogdan Felski, Ludwik Prądzyński i Lech Wałęsa?”
Przez lata stworzono historię fałszywą i zakłamaną do tego stopnia, że nie próbujemy nawet tego kłamstwa kontestować, mimo że coraz częściej widzimy i czujemy jego absurd. Tymczasem wykazanie fałszu tej prymitywnej propagandy nie wymaga nawet głębokiej znajomości tematu. Wystarczy szablon zupełnie podstawowej logiki użyty do porównania wciskanych nam od lat kłamstw, aby zauważyć ich całkowity bezsens. W tym rozdziale opowiadam prawdę w dużym stopniu nieznaną i dla wielu być może szokującą w zestawieniu z popularnym substytutem tej prawdy. Opisuję tu w szczegółach jak podjęto decyzję o strajku, kto i w jakich okolicznościach to zrobił. Jakie były prawdziwe oczekiwania, jak przygotowano to całe przedsięwzięcie i jak przebiegały związane z tym wypadki.
Opowiadam to wszystko jako bezpośredni świadek i uczestnik tych wydarzeń. Opisanie prawdziwych zdarzeń jest jednak tylko częścią tego rozdziału, gdyż uważam za równie ważne ukazanie anatomii fundamentalnego historycznego kłamstwa, którym tę prawdę zastąpiono. To kłamstwo choć często prymitywne, to jednak zdążyło się w ciągu wielu lat mocno nawarstwić, a jego sedno jak w przypadku większości kłamstw tkwi w szczegółach.
Mam więc nadzieję, że przywołanie i porównanie tych właśnie szczegółów pozwoli rozprawić się z samym kłamstwem jak i ustawić we właściwym świetle jego twórców i głosicieli.
Zacznijmy od faktów..
Więcej:
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Pojawia się tam często nazwisko pani śp. Anny Walentynowicz
i Borusewicza.
Stąd przypomnienie:
co o nim mówił Lech Wałęsa:
Zdaniem Lecha Wałęsy należy wyjaśnić rolę obecnego marszałka Senatu Bogdana Borusewicza w Porozumieniach Sierpniowych z 1980 roku.
Należy wyjaśnić, jaka była rola Borusewicza. Prowokator? Agent czyjś? Czy po prostu nie znający się na rzeczy? - powiedział Lech Wałęsa dla "Faktów" TVN.
Utrzymuje, że wszystkie propozycje Borusewicza podczas strajków sierpniowych "prowadziły do klęski" i dodaje, że on sam potem wszystko poprawiał. Jak mówi były przywódca "Solidarności", dotąd "odpuszczał" Bogdanowi Borusewiczowi, ale teraz "nie ma wyjścia".
Dopytywany czy sugeruje, że Borusewicz współpracował z komunistycznymi władzami, odpowiada, że nie wie i że wszystko powinni sprawdzić dziennikarze. "To wy macie znaleźć te informacje.
Ja mam wystarczająco dużo i nie będę wam pomagał" - twierdzi Wałęsa i dodaje, że nie chce na razie dużo ujawniać, ale zrobi to, "jak będzie trzeba".
Na swojej stronie internetowej Lech Wałęsa opublikował oświadczenie pt. "Borusewicz do płotu!
ale tekstu nie widzę, stąd kopia z netu:
Czegoś podobnego nie spodziewałem się z Twojej strony . Ty kierowałeś strajkiem kiepski żart.
Zapomniałeś że w tamtym czasie nie byłeś tolerowany przez komunistów, ale i też przez przygniatającą większość stoczniowców.
"Borusewicz do płotu!"
Stoczyłem wielkie długie boje byś był w ogóle tolerowany na stoczni .
Udział Twój w sterowaniu strajkiem było niemożliwy i w tamtych warunkach zakończył by się klęską
Kierowanie strajkiem w tamtych czasach wymagało całodobowego czuwania i bez przerwy sterowania różnymi decyzjami.
Ty natomiast byłeś przez okres strajku może dwa razy i to bez aktywności w pobliżu sterowania.
Kontaktów miedzy nami żadnych nie było .Na strajkowaniu praktycznie znałeś się jak wół na gwiazdach.
Wybrałeś w prawdzie datę rozpoczęcia strajku i pracowałeś na zapleczu technicznym [ulotkowanie kontaktowanie się z różnymi środowiskami i prasą ].
To była wielka pomoc ,ale nigdy nie sterowanie , a nawet Twoje propozycje w różnym czasie w tym zakończenie strajku , gdyby je zrealizować położyły by tamte zwycięstwo .
Czy Ty wiesz ile razy strajk się załamał ? czy ty wiesz jakie niebezpieczne prowokacyjne sytuacje z tworzone przez komunistów trzeba było w ułamku sekundy eliminować .
Nie chciałem o tym i podobnych często nieprzyjemnych sytuacjach w ogóle mówić ale jeśli kradnie się i przywłaszcza i przerabia prawdę no to nie można się na to zgadzać .
Mam nadzieję że mnie przeprosisz i nie wymusisz odkrywania innych nie miłych stron historii.
Lech Wałęsa”
Anna Walentynowicz zadaje pytania Bogdanowi Borusewiczowi:
1. Kogo pan oskarża o spowodowanie nędzy w kraju, czy nie widzi pan tu swojego udziału?
2. Czy z powodu tej nędzy żyje pan równie ubogo jak pana wyborcy?
3. Dlaczego pan – opozycjonista spotykał się z majorem STASI, czyżby chciał pan dorównać Oleksemu?
4. Co pan zrobił z materiałami dotyczącymi Grudnia’70, które Macierewicz przekazał panu?
5. Dlaczego magazynował pan sprzęt poligraficzny, który w ogromnych ilościach przychodził z Zachodu (np. 75 kserokopiarek z Norwegii) podczas gdy grupy opozycyjne w Gdańsku nie miały na czym drukować?
6. W stanie wojennym przekazał pan redakcji „Robotnika Lęborskiego” powielacz, w którym był nadajnik, ludzi aresztowano. Jak pan wytłumaczy ten fakt?
7. Skąd pochodziły pieniądze, które w 1986r. proponował mi pan (5 tys. zł miesięcznie) w zamian za zaniechanie krytyki L.Wałęsy?
8. W 1983r. usiłowałam wmurować tablicę upamiętniającą śmierć górników z Wujka. Tablicę zabrano, a mnie uwięziono. Potem bezskutecznie domagałam się zwrotu mojej własności przez sąd, prokuraturę, UOP i Ministerstwo Sprawiedliwości. Pan tę tablicę wmurował w 1990r. Na jakiej podstawie bezpieka wydała ją panu?
9. W WZZ i stanie wojennym powoływał sie pan na informacje w komendzie. Dlaczego informacje, szczególnie dotyczące oskarżeń działaczy o agenturalność były fałszywe?
10. W 1981r. wysłał mnie pan do Radomia. Komu pan podał adres mojego pobytu w Radomiu, gdzie tajny współpracownik SB przygotował zamach na moje zycie?
Oczekuję odpowiedzi: Anna Walentynowicz.
Źródło:
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!